Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Winterdepressie

Als het weer omslaat in winter dan voelen veel mensen zich al snel neerslachtiger dan als de zon schijnt. Dit betekent natuurlijk nog niet dat je in een echte winterdepressie terecht bent gekomen. Vaak is er geen sprake van een depressie, maar een lichte vorm van depressiviteit. Dit wordt vaak de winterblues genoemd. Maar als de winterblues ernstige vormen begint aan te nemen en je echt depressief begint te worden dan heb je te maken met een winterdepressie. In de medische wereld wordt vaak gesproken over een SAD. Ieder jaar krijgen meer dan honderdduizend Belgen te maken met een winterdepressie. Vrouwen zijn hier overigens gevoeliger voor dan mannen.

Oorzaken van een winterdepressie

Officieel weten wetenschappers nog niet waarom een winterdepressie eigenlijk ontstaat. Toch denken wetenschappers wel dat het te maken heeft met de hoeveelheid zonlicht die we op een dag krijgen. In de wintermaanden staan we vaak op terwijl het nog donker is en gaan we in het donker naar huis van het werk. Dit heeft grote invloed op het melatonine hormoon. Dit is een hormoon dat wordt aangemaakt om in slaap te komen. Dit hormoon wordt aangemaakt op het moment dat we geen zonlicht meer krijgen. Dit is dus al aan het begin van een werkdag, maar ook op het einde van de werkdag. Hierdoor voelen we ons vaak ook overdag heel erg moe tijdens een winterdepressie. Verder kunnen spanningen op het werk of privé ook meespelen.

Symptomen winterdepressie

  • Neerslachtigheid
  • Somber gevoel
  • Vermoeidheid overdag
  • Snel huilen
  • Nerveus
  • Behoefte aan eten met veel calorieën.
  • Overspannen gevoel
  • Prikkelbaarheid
  • Verward
  • Lusteloos
  • Veel kritiek op jezelf
  • Geen zin in sociale contacten met anderen.
  • Spierpijn
  • Verstopping in ontlasting
  • Toename in gewicht.

Behandeling van een winterdepressie

Als je last krijgt van een winterdepressie dan zal de huisarts in eerste instantie adviseren om aan lichttherapie te doen. Het melatonine niveau zal met een behandeling van een half uur per dag al een heel stuk afnemen. Een huisarts zal vaak zelf voorschrijven op basis van je klachten hoeveel uur licht je per dag extra nodig hebt. Het beste effect merk je vaak als je in de ochtend aan lichttherapie doet als de dagen erg donker zijn. Je bioritme wordt zo weer hersteld en je hebt langzaam aan geen last meer van klachten veroorzaakt door een winterdepressie.

Blijkt lichttherapie bij jou niet te werken? Een arts kan speciale melatonine tabletten voorschrijven. Deze kunnen het niveau van melatonine verlagen. Je voelt jezelf hierdoor ook minder vermoeid vergeleken met ervoor. Vaak worden de tabletten ook voorgeschreven aan patiënten met slaapproblemen.

Als echt niets lijkt te helpen dan kan een arts besluiten om antidepressiva voor te schrijven bij een echte depressie. Vaak wordt dit wel voorgeschreven aan de wat zwaardere gevallen van een depressie, waardoor niet goed functioneren meer mogelijk is. Je hebt bijvoorbeeld geen energie meer om je bed uit te komen of naar je werk te gaan. Heel soms hebben patiënten last van zelfmoordneigingen en dit moet natuurlijk voorkomen worden. Antidepressiva zorgt ervoor dat er weer stofjes in je hoofd worden aangemaakt, waardoor je jezelf weer vrolijk voelt. Vaak wordt dit in combinatie met een therapeut besloten om voor te schrijven.

Een handige tip als je last hebt van een winterdepressie is door niet teveel te gaan slapen. Vaak heb je de neiging om extra te gaan slapen doordat je vermoeid raakt. Geef hier niet aan toe want je kan dan last krijgen van nachtelijke slaapproblemen. Als je hier in de nacht last van krijgt dan kan dit er weer voor zorgen dat je jezelf nog slechter voelt. Probeer dus niet te gaan slapen en werk eraan om je melatonine niveau om laag te krijgen met medicijnen.