Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Eikelontsteking: Oorzaken, Symptomen en Tips

Olivier
4 min read

De medische term van een ontsteking van de eikel is balanitis. In het geval van balanitis is de eikel ontstoken, maar is vaak ook een deel van de voorhuid ontstoken of pijnlijk. Als de voorhuid in zijn geheel ontstoken is, terwijl de eikel ook ontstoken is, wordt er gesproken van balanoposthitis.

De oorzaken van een ontsteking van de eikel

Er zijn verschillende factoren aan te wijzen die een ontsteking van de eikel kunnen veroorzaken. Dit betreft de volgende oorzaken:

  • Een ophoping van smegma: smegma is een substantie die wordt geproduceerd door kleine kliertjes op de eikel. Als de eikel niet voldoende wordt schoongemaakt, ontstaat er een ophoping van deze substantie onder de voorhuid. Deze substantie kan vervolgens gaan ontsteken, waardoor er een ontsteking van de eikel ontstaat. Mannen met een nauwe voorhuid hebben meer kans op een ophoping van smegma, omdat zij de eikel niet voldoende schoon kunnen maken door de nauwe voorhuid.
  • Irritatie: een ontsteking van de eikel kan ook optreden door irritatie, bijvoorbeeld door de eikel te veel te wassen met zeep of andere irriterende stoffen. Omdat de huid hierdoor beschadigd raakt, is er meer kans om een ontsteking van de eikel op te lopen.
  • Candida: Candida is een gistsoort, die bij veel vrouwen in de vagina voorkomt. Door onbeschermd seks te hebben, kan deze gist in aanraking komen met de eikel. Hierdoor kan er een allergische reactie ontstaan, met een ontsteking van de eikel tot gevolg.
  • SOA’s: naast bovenstaande factoren, zijn er ook enkele Seksueel Overdraagbare Aandoeningen die een ontsteking van de eikel kunnen veroorzaken.

De symptomen van een ontsteking van de eikel

Als je een ontsteking van de eikel hebt, heb je ten eerste te maken met een pijnlijke eikel en voorhuid. De pijn die je voelt, kan bovendien uitstralen naar de rest van de penis en erger worden bij een erectie of het terugschuiven van de voorhuid. Hierdoor is het hebben van seks erg pijnlijk bij een ontsteking van de eikel. Naast pijn, kan er bovendien jeuk worden ervaren. Dit is enkel het geval bij een ontsteking van de eikel door de gistsoort Candida, waarbij men te maken heeft met een jeukend en branderig gevoel aan de eikel. Ook kan er bij een ontsteking van de eikel afscheiding gevormd worden. Tot slot is de eikel rood, warm en voelt deze dikker dan normaal.

Tips voor een ontsteking van de eikel

Als je een ontsteking van de eikel hebt, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Dit kun je doen door de volgende tips tegen een ontsteking van de eikel te raadplegen.

Tip 1: neem een zitbad met lauwwarm water. Om de ontsteking nog beter te bestrijden, kun je in het zitbad enkele eetlepels biologisch wasmiddel, soda of zout oplossen. Blijf vervolgens tien minuten in het bad zitten en trek gedurende deze tien minuten de voorhuid regelmatig zo ver mogelijk naar achteren. Op deze manier komt de ontsteking in contact met het reinigende water. Spoel na het bad de eikel goed schoon met schoon water.

Tip 2: maak de eikel regelmatig zo goed mogelijk schoon, bijvoorbeeld iedere keer als je naar de wc gaat.

Tip 3: laat onderzoeken of je een SOA hebt en zo ja, start dan een behandeling. Indien je een SOA hebt, is het belangrijk dat ook je eventuele partner hiervoor behandeld wordt. Gebeurt dit niet, dan komt de ontsteking aan de eikel steeds terug.

Tip 4: heb je regelmatig last van een ontsteking van de eikel of blijft de ontsteking van de eikel erg lang bestaan? Breng dan een bezoek aan de dokter voor verder onderzoek en effectieve behandeling. 

Door Olivier

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…