Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Onze experte Lynn De Coen aan het woord over rosacea en couperose

5 min read

Schoonheidsspecialiste Lynn De Coen ziet in haar praktijk veel mensen die met rosacea en couperose te maken hebben. Nochtans is er maar weinig geweten over die huidaandoeningen. Hoog tijd om eens dieper in te gaan op het onderwerp.

Wat is het verschil tussen rosacea en couperose?

Rosacea is het voorstadium van couperose. De meeste mensen zijn nog jong, in de twintig, wanneer de eerste tekenen zich voordoen. Ze beginnen spontaan te blozen en krijgen rode plekken, bijvoorbeeld wanneer ze in de winter door het koude weer moeten fietsen. Bij rosacea kan je soms ook al wat oppervlakkerige adertjes, haarvaten, zien lopen. Die haarvaten zijn uiterst reactief voor omgevingsfactoren, zoals het verschil tussen koude en warmte. Naarmate we ouder worden, verliezen de haarvaten elasticiteit, waardoor ze na een tijdje breken. Wanneer dat gebeurt, spreken we van couperose. Bij vrouwen met couperose zie je vaak adertjes lopen op de wangen en op de zijkant van de neus. Mannen hebben er vaak last van op hun neus. Wanneer dat niet behandeld wordt, kan dat leiden tot rhinophyma, een verdikte rode neus met een verlittekende huid. Dat is een zeer ernstige huidaandoening die een specifieke behandeling vereist. Rosacea en couperose komen even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Wanneer moet je aan de alarmbel trekken?

Het duurt vaak lang voor mensen beseffen dat ze een chronische huidaandoening hebben en naar de gepaste behandeling zoeken. Maar je reageert het best in het beginstadium, omdat de behandeling dan vlotter kan worden opgestart. ‘Mensen die bij mij in de praktijk komen, hebben vaak last van twee zaken. Op de plaats waar de rosacea zich manifesteert, zijn er ook puistjes. Daarnaast hebben ze ook last van een gedehydrateerde en gevoelige huid. Een zeer droge huid gaat dehydratatie compenseren met talgproductie, en zo ontstaan puistjes. Personen met rosacea hebben dus een verstoorde huidbarrière. Hun huid is soms zeer vettig en soms zeer droog en gevoelig. Net omdat de huidbarrière verstoord is, raad ik mensen die zich laten behandelen aan om zich zeer goed te beschermen tegen de zon.’

Verschillende behandelingen

Bij deze huidaandoening wordt er heel vaak in een te laat stadium antibiotica voorgeschreven. Maar antibiotica moet voor een lange tijd worden genomen om een kleine verandering te zien. Mensen staan dan ook niet echt te springen om een jaar antibiotica te nemen. ‘De behandeling die ik in mijn praktijk toepas, focust zich op het reduceren van talg en het aansterken van de huidbarrière. Een te veel aan talg tast onze huidbarrière namelijk aan. Je kan onze huid vergelijken met een bakstenen muur. Wanneer er cement ontbreekt, of er is een baksteen uit de muur gevallen, zal de muur niet meer zo stabiel zijn. Door talg te reduceren, zorg je ervoor dat de huidbarrière zich kan aansterken, het cement en de bakstenen worden met andere woorden terug in de muur geplaatst.’ In tegenstelling tot een antibioticakuur, zijn de resultaten van de behandeling die Lynn toepast vlug zichtbaar. Al na een paar weken is de huid minder rood en ontstoken.

Wanneer iemand al in het stadium van couperose is, wordt ervoor gezorgd dat er geen nieuwe haarvaatjes zichtbaar worden. Als iemand de haarvaatjes wil laten verwijderen, is er een laserbehandeling nodig. Bij rhinophyma helpt een gewone laserbehandeling niet, omdat de huid al littekens vertoont ten gevolge van de aandoening. In het geval van rhinophyma worden er zwaardere lasers gebruikt, die de huid als het ware eraf gaan ‘schroeien’. Dat type behandeling gebeurt altijd onder supervisie van een arts.

Geen duidelijke oorzaak

De oorzaak van rosacea is nog altijd niet bekend. ‘Mensen die last hebben van de huidaandoening en er echt mee inzitten, raad ik aan om geen gluten en lactose meer te eten. Die voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat de spijsvertering moeilijk verloopt, en dat heeft een effect op de huid.’

Lynn De Coen is schoonheidsspecialiste, gespecialiseerd in huidverbetering. Ze is sinds vijf jaar zaakvoerster van haar eigen praktijk, LUX Institute. Daarnaast voert ze ook medische laserbehandelingen uit in de Kouterclinic, een centrum voor medische esthetische behandelingen.

Lynn De Coen
Door Lynn De Coen
Gezondheid

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…