Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Anaal eczeem

Olivier
5 min read

Als je te maken hebt met anaal eczeem, heb je een aandoening op de huid die rondom de anus zit. Vaak gaat de aandoening gepaard met klachten als roodheid, een te hoge vochtproductie, een schilferige huid en jeuk.

Op deze pagina lees je meer over anaal eczeem. Zo lees je niet alleen met welke klachten je te maken hebt als je anale eczeem hebt, maar ook hoe deze klachten veroorzaakt worden, wanneer je naar de dokter moet met deze aandoening en wat je zelf kunt doen als je anaal eczeem hebt.

Symptomen van anale eczeem

Anale eczeem brengt diverse symptomen met zich mee. Door de symptomen van deze aandoening op deze pagina op te sommen, krijg je een duidelijk beeld van de klachten van deze aandoening. Heb je een duidelijk beeld van de klachten, dan kun je gemakkelijker bepalen of je mogelijk te maken hebt met deze aandoening.

De belangrijkste klachten waar de meeste mensen met anale eczeem mee te maken krijgen, zijn:

  • Anale eczeem begint vaak met een vervelend, jeukend gevoel rondom de anus. Als je krabt, wordt de jeuk niet minder. Ook weet je niet goed waar de jeuk ineens vandaan komt.
  • Je hebt last van een schrijnend gevoel rond de anus, ofwel een gevoel van irritatie. Dit gevoel kan voor, tijdens of na de stoelgang erger worden.
  • De huid rondom de anus is vochtig en rood.
  • Als je aan de anus krabt, komen er huidschilfers vrij. Door deze schilfers, wordt de huid automatisch wat dikker en gevoeliger.

Je kunt de eczeem voornamelijk herkennen aan het jeukende gevoel van de aandoening, die ervoor zorgt dat je vaak aan je anus moet krabben.

Hoe ontstaat anaal eczeem

Je krijgt niet zomaar te maken met anaal eczeem, maar het is ook niet zo dat deze aandoening slechts een enkele oorzaak heeft. Zo kent anale eczeem vele mogelijke oorzaken, waaronder overmatig zweten, een slechte hygiëne, aambeien, wormpjes of aarsmaden, een contactallergie voor vochtige doekjes en overgewicht. Vooral in een vochtige en warme omgeving, kunnen bacteriën, schimmels en gisten gemakkelijk groeien. Heb je huidplooien in de anus door oude aambeien, dan kunnen micro-organismen hier prima verblijven. Daarnaast kun je door een harde ontlasting ook te maken krijgen met scheurtjes in de anus, waardoor micro-organismen ook prettig rondom de anus kunnen verblijven. Tot slot is ook diabetes een belangrijke oorzaak van jeuk en anale eczeem, wat betekent dat je als diabetespatiënt een risicogroep bent voor het ontstaan van deze aandoening.

Anaal eczeem: is het ernstig?

Het is belangrijk om te weten dat anale eczeem niet ernstig, gevaarlijk of schadelijk is. Wel is deze aandoening vervelend, simpelweg omdat het moeilijk is om stil te zitten als je steeds jeuk hebt en hierdoor het idee heeft dat iedereen in de gaten heeft waar je last van hebt. Daarnaast kan slapen moeilijk worden door de jeuk en dit is ook zeker niet prettig. Tot slot is anaal eczeem niet fijn om te hebben omdat de eczeem vrij lastig is de behandelen, waardoor de aandoening ook chronisch kan worden. Behandel je de eczeem op de juiste manier, dan hoef je hier overigens niet bang voor te zijn. Wel is het belangrijk om de behandeling helemaal af te maken, zodat je voorkomt dat de eczeem steeds terugkomt.

Naar de dokter met anaal eczeem

In de meeste gevallen gaat een aanval van eczeem na enkele weken vanzelf over, maar het is wel belangrijk om in de gaten te houden of dit daadwerkelijk gebeurt. Is de eczeem na enkele weken nog niet spontaan verdwenen, dan raden wij je aan om naar de dokter te gaan met jouw klachten. Je schaamt je misschien een beetje om met jouw klachten naar de dokter te gaan, maar dit is nergens voor nodig. De dokter heeft namelijk wel vaker patiënten op bezoek gehad met anale jeuk of eczeem rondom de anus, dus je hoeft je hier echt niet voor te schamen.

Sommige mensen stellen een doktersbezoekje uit omdat ze zich schamen voor hun jeuk, maar hierdoor kan de eczeem juist erger worden. Wacht dus niet te lang, maar ga naar de dokter als je na enkele weken nog last hebt van klachten. Van de dokter kun je vervolgens en zalfje of crème krijgen om de jeuk te onderdrukken, waardoor je minder krabt en de eczeem gemakkelijker en sneller weer verdwijnt.

Behandeling: Wat kun je zelf doen bij anaal eczeem?

Als je anaal eczeem hebt, is het uiterst belangrijk dat je goed op de hygiëne let. Gebruik het liefst een zure zeep (pH5), zodat het milieu rondom de anus kan herstellen. Heb je de anus gewassen, dan is het belangrijk om de bilspleet goed af te spoelen om te voorkomen dat er zeepresten achterblijven en de anus vervolgens goed droog te maken. Gebruik liever geen vochtige doekjes en/of geparfumeerd toiletpapier na het ontlasten, want hierdoor kunnen de klachten erger worden.

Door Olivier

Lees Meer ...

Anale jeuk

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…