Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Rugpijn? Deze app kan soelaas brengen!

Thomas Buelens
3 min read

Wetenschappers hebben een nieuwe app ontwikkeld die mensen met rugklachten advies op maat geeft dankzij artificiële intelligentie. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Onderzoekers uit Noorwegen, Denemarken, Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben de zogenoemde selfBACK-app getest in het kader van een gerandomiseerde studie, waaraan 461 patiënten met rugpijn deelnamen. ‘En het werkt’, zegt het onderzoeksteam, dat vijf jaar aan de app heeft gewerkt.

Ongeveer de helft van de deelnemers kreeg een standaardbehandeling voor rugpijn. De andere helft kreeg ook een standaardbehandeling, maar gebruikte ook selfBACK. Na drie maanden meldde 39 procent van de proefpersonen in de controlegroep dat ze grote verbeteringen zagen, vergeleken met 52 procent van de deelnemers die de app hadden gebruikt. Wie de app gebruikt, heeft dus ongeveer 32 procent meer kans op een ‘grote verbetering’.

Zelfhulp

Veel mensen met rugklachten zijn bang om lichamelijk actief te zijn maar in de meeste gevallen verlengt deze inactiviteit het probleem alleen maar of verergert het de klachten zelfs, benadrukken de auteurs. Met de nieuwe app wil het onderzoeksteam mensen een hulpmiddel geven om op een betere manier om te gaan met rugpijn. 

‘We kunnen zelf veel doen om rugpijn te verminderen door lichaamsbeweging en aanpassingen van de levensstijl’, zegt Paul Jarle Mork van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie. ‘Een beter begrip van de mogelijke oorzaken van rugklachten biedt ook een beter uitgangspunt om de pijn zelf aan te pakken. Zelfmanagement kan echter moeilijk zijn om uit te voeren zonder enige vorm van hulp of ondersteuning onderweg.’

Artificiële intelligentie 

De app legt uit wat rugpijn precies is en geeft advies en feedback over wat patiënten kunnen doen om de pijn beter aan te pakken. Daar horen lichaamsbeweging en oefeningen bij. Dankzij artificiële intelligentie krijgen ze elke week een plan op maat, afgestemd op hun persoonlijke behoeften. 

‘Dus voordat je de app gaat gebruiken, moet je een aantal vragen beantwoorden, onder andere over je levensstijl en specifieke rugklachten’, zegt Bach. ‘De app vergelijkt jouw antwoorden met die van andere appgebruikers, en met de resultaten die zij hebben bereikt door de app te gebruiken. Zo kan de app het advies voor jou aanpassen.’

Het project heeft van de Europese Commissie een subsidie gekregen van 5 miljoen euro in het kader van het Europese onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020. De resultaten van de studie zijn onlangs gepubliceerd in het vaktijdschrift JAMA Internal Medicine.

Door Thomas Buelens

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…