Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Huidbeschadiging

Je huid biedt de rest van je lichaam bescherming tegen allerlei invloeden van buitenaf, zoals zonlicht, vallen en stoten. Op het moment dat je huid beschadigd is, zal de barrièrefunctie van je lichaam zijn verzwakt en kunnen ziektekiemen, zoals bacteriën en virussen, veel eenvoudiger binnendringen en hun slag slaan.

Huidbeschadiging door een val of stoot

Als gevolg van een val of stoot kan je huid schade oplopen. Door wrijving kunnen bijvoorbeeld één of meerdere huidlagen schade oplopen zodat ziektekiemen, min of meer een vrije toegang tot je lichaam krijgen. De kans op infectie neemt dan ook aanzienlijk toe, mits je niet de juiste maatregelen treft. Bij een huidbeschadiging door een val of stoot dien je de aangedane plek goed te desinfecteren, en soms zelfs een tetanusinjectie te vragen bij je huisarts.

Huidbeschadiging door zonlicht

Ultraviolette-straling, ofwel UV-straling, is in geringe hoeveelheden heilzaam voor de mens, omdat deze aanzet tot de productie van vitamine D. Grote hoeveelheden UV-straling veroorzaken echter schade aan je DNA en veranderingen (zowel in hoeveelheid en samenstelling) aan de chemische stoffen die door je huid worden gemaakt. UV-straling kan tevens foliumzuur afbreken waardoor er, als je een lichte huidskleur hebt, soms tot een tekort kan ontstaan.

Bij blootstelling aan UV-straling zullen er in je huid een aantal veranderingen plaatsvinden om beschadiging te voorkomen. Zo zal de opperhuid (de bovenste huidlaag) dikker worden om de UV-straling tegen te houden. De melanocyten (de cellen in je huid die pigment aanmaken) zullen meer melanine produceren zodat je huid donkerder (bruiner) wordt. Melanine neemt de energie op uit de UV-straling en voorkomt zo dat deze straling dieper in je lichaam door kan dringen.

Een gebruinde huid is dan ook niet gezond, dit in tegenstelling tot wat veel mensen nog altijd denken. Het vormt zelfs een gevaar voor je gezondheid omdat door de UV-straling je huid direct kan beschadigen. Op het moment dat je langere tijd bloot wordt gesteld aan zonlicht, of aan de lampen van een zonnebank, zal je huid beschadigd raken en de kans op huidkanker toenemen. Kortom: op een veilige manier bruin worden’ is dus onmogelijk.

Huidafwijkingen

Actinische keratosen (ofwel keratosis actinica en keratosis solaris) zijn zogenaamde precancereuze (mogelijk voorafgaand aan kanker) afwijkingen aan de huid die het gevolg zijn van een langdurige blootstelling aan zonlicht. Dit soort huidafwijkingen ogen als rode, schilferige plekken op je huid die niet goed herstellen. De plekken op je huid kunnen eveneens donker of zelfs grijs van kleur zijn en ruw aanvoelen. De huid rond deze plekken ziet er in de regel dun uit en laat vaak ook andere beschadigingen door de zon zien, zoals de zogeheten pigmentverschuivingen.

Actinische keratosen kunnen door middel van bevriezing met vloeibare stikstof op een effectieve manier behandeld worden. Op het ogenblik dat je veel van deze plekjes op je huid hebt, kan een zalf met fluorouracil worden gebruikt. Tijdens een dergelijke behandeling zal je huid er in veel gevallen tijdelijk nog slechter uit gaan zien omdat de fluorouracil roodheid, schilfering en verbranding van de plekken evenals de omliggende, (door het zonlicht beschadigde) huid tot gevolg hebben.