Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gehoorschade voorkomen: Tips

Olivier
3 min read

Een goed gehoor is onontbeerlijk om vlot door het leven te kunnen gaan. Daarom is het erg belangrijk om niet alleen zuinig, maar ook verantwoordelijk om te gaan met dit belangrijke zintuig. Koester je gehoor en vermijd overlast. Raadpleeg bij de eerste tekenen van verminderend gehoor of oorsuizingen steeds een arts of een gespecialiseerd hoorcentrum. Gehoorschade kan in sommige gevallen onomkeerbaar zijn, dus zoals steeds is gehoorschade voorkomen beter dan genezen.

Tip 1: Hoofdtelefoons: zet het geluid niet te hard!

Een voor de hand liggende tip, waar helaas nog erg veel tegen wordt gezondigd. Indien je je gehoor dagelijks of wekelijks gedurende een paar uur teistert met een te hoog geluidsvolume vraag je om problemen op middellange termijn.  Tegenwoordig meldt je eigen hoofdtelefoon je wanneer het geluid te hard staat. Hou daar rekening mee!  Ook omstaanders of medereizigers zullen je dankbaar zijn.

Tip 2: Gehoorschade voorkomen met oordoppen

Een andere tip om het geluid in je oren niet te hard te laten binnenkomen, is het dragen van oordoppen als je bijvoorbeeld op een festival bent, waar de muziek vaak te hard staat.

Meestal kom je thuis na een festival met een immense piep in je oren. Voorkom dit door een paar goede oordoppen te kopen. Investeer in kwaliteitsvolle oordoppen, eventueel op maat gemaakt en raadpleeg hiervoor steeds hoorcentrum. De  specialisten daar adviseren je welk type het meest voor jou geschikt is.

Meten is weten en zo laat je niets aan het toeval over. Er zijn tal van applicaties die je op je smartphone kunt downloaden die je helpen bij het meten van geluidsniveaus.

De norm is dat je je gehoor niet langer dan 8 uur aan één stuk aan een geluidsniveau hoger dan 80 decibel mag onderwerpen. Als je weet dat een druk café al snel 90 decibel haalt, weet je dat schade snel gebeurd is.

Tip 3: Eet goed en gevarieerd

Deze tip komt misschien onverwacht, maar is toch bijzonder belangrijk. Je voeding speelt namelijk ook een rol bij het voorkomen van gehoorschade.

Eet gevarieerd, gezond en voedzaam. Zo neemt je lichaam op natuurlijke wijze de nodige vitamines en antioxydanten op. Deze beschermen de trilhaartjes in je oren, die essentieel zijn voor een goed gehoor op lange termijn.

Ook het roken van sigaretten kan zorgen voor een grotere kans op gehoorschade. Dit komt omdat roken verantwoordelijk is voor een slechte bloedtoevoer, zodat het bloed minder goed circuleert. Hierdoor is je gehoor minder goed opgewassen tegen te harde of luide klanken en dus vatbaar voor onomkeerbare schade.

Als je deze tips op volgt, is het natuurlijk niet zo dat je geen enkele kans hebt op gehoorschade, maar het zal de kans wel sterk doen verminderen.

Klik hier & Doe deze online GRATIS HOORTEST! Meteen resultaat.

Doe de Gratis Hoortest

 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…