Een middenoorontsteking is een oorinfectie die redelijk vaak voorkomt. Vooral bij jonge kinderen. Ruim tweederde van de kinderen onder de drie jaar krijgt een of meerdere oorontstekingen. Een middenoorontsteking staat ook wel bekend als ‘otitis media’. De ontsteking ontstaat doorgaans door problemen met de buis van Eustachius. Via deze buis is het middenoor verbonden met de neus-keelholte.
Oorzaken Middenoorontsteking
Een middenoorontsteking ontstaat meestal door een infectie van de bovenste luchtwegen. Deze ontsteking kan weer verschillende oorzaken hebben, zoals:
- Een verkoudheid
- Een niet optimaal functionerende buis van Eustachius
- Een infectie aan het trommelvlies
- Een plotseling drukverschil
Verkoudheid
Een neusverkoudheid is heel vaak de oorzaak van een middenoorontsteking. Deze verkoudheid wordt vaak veroorzaakt door een virus. De slijmvliezen van de keel, oren en neus op zwellen dan op, waardoor de oren dicht gaat zitten en niet genoeg lucht meer binnenkrijgen. Hierdoor kunnen vocht en bacteriën zich makkelijk ophopen in het middenoor en zich vermenigvuldigen. Als je net verkouden bent geweest, dan is het een aanrader om goed op te letten bij oorpijn.
Slecht functionerende buis van Eustachius
Jonge kinderen krijgen sneller last van een middenoorontsteking, omdat de buis van Eustachius nog niet volgroeid is. Deze functioneert dan niet optimaal en opent en sluit moeilijker. Er ontstaat dan onderdruk of vacuüm op het middenoor. Deze is dan volledig afgesloten en dit geeft virussen of bacteriën de kans om zich te vermenigvuldigen. Er kan dan een ontsteking ontstaan die meestal met koorts gepaard gaat. Door de ontsteking komt er ook weer vocht in het middenoor. Aangezien de buis van Eustachius dichtzit, kan het vocht niet weg en hoopt het zich op. Hierdoor komt er druk op het trommelvlies te staan en soms breekt deze open. Er is dan sprake van een trommelvliesperforatie, waarbij het ontstekingsvocht naar buiten loopt. Er wordt dan ook wel gesproken van een loopoor. Meestal verdwijnt de pijn redelijk snel en groeit het trommelvlies vanzelf weer dicht.
Infectie aan het trommelvlies
Een andere oorzaak van een middenoorontsteking is een infectie van het trommelvlies. Deze kan weer een middenoor-infectie veroorzaken. Meestal is een virus de oorzaak van deze infectie.
Plotseling drukverschil
Een middenoorontsteking kan ook nog veroorzaakt worden door een drukverschil, dat kan optreden bij duiken, snorkelen, vliegen of bij het rijden in een diepe tunnel. Door het plotselinge drukverschil kunnen er sneller bacteriën in het middenoor worden gezogen. Als je een middenoorontsteking hebt door een drukteverschil, dan wordt dit ook wel ‘barotitis’ genoemd.
Middenoorontsteking Symptomen
Een middenoorontsteking veroorzaakt vaak diverse klachten. De belangrijkste symptomen zijn:
- Een slecht gehoor en oorsuizingen
- Een hevige tot zeer erge oorpijn
- Verkouden, keelpijn en hoesten
- Hoge koorts
- Een grieperig gevoel
- Perforatie van het trommelvlies
- Loopoor, waarbij vocht en/of bloed uit het oor komt
- Opgezette lymfeklieren in de hals
- Een ‘vol’ oor
De behandeling
Meestal is een behandeling niet nodig en gaat de middenoorontsteking vanzelf over. Bij een lang durende of terugkomende oorontsteking, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Als de ontsteking niet behandeld wordt, dan kan de infectie overslaan op andere delen van het oor, waardoor het gehoor blijvend aangetast kan worden. Ga bij hevige, aanhoudende oorpijn dan ook naar de huisarts.
Een aanhoudende de ontsteking kan behandeld worden met oordruppels, neusdruppels, pijnstillers of buisjes.
Oordruppels
Meestal is het gebruik van zure oordruppels of azijnzuur genoeg om een middenoorontsteking te behandelen. Als dit niet helpt dan kunnen er oordruppels met antibiotica en corticosteroïden gebruikt worden. Deze druppels doden alle bacteriën in de trommelholte. Het aantal bacteriën neemt dan af en de middenoorinfectie geneest.
Neusdruppels
Een verstopte neus is vaak de oorzaak van een middenoorontsteking. Om deze reden schrijft de huisarts meestal een neusspray of neusdruppels voor. Deze bevat een speciale zoutoplossing, waarmee de neus open blijft.
Pijnstillers
Pijnstillers, zoals paracetamol verlichten de oorpijn. Bij erg veel pijn, is ibuprofen vaak een oplossing. Het werkt ontstekingsremmend en helpt dan ook goed bij een oorontsteking.
Buisjes
Als de middenoorontsteking steeds maar weer terugkomt of niet overgaat, dan is het raadzaam om de huisarts te vragen om een doorverwijzing naar de KNO-arts. Deze kijkt dan of het nodig is om de neusamandelen te knippen of ‘buisjes’ te implanteren. Deze buisjes vormen kunstmatige gaatjes in het trommelvlies en zorgen ervoor dat de verbinding tussen het middenoor en de gehoorgang open blijft. De buisjes nemen de functie van de buis van Eustachius over, waardoor de kans op ontstekingen afneemt.
Operatie Middenoorontsteking
Als het plaatsen van buisjes niet helpt bij de behandeling van een chronische oorontsteking, dan is het nodig om het oor te opereren. Tijdens een ooroperatie worden vuil en ontstekingsweefsel uit het middenoor, binnenoor en rotsbeen verwijderd. De operatie vindt altijd plaats onder een algehele narcose.