Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe een tendinitis (peesontsteking) op natuurlijke wijze genezen?

3 min read

Pezen vormen de verbinding tussen onze spieren en onze botten. Hoewel ze uit sterke bindweefselvezels bestaan, kunnen ze toch vrij gemakkelijk beschadigd of overbelast raken. Een tenditis, in gewone mensentaal ook wel peesontsteking genoemd, is een mogelijk gevolg van zo’n belasting.

Bij een tenditis ontsteekt de spierpees, en krijg je last van pijn waar de spierpees aanhecht aan het bot. In dit artikel leggen we je uit hoe een tenditis precies ontstaat, wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe je een peesontsteking op natuurlijke wijze kan behandelen.

Hoe ontstaat een tenditis?

Een peesontsteking is een chemisch proces dat uitgelokt wordt als reactie op een irritatie of beschadiging van een pees. Wanneer cellen in ons lichaam namelijk beschadigd worden, wordt automatisch een hele reeks reacties in gang gezet.

  • Er is een verhoogde bloedtoevoer naar de beschadigde cel (in dit geval de pees).
  • Het vocht in het weefsel neemt toe.
  • Ondertussen proberen onze witte bloedcellen het probleem aan te pakken, en begint het weefsel nieuw, gezond weefsel te vormen om zich te kunnen herstellen.

Ons lichaam voert dus allerlei acties uit om de aangetaste cel zo snel mogelijk te kunnen genezen. De verschillende fases van deze ‘herstelreacties’ zorgen er wel voor dat de klassieke symptomen van een peesontsteking optreden: de huid ziet er rood en gezwollen uit, en voelt warm en pijnlijk aan.

Mogelijke oorzaken

We haalden het daarnet al even kort aan: de belangrijkste oorzaak van een peesontsteking is overbelasting. Het gaat hierbij om het herhaaldelijk uitvoeren van bepaalde bewegingen waarbij de pees langdurig onder druk staat. Een peesontsteking als gevolg van overbelasting komt vaak voor bij sporters, maar is ook in het dagelijks leven niet ongewoon. Vooral mensen die plots repetitieve, lastige handelingen moeten uitvoeren die ze niet gewoon zijn krijgen er last van.

Toch is overbelasting niet de enige oorzaak van tenditis. Een tweede belangrijke oorzaak kan wrijving of irritatie zijn. Bepaalde aandoeningen zoals artrose zorgen er namelijk voor dat de pees tegen een beenderige structuur glijdt of wrijft, en zo het weefsel beschadigt.

Natuurlijke behandelingen

De belangrijkste behandelingsvorm ligt voor de hand: rusten. Enkel dan kan de pees zich voldoende herstellen en kan nieuw weefsel aangemaakt worden.

Vanzelfsprekend kan het genezingsproces ook gestimuleerd worden door je peesontsteking op natuurlijke wijze te behandelen. Zo kan je een hele reeks helende en ontstekingsremmende voedingsstoffen toevoegen aan je dagelijks dieet. Het gaat onder andere om vitamines E en C, bioflavonoïden (aanwezig in bessen en de schil van citrusvruchten) en magnesium.

Daarnaast kan je de ontstoken pees ook insmeren met een crème of gel op basis van Arnica, bijvoorbeeld Arnigel. Het werkzame bestanddeel Arnica montana is namelijk hét natuurlijke middel bij uitstek om ontstekingen tegen te gaan.

Door

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…