Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Anale jeuk

Anale jeuk is een chronische jeuk rondom de anus. Het kan voorkomen bij zowel volwassenen als kinderen. Het is zeer vervelend en daarom is het belangrijk dat je weet wat je er tegen kunt doen.

Wat is anale jeuk?

Anale jeuk wordt ook wel pruritus ani genoemd. Het houdt in dat je voortdurend de behoefte heb om te krabben aan je anus door aanhoudende jeuk. De jeuk kan op ieder willekeurig moment optreden, maar komt het meeste voor wanneer je net naar het toilet bent geweest. Ook ’s nachts treedt je de jeuk vaker op. Er zijn bepaalde zaken die de jeuk kunnen versterken. Zo wordt deze erger door wol, warmte, vocht, incontinentie, slechte hygiëne, stress en angst. Anale jeuk komt voor bij ongeveer 5% van de mensen. Ook kinderen kunnen er last van krijgen.

Hoe wordt Pruritus Ani veroorzaakt?

Anale jeuk of pruritus ani is geen ziekte op zich. Het is een symptoom dat door verschillende aandoeningen kan worden veroorzaakt. Helaas kan niet altijd de oorzaak worden gevonden. In dat geval heb je last van idiopathische pruritus ani. Gelukkig kan vaak wel een oorzaak worden vastgesteld. Meestal is het een symptoom dat is ontstaan ten gevolg van een bekende aandoening die gemakkelijk kan worden genezen. De belangrijkste en meest voorkomende staan hieronder op een rij:

Een ontsteking aan de huid rondom de anus. Vaak wordt dit veroorzaakt door kleine hoeveelheden ontlasting die aan de huid blijven plakken. Dit is vaak de oorzaak bij kleine kinderen. Zij zijn nog in staat om goed af te vegen. Ook kan het worden veroorzaakt door zweet of vocht rondom de anus. Mensen die veel zweten of veel haar rondom de anus hebben, zullen sneller anale jeuk krijgen.

Lintwormen. Dit zie je vooral bij kinderen. Maar liefst 40% van de kinderen heeft ooit wel eens te maken gehad met lintwormen. Deze leven in de darmen, maar leggen eitjes in de buurt van de anus. Die eitjes zorgen vervolgens voor ernstige jeukt. Het komt meestal bij kinderen voor, maar deze kunnen het wel doorgeven aan volwassenen. Als er meerdere mensen in huis last krijgen van anale jeuk is de lintworm meestal de veroorzaker.

  • Een schimmelinfectie: Zo’n infectie ontstaat vaak op een vochtige en warme plek. De anus is daarvoor ideaal.
  • Spruw: Dit komt vooral voor bij patiënten met diabetes.
  • Infecties zoals schurft, herpes, anale wratten en andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Wanneer dit de anale jeuk veroorzaakt, zal je vaak ook last hebben van uitslag of afscheiding.
  • Ziektes die algemene jeuk veroorzaken. Bij deze ziektes heb je overal jeuk, maar op bepaalde momenten kan deze het ergst zijn rondom de anus. Hierbij kun je denken aan een ijzergebrek, lymfroom of nierfalen.
  • Huidaandoeningen: Zo kun je bijvoorbeeld ook eczeem of psoriasis rondom je anus krijgen.
  • Aambeien
  • Anale fissuur: Hierbij heb je een klein barstje (of meerdere barsten) rondom je anus. Dit jeukt vaak niet alleen, maar zorgt ook voor een pijnlijk gevoel.
  • Irritatie door bijvoorbeeld zeep, parfum of crèmes: Als je allergisch bent voor stofjes die hierin zitten, kunnen deze voor jeuk rondom je anus zorgen.
  • Bepaalde etenswaren: Als etenswaren niet goed worden verteerd, kan dat voor anale jeuk zorgen. Vaak zijn dit dezelfde producten, zoals bier, melk, koffie, thee, citrusvruchten, druiven, tomaten en kruiden.
  • Medicijnen: Het gaat dan met name om medicijnen die via de darmen worden uitgescheiden. De belangrijkste voorbeelden zijn laxeermiddelen en een aantal soorten antibiotica.
  • Een tumor: Je kunt een tumor bij de anus hebben en ook dit veroorzaakt jeuk. Dit komt echter maar zeer zelden voor.

Wat kun je doen tegen Anale jeuk?

Om te beginnen, kan een bezoek aan de dokter nooit kwaad. Deze kan uitzoeken waar jouw pruritus ani door wordt veroorzaakt. Zo kan de juiste diagnose worden gesteld en de juiste behandeling worden gestart. Wat voor behandeling je krijgt, hangt geheel af van de oorzaak. Vaak helpt het om de aandoening te bestrijden. Vervolgens verdwijnt de anale jeuk vanzelf. Het is echter ook belangrijk om hygiënisch om te gaan met je anus. Zo is het belangrijk natte doekjes te gebruiken zonder parfum en de huid rondom je anus altijd goed te drogen. Gebruik ook niet te veel zeep rondom je anus. Daarnaast is het beter niet te strakke kleding te dragen. En het allerbelangrijkste: probeer zo min mogelijk te krabben.

Welke zalf is geschikt om anale jeuk te verhelpen?

Kan de oorzaak nu niet worden vastgesteld, dan kan de huisarts je een middel tegen jeuk voorschrijven. Vaak krijg je dan een middel zoals zinkzalf of cetomacrogolvaselinecrème voorgeschreven. In extremere gevallen kun je ook 1%-hydrocortisonzalf gebruiken. In de meeste gevallen lost het probleem zich daarna vanzelf op.