Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Peesontsteking

Een ontsteking in de voet kan op diverse plaatsen van de voet ontstaan. De meeste mensen die te maken krijgen met een ontsteking in de voet, krijgen een ontsteking in de vorm van een peesontsteking. Een pees heeft de functie om een spier met een bot te verminderen. Wordt de pees overbelast, dan ontstaan er kleine scheurtjes in de pees. Deze scheurtjes zijn pijnlijk op de plek waar de pees aan het bot vast zit. Overigens is er vaak geen sprake van een echte ontsteking, maar gaat het eerder om een irritatie of kleine blessure.

Je kunt een peesontsteking krijgen in de pols, in de hiel, in de schouder, in de heup, in de knie, in de achillespees en in de voet. Omdat de voet vaak overbelast wordt, komt een peesontsteking in dit deel van het lichaam het meest voor. Heb jij last van een pees in je voet en wil je meer te weten komen over de peesontsteking? Lees dan op deze pagina aan welke symptomen je een peesontsteking kunt herkennen en wat je kunt doen om de peesontsteking te laten verdwijnen.

De symptomen van een peesontsteking

Er zijn diverse symptomen die je kunt gebruiken om een peesontsteking te herkennen. De belangrijkste symptomen of klachten van een peesontsteking, zijn de volgende:

De meeste mensen die en peesontsteking hebben aan de voet, hebben last van de hiel of wreef. Waar je de pijnklachten precies voelt, is uiteraard afhankelijk van de locatie van de geïrriteerde pees.

Ook kan de plek waar de pees zit wat rood en gezwollen zijn. Sta je op in de ochtend, dan kan de pees extra stijf voelen en kan het extra moeilijk zijn om je goed voort te bewegen. In het beginstadium van de ontsteking zal de pijn zich alleen voordoen na een zware inspanning, bijvoorbeeld na het sporten. In dit geval ebben de klachten binnen een paar uur weer weg en heb je nergens meer last van. Is de peesontsteking in een volgend stadium gekomen, dan doet de pees ook pijn bij dagelijkse bezigheden, zoals het lopen. In dit geval heb je last van de symptomen van de ontsteking, ook als je de pees helemaal niet overbelast. In het laatste stadium van de peesontsteking heb je voortdurend pijn en wordt het bewegen van de pees, bijvoorbeeld bij het lopen, steeds lastiger.

De behandeling van een peesontsteking

In de meeste gevallen gaat een peesontsteking vanzelf weer weg. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat het verdwijnen van de peesontsteking en de bijbehorende klachten wel een paar maanden kan duren. Dit komt omdat een pees slecht doorbloed is van nature, waardoor het langer duurt om problemen met de pees door het eigen lichaam op te laten lossen.

Je kunt de genezing wat versnellen door naar de fysiotherapeut te gaan en hier speciale oefeningen te doen om de klachten te verminderen en de ontsteking te laten verdwijnen, maar er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om de peesontsteking sneller te laten verdwijnen. Lees onderstaande tips en je weet precies wat je moet doen om jouw klachten te verminderen en de ontsteking sneller te verhelpen.

  1. Tip 1: blijf in beweging. Zelfs als je pijn hebt bij het lopen, is het belangrijk om goed in beweging te blijven. Blijf je niet in beweging, dan krijgt de pees namelijk nog minder bloed en zuurstof en kan het wel maanden of jaren duren voor de ontsteking en de bijbehorende klachten van de ontsteking helemaal weg zijn. Overigens is het wel belangrijk om op een lager pitje te bewegen dan je normaal gesproken gewend bent. Ga je normaliter drie keer in de week een half uur joggen, dan kun je dit beter even niet doen en het bij het maken van ontspannen en korte wandelingen houden.
  2. Tip 2: ga na wat de oorzaak van de ontsteking is. Door de oorzaak na te gaan, weet je wat je moet vermijden om de ontsteking te laten verdwijnen en weet je bovendien wat je in de toekomst anders moet doen om niet nogmaals te maken te krijgen met een vervelende ontsteking van de pees.
  3. Tip 3: gebruik pijnstillers om de pijn te verminderen, zoals paracetamol. Heb je last van je hiel door een peesontsteking, dan ga je namelijk automatisch verkeerd lopen en op deze manier houd je de klacht in stand. Neem je pijnstillers, dan blijf je op de juiste manier lopen en gaan de klachten sneller weg. Neem liever geen ontstekingsremmers zoals aspirine en ibuprofen, want een peesontsteking is eigenlijk geen echte ontsteking. Sterker nog, de pees reageert vaak verkeerd op dit soort middelen en dit wil je natuurlijk niet hebben.