Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oorverwonding

De oren hebben een belangrijke functie voor het menselijk lichaam en dienen dan ook goed beschermd te worden. Dit doet het oor zelf door middel van de bijzondere en beschermende structuur van het oor, maar dient ook uitgevoerd te worden door de persoon zelf. Zo dien je altijd voorzichtig met je oren om te gaan en zorg te dragen voor je oren.

Toch kan het voorkomen dat de oren niet voldoende beschermd worden, waardoor er een oorverwonding ontstaat. Een oorverwonding wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een scherp voorwerp, dat met flinke kracht in het oor komt. Hierbij kun je denken aan scherpe voorwerpen als messen en scharen, maar ook aan voorwerpen als pennen en potloden. En omdat de binnenzijde van het oor vrij kwetsbaar is, kan een scherp voorwerp veel schade aanrichten. Daarnaast kan een oorverwonding ook ontstaan door een flinke klap op het oor, zoals bij een auto-ongeluk kan voorkomen. In dit geval wordt het oor meestal van de buitenzijde beschadigd en blijft de binnenzijde van het oor beschermd, maar is er alsnog sprake van een oorverwonding.

De symptomen van oorverwonding

Vaak heb je direct in de gaten als er sprake is van oorverwonding. Ontstaat oorverwonding bijvoorbeeld door een scherp voorwerp, dan is de oorzaak van de oorverwonding snel aan te wijzen en is er geen twijfel over het feit dat het scherpe voorwerp oorverwonding heeft veroorzaakt. Dit geldt tevens ook voor een auto-ongeluk.

Echter, in sommige gevallen heb je geluk en heeft een scherp voorwerp of auto-ongeluk geen schade aangebracht aan het oor. Heb je een scherp voorwerp in je oor gehad of heb je een harde klap op je oor gehad en weet je niet zeker of er daadwerkelijk sprake is van oorverwonding? Lees dan onderstaande symptomen van oorverwonding door en vergelijk jouw situatie met de beschreven kenmerken van oorverwonding. Op deze manier kun je snel en gemakkelijk achterhalen of je geluk hebt gehad, of toch oorverwonding hebt.

De symptomen die optreden bij oorverwonding, zijn de volgende:

  • Een bloedend oor.
  • Pijn aan het oor.
  • Verlies van de structuur van het oor (verandering van omvang, vorm, et cetera).
  • Een bloeding die van binnenuit komt.
  • Een wond in de oorschelp of een wond in de gehoorgang.
  • Verlies van het gehoor, tijdelijk of blijvend.
  • Een hard, piepend geluid.

Heb je te maken met één of meerdere van bovenstaande symptomen, dan dien je direct naar de dokter of eerste hulp te gaan. In dit geval is de kans namelijk groot dat het oor inderdaad verwond is en dat er snel een herstellende behandeling gestart dient te worden. Welke behandeling dit is, is afhankelijk van de soort verwonding aan het oor en de ernst van de verwonding. Hierover zal uiteindelijk de dokter of een gespecialiseerd arts beslissen.