Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vermoeide benen

Als je vermoeide benen hebt, kan dit erg vervelend zijn. Niet alleen omdat de benen pijn kunnen doen als de ledematen moe zijn, maar ook omdat je de hele dag gebruik moet maken van je benen. Heb je vermoeide benen, dan kan dit jouw normale functioneren flink beïnvloeden. Heb jij op dit moment last van vermoeide benen en wil je meer te weten komen over deze klacht? Lees dan meer over vermoeide benen in dit artikel.

Vermoeide benen na het sporten

Ga je sporten en doe je veel oefeningen die de beenspieren stimuleren, dan is het logisch dat je vroeg of laat last krijgt van vermoeide benen. Zeker als je lang dezelfde oefening doet (zoals bij cardio-oefeningen in de sportschool, bij wandelen, bij fietsen of bij andere duursporten) of als je jouw benen zwaar traint met zware gewichten, is het niet zo raar als je na het sporten last hebt van vermoeide benen.

Je benen worden moe na het sporten door overbelasting. Dit betekent simpelweg dat de spieren van de benen intensief gebruikt zijn en hierdoor even uit moeten rusten. Is de energie weer teruggekeerd en zijn de spieren wat bijgekomen, dan voelen je benen langzaam weer wat minder vermoeid. De beste manier om herstel te bevorderen, is door de benen goed te laten rusten. Ga dus niet meteen weer sporten als je nog last hebt van vermoeide benen van de vorige training of doe het in ieder geval wat rustiger aan, want dan herstellen je benen sneller.

Vermoeide benen tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen die een kindje dragen, hebben gedurende de zwangerschap last van vermoeide benen. De reden dat je benen pijn doen tijdens de zwangerschap, heeft te maken met het feit dat je meer gewicht moet dragen op je benen. Je draagt namelijk niet het gewicht van je eigen lichaam (waar jouw benen gewend aan zijn), maar moet tijdens de zwangerschap ook plotseling het gewicht dragen van een extra mensje, Dit betekent dat er meer gewicht op de benen komt te staan, waardoor deze logischerwijs moe worden.

Vermoeide benen komen voornamelijk voor in het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Dit komt omdat het kindje in het eerste trimester van de zwangerschap nog niet zo zwaar is, maar het kindje in het tweede en laatste trimester van de zwangerschap wel een flink gewicht kan hebben.

Overigens heb je niet alleen last van vermoeide benen tijdens de zwangerschap, maar kun je ook last hebben van vermoeide en dikke voeten. Ook deze klacht wordt veroorzaakt door het zwaardere gewicht waar je tijdens de zwangerschap gegarandeerd mee te maken krijgt.

Vermoeide benen door stress

Wat veel mensen niet weten, is dat je ook vermoeide benen kunt krijgen door stress. Stress heeft niet alleen emotionele gevolgen, maar kan ook zeker lichamelijke gevolgen hebben. Als je een dagje stress ervaart merk je hier vaak niet zo veel van, maar bij het langer ervaren van stress worden de lichamelijke klachten vanzelf erger.

Lichamelijke klachten die je kunt krijgen door stress, zijn klachten als buikpijn, hoofdpijn en een snellere hartslag, maar je kunt ook last krijgen van vermoeide benen door stress. Heb je te maken met kortdurende stress, dan komt dit omdat de spieren bij het ervaren van kortdurende stress automatisch aanspannen. Door het continu aanspannen van de spieren worden de spieren van de benen moe en krijg je last van vermoeide benen. Heb je te maken met langdurige of zelfs chronische stress, dan uit zich dit in vermoeide benen die ook steeds pijn doen. De benen kunnen moe zijn, pijn doen bij aanraking en bovendien stijf zijn (zeker bij het opstaan). Verder kunnen de voeten standaard koud aanvoelen door slechte doorbloeding van de benen, wat ook voor vermoeide benen kan zorgen.

Last van vermoeide benen? Lees deze tips

Of je nu last hebt van vermoeide benen door het sporten, door de zwangerschap of door stress, er is gelukkig wel iets aan de vervelende klacht te doen. De tips die je kunt raadplegen om jouw vermoeide benen weer wat kracht te geven en minder pijnlijk en zwaar te maken, zijn de volgende:

  • Beweeg genoeg, want daar krijgen de spieren in de benen juist energie van. Let wel goed op dat je niet te veel beweegt of te intensief beweegt, want dit zorgt weer voor overbelasting van de spieren en dus voor vermoeide benen.
  • Stop met roken, want dan verbetert de doorbloeding van de benen en dit heeft een positief effect op vermoeide en/of zware benen.
  • Let op je gewicht. Mensen met overgewicht hebben vaker last van vermoeide benen door een verminderde doorbloeding. Val je af, dan verbetert de doorbloeding en zijn je benen minder moe. Daar komt nog bij dat je benen in dit geval minder gewicht hoeven te dragen, waardoor de spieren minder snel moe zijn.
  • Leg je benen een tijdje wat hoger dan je hart, zodat er weer bloed naar de benen kan stromen.
  • Geef je benen eens een koude douche of masseer je benen regelmatig. Hierbij begin je onderaan en werk je langzaam naar boven.