Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Aarsmaden

Aarsmaden zijn kleine wormpjes die ongeveer 1 centimeter lang zijn en een witte of bleekgele kleur hebben. De wormpjes worden ook wel parasieten genoemd en dit betekent dat de beestjes alleen kunnen overleven in een gastheer. Heb je te maken met aarsmaden of heeft je kind last van aarsmaden, dan ben jij of is jouw kind in dit geval de gastheer van de beestjes. Aarsmaden kunnen bij volwassenen voorkomen, maar de maden komen vaker voor bij kinderen. Een besmetting is vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk.

Wat is de oorzaak van aarsmaden?

Je raakt besmet met aarsmaden als je de eitjes van deze parasiet inslikt. Slik je de eitjes in, dan leven de beestjes in de darmen. In de nacht komen ze naar buiten, waarna ze eitjes rond de anus leggen. Dit zorgt ervoor dat je jeuk rond de anus voelt als je aarsmaden hebt, want de eitjes laten een vervelend jeukend gevoel achter.

Omdat de eitjes jeuken, gaan veel kinderen aan de billen krabben. Dit maakt het probleem alleen maar erger, want hierdoor kunnen de eitjes onder de nagels blijven zitten. Zitten de eitjes onder de nagels, dan komen ze vanzelf op allerlei voorwerpen terecht. Denk hierbij aan speelgoed, maar ook aan eten, deurknoppen en uiteraard aan andere mensen. Buiten het lichaam, kunnen de eitjes helaas lang in leven blijven.

Wat is de diagnose? En hoe kan ik aarsmaden behandelen?

Heb je zelf aarsmaden, dan kom je hier door de jeuk van de eitjes vanzelf achter. Heeft jouw kind last van aarsmaden, dan duurt dit ook niet lang voor je hier achter komt. Zo kun je het ontdekken door jouw kindje vaker te zien krabben, maar ook als je kind je gewoon vertelt jeuk te hebben aan de billen. Verder zijn aarsmaden zelf ook eenvoudig te herkennen, simpelweg omdat deze beestjes in de ontlasting voorkomen. Ze zien eruit als kleine, bewegende en witgele wormpjes die in de ontlasting bewegen en vaak in grote aantallen voorkomen.

De behandeling van aarsmaden is gelukkig vrij eenvoudig. Zo hoef je enkel gebruik te maken van mebendazol: een wormdodend middel dat vrij verkrijgbaar is bij de apotheek. Je hoeft geen behandeling te volgen bij de dokter, maar kunt gewoon jezelf of je eigen kind behandelen met het middel. Wil je informatie over het gebruik van dit middel, dan kun je deze informatie bij de dokter of bij de apotheek opvragen. Uiteraard staat ook op de verpakking van het middeltje hoe je het moet gebruiken.

Om de kans op (her)besmetting te verkleinen, wordt aangeraden iedereen in het huishouden met mebendazol te behandelen. Dit betekent dat je niet alleen de gastheer behandelt met het middeltje, maar iedereen een behandeling laat ondergaan.

Tips en adviezen bij aarsmaden

Je kunt de kans op (her)besmetting voorkomen door iedereen een behandeling met mebendazol te geven, maar er zijn ook nog andere dingen die je kunt doen om het risico op (her)besmetting te verkleinen. In onderstaande tips lees je wat je nog meer kunt doen om te voorkomen dat de rest van het gezin besmet wordt met aarsmaden of dat de oorspronkelijke gastheer van de maden nog een keer besmet wordt.

  1. Tip 1: Doe je kind in de nacht altijd een strakke onderbroek aan en smeer de bilnaad in met watervrije zalf, zoals vaseline. Door een strakke onderbroek te dragen en de bilnaad in te smeren met zalf, wordt de jeuk minder en heeft het kind bovendien minder pijn door het krabben aan de billen.
  2. Tip 2: Gebruik iedere nacht schoon ondergoed en was ondergoed en beddengoed altijd op 60 graden in de wasmachine.
  3. Tip 3: Knip de nagels van de kinderen kort en houd de handen en nagels schoon. Voor het eten, moeten de kinderen in ieder geval altijd de handen wassen met zeep. Voor de zekerheid, kun je deze routine enkele keren per dag herhalen.
  4. Tip 4: Maak de deurknoppen goed schoon, zorg voor een schone keuken (inclusief schone keukenspullen) en maak het toilet regelmatig schoon.

Uiteraard kun je bovenstaande tips niet alleen gebruiken als je kind te maken heeft met aarsmaden, maar ook als je dit zelf hebt. Hoewel het niet vaak voorkomt bij volwassenen, kan het zeker voorkomen dat je te maken krijgt met dit probleem. Je hoeft je hier niet voor te schamen, maar je moet de aarsmaden wel behandelen om ze te laten verdwijnen en (her)besmetting in de rest van het huishouden te voorkomen.

Niets gevonden