Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Week van de Oordop: 3 op 4 Vlamingen vindt oordoppen belangrijk, maar 2 op 3 draagt ze niet

Nona Heremans
3 min read

De festivalzomer staat voor de deur en dan zijn oordopjes geen overbodige luxe. Nochtans blijkt uit een nieuwe enquête dat weinig Vlamingen van plan zijn om oordoppen te dragen. Tijdens deze Week van de Oordop probeert vzw De Tuut van Tegenwoordig daar verandering in te brengen.

Je kent het ongetwijfeld ook: die vervelende tuut in je oren na een nachtje uit. Maar liefst zes op tien Vlamingen heeft daar ooit al last van gehad. En drie op tien geeft aan bijna altijd last te hebben van tijdelijk oorsuizen na een concert, festival of cafébezoek. Dat blijkt uit een enquête die vzw De Tuut van Tegenwoordig samen met iVOX afnam bij 1.000 Vlamingen. Daarnaast kent twee op vijf Vlamingen iemand in hun omgeving die permanente oorsuizen heeft. 17% geeft aan hier zelf last van te hebben.           

Wel schrik, maar geen oordoppen

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat drie op vijf Vlamingen schrik heeft om permanente gehoorschade op te lopen. Drie vierde van de Vlamingen vindt het gebruik van oordoppen dan ook belangrijk, toch draagt het merendeel (66%) zelden of nooit oordoppen wanneer ze uitgaan. De belangrijkste redenen daarvoor zijn: ‘ik sta toch nooit dicht bij de boxen’, ‘met oordoppen kan ik minder van muziek genieten’ en ‘ik kan mijn vrienden niet goed verstaan wanneer ik oordoppen draag’. Nochtans kloppen deze beweringen niet volgens audioloog Prof dr. Bart Vinck van het UGent: ‘In tegenstelling tot wat velen denken, zorgen kwaliteitsvolle oordoppen juist voor een betere muziekbeleving. Het is alsof je het volume een klein beetje zachter zou zetten.’

Weg met de wegwerpoordop

Van de oordopgebruikers draagt meer dan de helft wegwerpoordoppen, 26% procent draagt herbruikbare filterdoppen en slechts 16% kiest voor oordoppen op maat. Waarom? ongeveer de helft (45%) vindt oordoppen op maat te duur. Vinck: ‘We zien dat mensen het vaakst gratis wegwerpoordoppen gebruiken. Ze zijn beter dan niks, maar ze beschermen je oren onvoldoende en je hoort de muziek niet goed. Het risico bestaat dat je door die slechte ervaring, de volgende keer al helemaal geen oordoppen meer zult dragen.’

De GehoorMytheMeter en groepsaankoop

Uit het onderzoek blijkt dat de kennis over het gehoor ondermaats is. Om mensen te laten ontdekken hoeveel ze écht weten over hun gehoor lanceert De Tuut ‘De GehoorMytheMeter’, een gratis interactieve test. Bovendien wil de organisatie iedereen de kans bieden om oordoppen op maat aan te kopen voor slechts €109 i.p.v. €150. Deze nationale groepsaankoop vindt deze week plaats, tijdens De Week van de Oordop op weekvandeoordop.be (die nog t.e.m. 30 april loopt).

Meer lezen over tinnitus? Wij interviewden dr. Bart Vinck voor de zomereditie van ons magazine Gezond, dat vanaf 13 mei in de winkelrekken ligt.

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…