Bof is één van de zogenaamde kinderziektes en wordt veroorzaakt door een virus. Het is een erg besmettelijke ziekte (al vanaf 5 dagen voordat de zwelling van de wang zichtbaar is tot 9 dagen erna) die in de regel zich openbaart met klachten zoals: koorts in combinatie met een opgezette wang (als gevolg van een ontsteking van de speekselklier). Op het moment dat je aan bof lijdt, zul je pijn krijgen zodra je:
- eet,
- kauwt,
- slikt,
- je mond wijd open doet.
Tot op de dag van vandaag zijn er geen medicijnen tegen bof voor handen en dien je één tot twee weken gewoon uit te zieken. Gelukkig zal de kans aanzienlijk kleiner worden dat je erg ziek van het bofvirus wordt op het moment dat je tegen dit virus bent ingeënt.
De symptomen bij bof
In het gros van de gevallen zal bof beginnen met een verhoogde lichaamstemperatuur (koorts) en doordat je speekselklieren ontstoken raken zal één, wang opzwellen. In sommige gevallen zullen echter allebei je wangen opgezwollen zijn bij bof. De zwelling van je wang zit net onder en voor je oor en kan pijn veroorzaken. Naast de speekselklieren in je wang kunnen ook de klieren onder je tong en in je keel ontstoken raken.
Op het moment dat je aan bof lijdt dan zal eten, slikken, kauwen en je mond wijd openen voor pijn zorgen. Bij één op de drie kinderen, die besmet worden met het bofvirus, zal bof echter zonder klachten voorbij gaan.
Hersenvliesontsteking als gevolg van bof
Bij jonge kinderen bestaat er, als zij lijden aan bof, een geringe kans op het ontstaan van een hersenvliesontsteking. Ongeveer één op de tweehonderd kinderen zullen hiermee te maken krijgen. Wanneer een hersenvliesontsteking is ontstaan als gevolg van een besmetting met het bofvirus dan zal de genezing meestal goed verlopen. In zeer sporadische gevallen zal er doofheid aan één oor ontstaan als gevolg van bof.
Op het ogenblik dat een (jonge) man de bof krijgt, kan één van zijn testes (teelballen) ontstoken raken. Dit zal zorgen voor pijn in de aangedane teelbal met uitstraling naar de onderbuik. Bij een vrouw kan, als gevolg van een besmetting met het bofvirus, soms een ontsteking aan de eierstokken ontstaan. Hierdoor zal er pijn ontstaan links- of rechtsonder in de buik.
Hoe ontstaat bof?
Bof wordt veroorzaakt door een besmetting met het bofvirus. Het virus zal zich via speekseldruppeltjes in de lucht (voornamelijk door hoesten en praten) verspreiden. Besmette speekseldruppeltjes kunnen eveneens over worden gedragen op een ander via de handen of voorwerpen.
Na besmetting met het verantwoordelijke virus zal twee tot drie weken duren voordat de eerste symptomen waargenomen kunnen worden. Een kind is dus al besmet (en kan ook andere personen besmetten) voordat er klachten ontstaan. De ziekte is reeds besmettelijk vanaf vijf dagen voor de zwelling van de wang zichtbaar is tot negen dagen erna.
Het verloop van bof
Na ongeveer een week zal de zwelling in de wang, die veroorzaakt is door bof afnemen. Twee weken zal er sprake zijn van (bijna) een volledige genezing. Op het ogenblik dat je normaal bent ingeënt, is de kans klein dat je erg ziek zult worden na een contact met een, met het bofvirus, besmet persoon.
Naar de dokter
Indien je te maken krijgt met een kind dat, tijdens de bof, aanzienlijk minder drinkt dan normaal (minder dan de helft) dan dien je contact op te nemen met een (huis)arts.
Je dient verder met spoed een arts te verwittigen of direct medische hulp te zoeken bij de bof en:
- een erg zieke patiënt,
- sufheid,
- overgeven,
- een voortdurend huilend patientje,
- hoofdpijn.
Als gevolg van bof kan er immers, in sporadische gevallen, hersenvliesontsteking ontstaan.
Wanneer je te maken krijgt met een patiënt(je) dat alsmaar zieker wordt dan is het inschakelen van een (huis)arts uiteraard ook aan te raden. Je merkt dit onder andere doordat:
- de lichaamstemperatuur na drie dagen nog altijd verhoogd is,
- er sprake is van benauwdheid,
- er sprake is van een versnelde ademhaling,
- de huid een grauwe kleur krijgt.