Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tandletsels

Tijdens het sporten komen tandletsels vaker voor dan je zou denken. Een stomp tegen de wang of een voorwerp tegen je kaak kan al voor tandletsel zorgen. Maar ook een botsing of valpartij kan als resultaat tandletsel geven. Het komt zelfs vaker voor dan je zou denken. Wil je tandletsel voorkomen? Dan is het aan te raden om een goede mondbescherming te dragen als je een risico merkt op tandletsel. Tandletsel is het minst heftige als het om een melktand gaat. Laat het wel even door een tandarts nakijken, maar vaak is het niet nodig om iets aan het tandletsel te doen bij een melkgebit. Bij het definitieve volwassen gebit is het natuurlijk een heel ander verhaal.

Symptomen loszittende tanden

  • Een losstaande tand zit vaak scheef
  • Bij een gebroken tand vind je vaak stukje terug.
  • Pijn

Spoedgeval bij de tandarts

Tandletsels zijn altijd spoedgevallen bij de tandarts. Het maakt niet uit of het gaat om een loszittende tand of een compleet gebroken tand. Bij dit soort spoedgevallen is er altijd sprake van veel pijn. Het is belangrijk om juist te handelen om zo een tand weer terug te kunnen plaatsen. Je hebt zo een geen implantaat nodig wat onnodig veel kosten met zich meebrengt. Probeer altijd je tand te redden en binnen 30 minuten behandeld te worden bij de tandarts. Bel dan ook direct het noodnummer van de tandarts als je last hebt van tandletsel.

Uitgeslagen tand

Een uitgeslagen tand ligt vaak volledig uit de mond soms met de wortel er nog aan. Dit soort tandletsels komen vooral voor met vechtsporten. Maar het kan ook ontstaan met hockey als je een hockeystick tegen de mond aankrijgt. Dit is uiteraard altijd een spoedgeval en het is belangrijk om de tand te bewaren. In het meest gunstige geval kan de tand namelijk weer worden terug gezet. Mits deze goed bewaard wordt en er binnen 30 minuten een behandeling bij de tandarts mogelijk is. De tandarts kan dan de tand vastbinden met een draadje aan omliggende tanden. Als de tand goed bewaard is gebleven dan groeit deze gewoon weer vast.

Gebroken tand

Net als bij een compleet uitgeslagen tand kan een gebroken tand gewoon weer vastgezet worden. Het is belangrijk om het stukje tand goed te bewaren en binnen een half uur behandeld te worden door een tandarts. De gebroken tand wordt gevuld met witte vulling en vastgeplakt aan de plek waar deze gebroken is. Is de tand verloren gegaan? Ga dan als nog naar de tandarts om je gebit te controleren op tandletsel en de gebroken tand te behandelen. De tand ligt nu namelijk helemaal open en kan hierdoor ontstoken raken. Daarnaast kan er vaak een tand over de gebroken tand heen geplaatst worden. Zo ziet niemand dat je tand ooit gebroken geweest is.

Losstaande tand

Een flinke tik tegen een tand kan ervoor zorgen dat deze is los komen te zitten, maar er nog niet uitgevallen is. Ga er niet aanzitten of expres wiebelen met de tand, maar bezoek gewoon zo snel mogelijk de tandarts. Een losstaande tand wordt vast gespalkt zodat deze gewoon weer kan aangroeien. Niemand heeft door dat je tand ooit los gezeten heeft. Een tand kan je altijd het beste in je eigen mond bewaren en dit maakt een losstaande tand zo eenvoudig te behandelen. Een snelle behandeling is wel noodzakelijk want anders sterft de tand af. Als de tand afsterft dan kan de tandarts er helaas helemaal niets meer mee. Je tand is dan letterlijk verloren gegaan en alleen een wortelkanaalbehandeling en later een implantaat is noodzakelijk om dit probleem te verhelpen. Dit is overigens vaak niet verzekerd waardoor de kosten hoog kunnen oplopen, waardoor je een losstaande tand het beste zo snel mogelijk kan laten repareren.