Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Rugblessure

Een rugblessure is erg vervelend en komt (helaas) vaak voor. Veel mensen met een rugblessure ondervinden een constante pijn, welke hun belet in het doen van dagelijkse activiteiten. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandeling van een rugblessure.

Wat is een rugblessure precies?

Wat voel je precies bij een rugblessure? Bij een rugblessure zijn de spieren, gewrichten of pezen in de rug overbelast. Dit geeft langdurige pijn en is moeilijk te behandelen. Er zijn verschillende soorten rugblessures, welke we grofweg in twee groepen in kunnen delen.

  1. Blessures aan gewrichten en/of wervelschijven
  2. Blessures aan pezen en/of spieren. (Kan zeer pijnlijk zijn)

Symptomen

Bij een rugblessure kunnen verschillende symptomen optreden. Hieronder een overzicht van mogelijke symptomen van een rugblessure:

  • Pijn in de rug in rustende positie
  • Pijn in de rug tijdens strekken
  • Pijn in de rug tijdens vooroverbuigen
  • Pijn tijdens intensieve inspanning (bv. Tillen)
  • Uitbreiding van pijn naar de heupen
  • Uitbreiding van de pijn naar de benen

Wat te doen?

Als je last hebt van een rugblessure, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. Als eerst is het belangrijk om erachter te komen welk soort blessure je precies hebt opgelopen. Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met de huisarts. Het is in ieder geval verstandig dat je activiteiten waarbij de rugpijn doet zoveel mogelijk vermijdt. Probeer geen zware dingen te tillen of lange periodes te staan. Heb je veel pijn? Hieronder volgen 6 tips die de pijn van een rugblessure verlichten:

Zorg voor een comfortabele slaaphouding

Als je last hebt van een rugblessure, is het vaak lastig om slaap te vatten. Een slaaphouding die geen pijn doet is er eigenlijk niet en hierdoor slaap je slecht. Zo beland je als het ware in een vicieuze cirkel. Weinig slaap zal ervoor zorgen dat de pijn intenser aanvoelt. Heb jij last van dit probleem? Probeer dan tijdens het slapen de volgende houding aan te nemen: Ga po de zei liggen en plaats een hoofdkussen tussen je knieën. Op deze manier zorg je ervoor dat de wervelkolom in de correcte positie komt te liggen, en je rug minder belast wordt. Slaap jij liever op je rug? Leg dan een kussen onder je knieën.

Zit rechtop

We weten allemaal dat het niet gezond is om met een gekromde rug onderuitgezakt op een bank of stoel te zitten. Toch doet bijna iedereen dit. Deze slungelige houden is dan wel comfortabel, maar allesbehalve bevorderlijk voor je rugklachten. Heb jij een kantoorbaan en zit je het grootste gedeelte van de dag op een stoel? Let er dan op dat je rechtop zit. Zit met je rug tegen de rugleuning aan, ontspan je schouders en zet beide voeten plat op de vloer. Zorg dat je jezelf deze rechte houding aanleert. Ook tijdens het lopen is het belangrijk om een rechte rug te houden. Hier zal je later profijt van hebben.

Train je spieren

Een goede manier om te herstellen van een rugblessure is door middel van fysiotherapie. Door middel van spieroefeningen maak je de spieren in je rug sterker. Daarnaast leer je hier ook correcte zithoudingen en ligposities. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je sterke en flexibele rugspieren hebt, je minder snel last hebt van rugklachten.

Beweeg

Vlak na het oplopen van een rugblessure is het goed om even rust te nemen, zodat je rug kan herstellen. Zorg er wel voor dat je zo snel mogelijk weer gaat bewegen. Rustig beginnen en langzaam opbouwen. Probeer vooral niets te forceren en voel je eigen grenzen aan. Zwemmen, wandelen of yoga zijn goede sporten voor het revalideren na een rugblessure.

Koud en warm

Een rugblessure kan voor hevige, constante pijn zorgen. Om deze pijn te verlichten kan het helpen om de aangewezen plek te verkoelen. Doe dit meerdere keren per dag. Druk bijvoorbeeld een bevroren zak erwten in een was handje en leg deze op de rug voor ongeveer tien minuten. Herhaal dit een paar dagen. Daarna ga je de plek verwarmen in plaats van verkoelen. Door het verwarmen van de pijnplek, zullen je spieren ontspannen. Dit stimuleert ook de bloedsomloop.

Ondersteuning

Bij een rugblessure is het erg belangrijk dat je de rug niet overbelast. Probeer de rug daarom zoveel mogelijk te ontlasten en ondersteunen. Een handig hulpmiddel hiervoor is een rugbrace. Deze stabiliseert de rug en zal wat van de pijn wegnemen. Ook zorgt een rugbrace ervoor dat je automatisch de juiste houding aanneemt. Dit zorgt voor een snellere revalidatie. De rugbrace is er in verschillende soorten en maten. Vraag je fysiotherapeut voor advies.

Langdurige rugblessure

Helpen bovenstaande tips niet en heb je al langere tijd last van een rugblessure? Neem dan contact op met de huisarts. Het is bij een rugblessure vooral belangrijk dat je blijft bewegen, maar de rug niet overbelast. Zorg dat je geduldig blijft en niet te veel hooi op je vork neemt. Met behulp van de juiste oefeningen is een rugblessure goed te behandelen.