Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bof

Bof is een erg besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Bij een groot deel van alle kinderen die zijn besmet, zal de speekselklier bij het oor ontstoken raken en opzetten. Deze klier bevindt zich onderhuids in de wang, net voor en onder het oor.

Wat zijn de symptomen van bof?

  • Dikwijls begint de ziekte met een verhoogde lichaamstemperatuur (koorts).
  • De ontstoken speekselklier zorgt ervoor dat één wang op gaat zwellen. In sommige gevallen kunnen ook beide wangen op zijn gezwollen. De door bof veroorzaakte zwelling bevindt zich net voor en onder het oor. Als je lijdt aan de bof dan kun je soms behoorlijk wat last hebben van een pijnlijk gezwollen wang. Verder kunnen ook de speekselklieren die onder de tong liggen en zich in de keel bevinden ontstoken raken.
  • Je zult te maken krijgen met pijnklachten op het moment dat je eet, slikt, kauwt of je mond wijd open doet.

Gelukkig zal één op de drie besmette kinderen geen klachten ontwikkelen en zal de bof onopgemerkt voorbij gaan.

Complicaties als gevolg van bof

Er bestaat een geringe kans (1 op 200) dat een klein kind een hersenvliesontsteking ontwikkelt als gevolg van een besmetting met het virus dat verantwoordelijk is voor bof. Een hersenvliesontsteking die op deze manier ontstaat, zal over het algemeen goed genezen. Slechts in erg zeldzame gevallen zal er doofheid aan één oor ontstaan door een besmetting met het bofvirus.

Op het moment dat een (jonge) man besmet wordt met het bofvirus dan bestaat er een kans dat één van de teelballen ontstoken raakt. De teelbal zal dan pijnlijk zijn en de pijn kan naar de onderbuik uitstralen. Vrouwen met de bof kunnen in sommige gevallen te maken krijgen met een eierstokontsteking met als gevolg: pijn in de linker- of rechter onderbuik.

Hoe ontstaat bof?

Bof is een ziekte die veroorzaakt wordt door het bofvirus. Dit virus verplaatst zich via speekseldruppeltjes in de lucht (door bijvoorbeeld te hoesten of te praten) van een besmet persoon naar een ander. Nadat je met het bofvirus bent besmet zal het nog twee tot drie weken duren voordat de eerste symptomen zich aandienen. Je bent echter al besmettelijk voordat je klachten krijgt. Je kunt dan dus ook al anderen met het virus besmetten. De besmettelijkheid duurt van 5 dagen voor het opzwellen van je wang tot negen dagen na het ontstaan van deze zwelling.

Tips bij bof

Op het moment dat je kind, of jezelf, met een bofbesmetting te maken krijgt zijn de volgende tips wellicht waardevol.

  • bij koorts is extra drinken essentieel, een waterijsje kan uiteraard ook. Eten is een dergelijke situatie van ondergeschikt belang,
  • zure smaakstoffen kunnen de speekselklieren dusdanig prikkelen dat het pijn doet.
  • Het lichaam zal bij koorts de warmte kwijt kunnen raken. Het dragen van dunne, loszittende kleding en een laken op bed is meestal genoeg. Een deken kan tijdelijk worden gebruikt bij kou of rillingen.
  • voldoende rust is noodzakelijk, maar in bed blijven is niet noodzakelijk en je mag zelfs naar buiten.
  • Door een besmetting op school of op het kinderdagverblijf door te geven kunnen ook andere ouders gewaarschuwd worden en alert zijn op de symptomen van bof,
  • Het is niet zinvol om een kind met bof (maar dat zich niet ziek voelt) thuis te houden in verband met besmettingsgevaar omdat een eventuele besmetting meestal al eerder heeft plaatsgevonden nog voordat de kenmerken van bof zichtbaar waren.

Geneesmiddelen bij bof

Tot op heden zijn er geen geneesmiddelen waar bof (eerder) van geneest voor handen. Wel kan paracetamol helpen om de pijn te bestrijden of het zieke gevoel te verminderen. Koorts onderdrukken met dit middel heeft echter geen zin en is bovendien onnodig.

Hoe verloopt bof?

Bij bof zal de zwelling van de wang na circa een week minder worden. Na nog een week zal de genezing (bijna) volledig zijn. Indien er sprake is van een normale vaccinatie dan is er een geringe kans dat je erg ziek wordt na een contact met een besmet persoon.

Naar de dokter

Indien een kind dat de bof heeft minder dan de helft van de normale dagelijkse hoeveelheid drinkt dan is een telefoontje naar de huisarts absoluut noodzakelijk. Je dient met spoed je huisarts te bellen, of direct een bezoek af te leggen, als je kind:

  • erg ziek en suf is.
  • gaat overgeven.
  • constant huilt.
  • klaagt over hoofdpijn.

Er bestaat dan immers, weliswaar een geringe, kans dat er sprake is van een hersenvliesontsteking.

Een telefoontje naar de huisarts is eveneens noodzakelijk als je merkt dat je kind alsmaar zieker wordt. Dit kun je bijvoorbeeld merken aan:

  • een verhoogde lichaamstemperatuur (koorts) die na drie dagen nog niet is verdwenen,
  • je kind last krijgt van benauwdheid,
  • je kind veel sneller begint te ademen,
  • de kleur van de huid van je kind grauw wordt.