Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gehoorschade

Je gebruikt je oren de hele dag door. Om gesprekken te kunnen voeren, maar ook om muziek te luisteren, televisie te kijken en je veilig voort te bewegen in het verkeer. Hebben je oren gehoorschade opgelopen, dan hoor je minder goed dan je gewend bent. Dat is erg vervelend, aangezien je je oren de hele dag door gebruikt. Daarom is het van groot belang om schade aan het gehoor te voorkomen.

In dit artikel lees je meer over schade aan het gehoor. Zo lees je niet alleen wat gehoorschade precies is, maar ook hoe je gehoorschade herkent en hoe oorschade ontstaat. Ook lees je hoe je kunt voorkomen dat je oren blijvend beschadigen.

Wat is gehoorschade?

In het binnenoor, ofwel de binnenzijde van je oor, zitten trilharen. Deze trilharen kunnen beschadigd raken. Als dat het geval is, spreken we over gehoorschade of oorschade. Zijn de trilharen in je binnenoor beschadigd, dan gaat je gehoor aanzienlijk achteruit. Je kunt bijvoorbeeld minder horen of je hebt last van een ruis in je oor.

De trilharen in je binnenoor kunnen beschadigd raken door natuurlijke slijtage, maar ook door te veel blootstelling aan harde geluiden. Dat betekent dat niet alleen oudere mensen, maar ook jongeren te maken kunnen krijgen met gehoorschade.

Hoe herken je gehoorschade en wat zijn de symptomen?

Het kan lastig zijn om gehoorschade te herkennen. Dit komt niet alleen omdat de klachten van oorschade erg divers zijn, maar ook omdat ze geleidelijk aan ontstaan. De meeste mensen die oorschade hebben opgelopen, hebben in het begin niet eens in de gaten dat ze minder goed horen. Pas als hun gehoor aanzienlijk achteruit is gegaan door de gehoorschade, merken ze dat er iets mis is.

Er zijn enkele situaties waarin je oorschade kunt herkennen. Het gaat om de volgende situaties:

  • Je hoort de telefoon of deurbel niet meer goed.
  • Je moet de televisie steeds een beetje harder zetten.
  • Je vindt het moeilijk om gesprekken te volgen, zeker in een grotere groep

Ook kun je last hebben van een piepend geluid in je oor of oren. Daarnaast hebben veel mensen met gehoorschade last van een ruis in de oren, waardoor ze minder goed kunnen horen.

Hoe ontstaat gehoorschade?

Gehoorschade kan op twee manieren ontstaan. Ten eerste kunnen de trilharen in het binnenoor beschadigd raken door natuurlijke slijtage. Dit is het geval bij oudere mensen. Daarnaast kunnen de trilharen in je oren beschadigen door een externe factor: hard geluid. Vanaf 80 decibel kan geluid al schadelijk zijn voor de trilharen in je binnenoor.

Als je een hard geluid hoort, raken de trilharen in je oor overbelast door de geluidsdruk. Door deze overbelasting gaan de trilharen kapot. Als de trilharen in je binnenoor beschadigd zijn, geven ze geen informatie meer door. Hierdoor hoor je slechter of hoor je een piep of ruis. Ook kun je door de kapotte trilharen in je oren overgevoelig worden voor bepaalde geluiden. Dit wordt hyperacusis genoemd. Andere vormen van gehoorschade zijn distortie, waarbij je geluiden misvormd hoort, en diplacusis. Bij deze vorm van gehoorschade hoor je met beide oren geluid verschillend.

Wat kan gehoorschade veroorzaken?

Je kunt gehoorschade krijgen door de langdurige blootstelling aan harde geluiden, maar ook door een hard geluid dat je slechts kort hebt gehoord. Enkele zaken die gehoorschade kunnen veroorzaken, zijn de volgende:

  • Langdurige blootstelling aan harde muziek, bijvoorbeeld omdat je in de horeca werkt.
  • Langdurige blootstelling aan harde omgevingsgeluiden, bijvoorbeeld in je werkomgeving.
  • Een hard en kort geluid, zoals een explosie of een schot.

Verder kun je, zoals al eerder vermeld, ook gehoorschade krijgen door slijtage van de trilharen in de oren. Dat heeft met ouderdom te maken.

Hoe kan je gehoorschade voorkomen?

Gehoorschade is in veel gevallen niet terug te draaien. Dat maakt het erg belangrijk om oorschade te voorkomen. Er zijn diverse manieren om dat te doen. In onderstaande alinea’s geven we je enkele tips om oorschade te voorkomen.

Tip 1: Zet je muziek niet te hard

Veel mensen hebben gehoorschade door de langdurige blootstelling aan harde muziek. Je kunt gehoorschade voorkomen door je muziek niet te hard te zetten. Niet alleen op feestjes, maar ook als je muziek luistert op een koptelefoon of met oordopjes.

Tip 2: Las een geluidspauze in tijdens muziekoptredens

Ga je regelmatig naar muziekoptredens en heb je hierna altijd last van een piep in je oor? Pas dan goed op, want dit is het eerste teken van gehoorbeschadiging. Neem maatregelen! Als je regelmatig naar muziekoptredens gaat, kun je je oren beschermen door oordopjes te dragen en regelmatig een geluidspauze in te lassen. Tijdens een geluidspauze scherm je je even af van het harde geluid, bijvoorbeeld door naar het toilet te gaan.

Tip 3: Draag oordopjes

Ben je regelmatig in een omgeving met harde muziek en/of harde omgevingsgeluiden? Draag dan oordopjes. Werk je bijvoorbeeld in de horeca of in een concertzaal, dan is het verstandig om oordopjes te dragen tijdens je werk. Ook kun je oordopjes dragen als je in een fabriek met harde omgevingsgeluiden werkt. Er bestaan speciale oordopjes aangepast aan je oren en behoeften.

Tip 4: Gebruik een hoofdtelefoon

Oordopjes plug je rechtstreeks in de gehoorgang. Hierdoor is het geluidsniveau van oordopjes veel hoger dan het geluidsniveau van een hoofdtelefoon. Het is dan ook beter om een hoofdtelefoon te dragen. Met een hoofdtelefoon kun je alsnog lekker genieten van je favoriete muziek, maar dan wel zonder gehoorschade op te lopen.

Tip 5: Pas op met (mee)roken

Wat veel mensen niet weten, is dat (mee)roken een gestremde bloedtoevoer naar de oren veroorzaakt. Door deze verminderde bloedtoevoer is het mogelijk dat je op de lange termijn minder goed hoort. Wil je gehoorschade voorkomen, dan is het verstandig om goed op te letten met (mee)roken.

Is gehoorschade te herstellen?

In de meeste gevallen is het niet mogelijk om gehoorschade terug te draaien. Dat komt omdat de trilharen in het binnenoor blijvend beschadigd zijn bij oorschade. Slechts in enkele uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij een verminderd gehoor door stress, kan gehoorschade hersteld worden.

Wel is de wetenschap druk bezig om methoden te ontwikkelen die gehoorschade mogelijk kunnen herstellen. Er worden op dit moment wat methoden getest, maar het is niet duidelijk of deze methoden ook echt helpen. Werken de methoden wel, dan zal het nog even duren voor ze op de markt verschijnen. Dat betekent dat het op de korte termijn nog niet mogelijk zal zijn om je oorschade herstellen. Wellicht is dat in de toekomst wel mogelijk, maar dit is niet zeker.

Wat moet je doen bij gehoorschade?

Heb je gehoorschade of twijfel je of je te maken hebt met oorschade? Ga dan naar de dokter om te achterhalen of je inderdaad gehoorschade hebt. Heb je inderdaad schade aan het gehoor opgelopen, dan kun je vervolgens in overleg met de arts bepalen wat je hier het beste mee kunt doen.

Een oplossing voor verminderd gehoor bij oorschade kan een hoorapparaat zijn. Helaas werkt een gehoorapparaat niet bij alle vormen van oorschade. Om erachter te komen of een gehoorapparaat jou wel of niet kan helpen om beter te horen, raden wij je aan om naar een specialist te gaan en jouw oorschade hier te laten onderzoeken. De specialist kan je vrijwel direct vertellen of een gehoorapparaat jou wel of niet kan helpen je gehoor te verbeteren.

banner Calmaspray

Meer info over Calmaspray