Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wervelkolomkanker

Wervelkolomkanker is een zeer zeldzame vorm van kanker. Meestal gaat het om uitzaaiingen van andere kankergezwellen in het lichaam die wervelkolomkanker veroorzaken. Als er geen uitzaaiingen zijn dan gaat het om de zeldzame vorm van wervelkolomkanker. Vaak zorgt de tumor voor verschillende neurologische klachten, waardoor je er al snel achter komt dat je last hebt van deze vorm van kanker. Een andere vorm van kanker in het wervelkolom die ook zeldzaam is dat is een beenmergtumor. Deze aandoening wordt ook wel de ziekte van Kahler genoemd. Slechts 10 a 20% van de patiënten met wervelkolomkanker hebben hiermee te maken doordat het gezwel hier is ontstaan. De overige patiënten hebben de wervelkolomkanker gekregen door uitzaaiingen. Het is dus meestal niet het eerste teken dat er kanker in een lichaam zit. Vaak is het een uitzaaiing van longkanker, huidkanker, borstkanker of prostaatkanker.

Oorzaken wervelkolomkanker

De oorzaken van wervelkolomkanker zijn niet goed bekend. We weten niet goed waardoor er in lichaam wervelkolomkanker ontstaat. De enige oorzaken die we wel kunnen bedenken is dat er ergens anders een kanker gezwel zit dat zorgt voor uitzaaiingen. Vaak gaat het om de longen, borsten, prostaat of huid waar al kanker zit dat is gaan uitzaaien naar de wervelkolom.

Symptomen wervelkolomkanker

 • In het begin is er nog niets aan de hand.
 • Soms zijn er tumoren in de prostaat, longen, borsten of huid.
 • Lokale pijn bij aanraking op de plek van de tumor.
 • Zenuwpijn als zenuwen door de tumor verdrukt worden.
 • Uitstralende pijn naar armen, romp of benen.
 • Verandering in het gevoel en tast soms lijkt het lichaam verdooft.
 • Verlammingsverschijnselen als een tumor bepaalde delen verdrukt.
 • Patiënt merkt het niet meer als een blaas vol zit.
 • Mannen kunnen soms ineens lastig een erectie krijgen.
 • De rug lijkt wat krom te staan.
 • Rugpijn
 • Bewegen wordt pijnlijk en lastig.

Behandeling wervelkolomkanker

In het begin kunnen er soms nog helemaal geen pijn of klachten zijn. Dit is het gevaarlijke aan wervelkolomkanker als je er laat achter komt. Mocht je wel last hebben van pijn dan zal een arts dit als eerste behandelen. Vaak wordt er gekozen voor pijnstillers en bestralingen bij een tumor zonder uitvalsverschijnselen. Door de bestraling kan de tumor kleiner worden waardoor de pijn minder zal worden.

Als je last krijgt van gevoelsverlies of verlammingsverschijnselen dan is vaak operatie de enige optie. Vaak gebeurt dit direct bij de verschijnselen binnen 24 uur. Meestal heeft dit te maken met uitzaaiingen. Er wordt geprobeerd om de tumor uit het lichaam te halen tenzij dit te gevaarlijk is. Als het te gevaarlijk is dan loopt de patiënt namelijk een groot risico op een dwarslaesie. Na afloop van een operatie wordt er gekozen voor bestralingen om het hele gebied te behandelen tegen eventuele overgebleven kleine uitzaaiingen die over het hoofd gezien zijn. Was een operatie niet mogelijk? Dan wordt er vaak voor radiotherapie gekozen in een vlug stadion.

Soms heeft een patiënt helemaal geen bekende kanker en krijgt iemand ineens last van uitvalsverschijnselen. Hierbij wordt er eerst altijd een scan gemaakt om in beeld te krijgen of er misschien ergens nog meer kanker zit. Als dit niet het geval is dan is er sprake van alleen wervelkolomkanker. Hierbij wordt er indien mogelijk altijd gekozen voor een directe operatie om de verdrukking en uitvalverschijnselen te verhelpen. Vaak wordt er bij de operatie ook nog een stuk weefsel weggehaald om zeker te zijn dat al het kanker verwijdert is. Naast de operatie wordt er vaak radiotherapie toegepast.

Toekomst wervelkolomkanker

Als wervelkolomkanker ontstaat door uitzaaiingen van andere kankergezwellen dan is de prognose meestal somber. Toch bestaan er natuurlijk succes verhalen van patiënten die er goed uitgekomen zijn. Als wervelkolomkanker uit zichzelf ontstaat dan is een snelle behandeling noodzakelijk om complicaties en een goede prognose te krijgen.