Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oorpijn

Als je oorpijn hebt, kan dit erg vervelend zijn. Zo kan oorpijn erg pijnlijk zijn en het dagelijks functioneren flink beïnvloeden, waarbij je je ziek, moe en lusteloos voelt door de oorpijn. Oorpijn komt vaak bij kinderen voor, maar kan ook bij volwassenen voorkomen.

De oorzaken van oorpijn

Hoewel velen denken dat oorpijn altijd wordt veroorzaakt door een ontsteking in het oor, is dit niet waar. Er zijn namelijk verschillende mogelijke oorzaken voor oorpijn aan te wijzen, die in onderstaande tekst worden beschreven.

Oorzaak 1: een ontsteking in de gehoorgang. Als je een ontsteking in de gehoorgang hebt, gaat dit altijd gepaard met oorpijn. Een ontsteking in de gehoorgang kan veroorzaakt worden door een bacterie, een virus of een schimmel die in de gehoorgang terecht is gekomen.

Oorzaak 2: een steenpuist in de gehoorgang. Naast een ontsteking in de gehoorgang, kan er ook een steenpuist in de gehoorgang ontstaan. Door deze steenpuist, die je kunt herkennen als een rode zwelling, krijg je last van oorpijn. Een steenpuist wordt veroorzaakt door een bacterie en kan verwijderd worden door de dokter als deze niet vanzelf verdwijnt.

Oorzaak 3: een middenoorontsteking. Een middenoorontsteking is één van de meest voorkomende oorzaken van oorpijn. Als je last hebt van een middenoorontsteking, is het middenoor ontstoken door een bacterie of virus. Hierdoor krijg je last van oorpijn en heb je ook vaker een verslechterd gehoor.

Oorzaak 4: een barotrauma. Een barotrauma is een aandoening die veroorzaakt wordt door verandering in de druk bij vliegen, duiken of het inrijden van een diepe tunnel. Door een verandering in de druk ontstaat er pijn aan de oren, maar kan men ook duizelig en misselijk worden. Ben je verkouden of heb je een oorontsteking, dan wordt de oorpijn erger als je opstijgt met een vliegtuig, gaat duiken of een tunnel inrijdt.

Oorzaak 5: verkoudheid. Als je verkouden bent, kan de infectie van deze verkoudheid zicht voortzetten in het oor. Hierdoor ontstaat een ontsteking, waardoor je te maken krijgt met oorpijn.

De symptomen van oorpijn

Als je oorpijn hebt, kun je verschillende soorten pijn ervaren. Het gevoel van pijn dat je ervaart bij oorpijn, is afhankelijk van de achterliggende oorzaak van oorpijn. Zo kun je te maken krijgen met bonkende pijn, stekende pijn of zeurende pijn. Daarnaast kan pijn plotseling opkomen en plotseling weer verdwijnen, of juist steeds aanwezig zijn op de achtergrond als een zeurende pijn. Welke pijn je voelt, is afhankelijk van de oorzaak van de oorpijn.

Wat te doen bij oorpijn?

Als je oorpijn hebt, hoef je vaak niet meteen naar de dokter. Soms is de oorpijn slechts tijdelijk en is het niet nodig om direct naar de dokter te gaan, omdat de oorpijn vanzelf weer verdwijnt. Echter, heb je te maken met heftige oorpijn of met oorpijn die al enkele dagen aanhoudt, dan is het aan te raden om naar de dokter te gaan met de oorpijn. In dit geval is het belangrijk om de achterliggende oorzaak van de oorpijn te achterhalen, om deze te bestrijden door middel van een passende behandeling. Is er bijvoorbeeld sprake van een middenoorontsteking, dan dient deze ontsteking bestreden te worden om de oorpijn te verhelpen.