Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tandletsels kun je best voorkomen

Camille
4 min read

Vaak wordt er gezegd dat een ongelukje in een klein hoekje zit. Je kan tandletsel dus zeker weten niet voorkomen. Gelukkig weten we allemaal wel beter en kan je tandletsel wel dergelijk voorkomen. Een aantal tips om te voorkomen dat je tanden uit de mond geslagen worden tijden het sporten hebben we voor je op een rijtje gezet. Je kan zo werken aan voorkomen in plaats van herstel. Het voorkomen van tandletsel is namelijk altijd een stuk beter dan het verhelpen van letsel. Dit kost vaak veel geld en tijd vooral als je niet verzekerd bent voor de tandarts.

Respecteer elkaar en de regels

Eén van de tips om tandletsel te voorkomen is door je aan de regels te houden. Respecteer de regels en ga niet zomaar op iemand inbeuken. Bij sommige sporten is het bijvoorbeeld verboden om elkaar in het gezicht te slaan of de hockeystick boven de heup te houden. Dit soort regels lijken soms onnodig, maar zijn zeker weten wel nodig om tandletsels te voorkomen. Respecteer elkaar en hou jezelf gewoon aan de regels. Inspireer andere ook om volgens fair play te spelen zodat je geen ongelukken krijgt. Samen helpen ongelukken voorkomen kan je helpen om je tanden te bewaren.

Gebitsbeschermer

De slimste keuze om tandletsel te voorkomen is door een gebitsbeschermer te dragen. Een gebitsbeschermer beschermd het gebit bij een klap tegen de kaak. Natuurlijk kan er nog wel steeds tandletsel ontstaan. Een hele harde klap vangt zelfs de beste gebitsbeschermer niet op. Maar het kan wel helpen om tandletsel te voorkomen. Letsel aan je tanden is vaak al erg genoeg. Je kan het dan beter een beetje helpen voorkomen dan dat de letsel alleen maar erger wordt. Draag dus altijd een goede gebitsbeschermer om je tanden goed te beschermen tegen dergelijke klappen.

Een gebitsbeschermer op maat laten maken

Eén van de redenen waarom we vaak geen gebitsbescherming dragen is het comfort. Je hebt vaak het gevoel dat je een groot stuk plastic in je mond hebt zitten. Wij raden je aan om een gebitsbeschermer op maat te laten maken. Dit kan bij je eigen tandarts en hier zit uiteraard wel een prijskaartje aan. In ruil voor dit prijskaartje krijg je een gebitsbeschermer die helemaal naar je tanden staat. Deze is zo gevormd dat het niet hinderlijk is om deze te dragen. Doordat het niet hinderlijk is om te dragen ga je hem gewoon sneller dragen. Het belemmert je niet tijdens het sporten en je kan tandletsels voorkomen. Overigens voorkomen gebitsbeschermers op maat je tanden beter dan een beschermer die niet op maat is. Uiteraard kunnen ze niet alle letsels voorkomen, maar vangen ze de klap voor een groot deel op. Je kan zo proberen de meeste schade te voorkomen.

Transparante gebitsbeschermer

Een gebitsbeschermer bij het spelen van voetbal kan handig zijn, maar is vaak nog niet geaccepteerd. Vaak willen jongens daardoor niet met een gebitsbeschermer lopen. Ze zijn bang dat ze gepest worden of dat de beschermer niet bepaalt stoer is. Door te kiezen voor een transparante gebitsbeschermer zal niemand doorhebben dat je met bescherming speelt. Het overtuigt je kind om sneller met bescherming te gaan spelen en als ouder heb je zo het idee dat je een kind nog een beetje kan beschermen. Een op maat gemaakte gebitsbeschermer kan vaak in overleg ook transparant gemaakt worden.

Kaakbescherming bij vechtsporten

Een simpele gebitsbescherming is bij vechtsporten vaak niet voldoende. Een stevige tik tegen je hoofd kan een aardige klap veroorzaken tegen je kaken. Helaas gebeurd het hierdoor regelmatig dat niet alleen je tanden letsel krijgen, maar ook je kaken. Door een shock dock te kopen wordt niet alleen tandletsel, maar ook kaakletsel opgevangen. De ideale boksbal dus bij vechtsporten.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…