Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Middenoorontsteking

Een middenoorontsteking is een ontsteking van het middenoor en wordt ook wel otitis media genoemd. Een middenoorontsteking komt voornamelijk voor bij zuigelingen en jonge kinderen en is zeker geen zeldzame aandoening. Omdat een middenoorontsteking veel voorkomt, is het belangrijk om meer kennis te vergaren over deze aandoening. Deze kennis kun je vergaren op deze pagina, waar de middenoorontsteking in zijn geheel wordt beschreven. Zo lees je op deze pagina wat een middenoorontsteking precies inhoudt, wat de oorzaken van een middenoorontsteking zijn en wat de symptomen van een middenoorontsteking zijn. Door deze informatie door te nemen, krijg je meer inzicht in deze veelvoorkomende aandoening.

Wat is een middenoorontsteking?

Een middenoorontsteking wordt ook wel otitis media of OMA genoemd. Dit is een acute ontsteking van het middenoor, die plotseling begint en ongeveer drie weken aan kan houden. De aandoening komt het meest voor bij kinderen die jongerzijn dan vier jaar. Daarnaast komt de aandoening vaker voor bij jongetjes en hebben kinderen in de winter vaker last van deze aandoening. In de meeste gevallen gaat er een neusverkoudheid aan de middenoorontsteking vooraf gegaan. Meer over de oorzaken van een middenoorontsteking, lees je in onderstaande alinea.

De oorzaken van een middenoorontsteking

Het oor bestaat uit het buitenste deel van het oor (de oorschelp en de gehoorgang tot het trommelvlies), het middenoor en het binnenoor (het binnenste deel van het oor). Het middenoor is te vinden aan de binnenkant van het trommelvlies en staat in met de buis van Eustachius in verbinding met de neus-keelholte. Zoals al eerder vermeld, ontstaat een middenoorontsteking bij de meeste mensen na een verkoudheid. Dit betreft ongeveer 75 procent van alle patiënten met een middenoorontsteking.

Het ontstaan van een middenoorontsteking na een verkoudheid, komt vanwege de bacteriën die vanuit de mond- en keelholte in het middenoor terecht komen. Normaliter zijn er geen bacteriën en virussen in het middenoor te vinden, maar bij een forse verkoudheid kunnen er toch bacteriën in het middenoor terecht komen. Dit komt tevens omdat de buis van Eustachius minder bacteriën en virussen tegen kan houden door de verminderde weerstand die bij de verkoudheid komt kijken. Hierdoor kan de buis van Eustachius zijn werk minder goed doen en komen er toch virussen en bacteriën in het middenoor terecht.

Als er bacteriën en virussen in het middenoor terecht komen, betekent dit overigens niet per definitie dat er een middenoorontsteking ontstaat. Dit is alleen het geval als door een zwelling van et slijmvlies of de neusamandel de buis van Eustachius wordt afgesloten. Is dit het geval, dan zitten de bacteriën en virussen namelijk vast in het middenoor, waar deze gaan broeien. Hierdoor ontstaat er een ophoping van het ontstekingsvocht en ontstaat er dus een ontsteking.

Samengevat

Kortom: Een middenoorontsteking ontstaat in de meeste gevallen door een forse verkoudheid, waarbij bacteriën en virussen in de buis van Eustachius terecht komen. Door de verminderde weerstand van de verkoudheid kan de buis van Eustacius niet alle bacteriën en virussen tegenhouden en als de buis van Eustachius dan ook nog afgesloten wordt, kan er een ontsteking in het middenoor ontstaan.

De symptomen van een middenoorontsteking

De symptomen van een middenoorontsteking zijn vrijwel altijd hetzelfde. Dit betreft de volgende symptomen:

  • Oorpijn aan het oor met de ontsteking
  • Afgenomen gehoor van het oor met de ontsteking
  • Koorts
  • Oorsuizen
  • Prikkelbaarheid
  • Slecht slapen
  • Loopoor
  • Een drukkend gevoel in het oor met de ontsteking

Daarnaast kan men tevens te maken krijgen met maag- en darmklachten, zoals buikpijn, diarree, braken en een gebrek aan eetlust. Bij kinderen is een middenoorontsteking vaak gemakkelijk te herkennen, omdat kinderen de neiging hebben om het oor met de middenoorontsteking steeds aan te raken. Zie je jouw kind steeds naar één van de oren grijpen, heeft je kind te maken met bovenstaande symptomen en is je kind ook net van een forse verkoudheid af? Dan is de kans groot dat je kind te maken heeft met een middenoorontsteking.