Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Moedervlek

Een moedervlek is een goedaardige ophoping van pigmentvormende cellen in de huid. Iedereen heeft wel een moedervlek ergens op het lichaam. Zo heeft een persoon gemiddeld tot 25 moedervlekken op de huid. De officiële medische term voor moedervlekken is naevus naevocellularis en in het Engels worden moedervlekken ook wel birthmarks of moles genoemd.

Op deze pagina lees je meer over moedervlekken. Zo lees je wat het het verschil is tussen goedaardige moedervlekken en onrustige moedervlekken en kwaadaardige moedervlekken, lees je hoe moedervlekken ontstaan en lees je hoe moedervlekken eruit zien, ofwel wat de symptomen zijn van moedervlekken. Tot slot lees je wanneer je je zorgen moet maken over een moedervlek, ofwel wanneer een goedaardige moedervlek in een onrustige of kwaadaardige moedervlek verandert.

Een goedaardige moedervlek

Een goedaardige moedervlek is een moedervlek die geen schade aan kan brengen aan de huid. Dit in tegenstelling tot onrustige moedervlekken en kwaadaardige moedervlekken. Onrustige moedervlekken worden ook wel dysplatische of atypische naevus genoemd. Dit zijn moedervlekken die goedaardig zijn, maar zich kunnen ontwikkelen tot kwaadaardige moedervlekken of melanomen. Een melanoom is een kwaadaardige moedervlek, die zichzelf kan delen en op deze manier meerdere kwaadaardige moedervlekken kan creëren. In tegenstelling tot een goedaardige moedervlek is een kwaadaardige moedervlek dus wel gevaarlijk.

Hoe ontstaan moedervlekken?

Een moedervlek is het gevolg van een onschuldige stoornis in de huid. Zo ontstaan er moedervlekken door een ophoping van pigmentvormende cellen in de huid, waardoor er zwarte of bruine vlekjes op de huid ontstaan. Moedervlekken kunnen bij de geboorte aanwezig zijn, of ontstaan tussen het derde en twintigste levensjaar. Vanaf het veertigste levensjaar neemt het aantal moedervlekken weer af.

Hoeveel moedervlekken je hebt, is afhankelijk van erfelijke factoren en van de mate waarin de huid tijdens het leven aan zonlicht is blootgesteld. Zo kunnen er meer moedervlekken ontstaan als men meer in aanraking is gekomen met de zon, voornamelijk tijdens de eerste vijftien jaar van het leven. Ook kan men meer moedervlekken ontwikkelen als dit in de familie voorkomt.

Hoe zien moedervlekken eruit?

Moedervlekken zijn bruine of zwarte vlekjes, die meestal vlak zijn. In sommige gevallen zijn moedervlekken bruine of zwarte plekjes die wat verheven zijn van de huid, bijvoorbeeld in de vorm van een bol of hobbelig plekje. Eigenlijk ziet geen een moedervlek er hetzelfde uit. Zo kunnen moedervlekken van elkaar verschillen op basis van de grootte, vorm of kleur. Wel is de pigmentatie en de vorm regelmatig.

Wanneer moet ik me zorgen maken over een moedervlek?

Een onrustige moedervlek is een moedervlek die verandert van een goedaardige moedervlek naar een kwaadaardige moedervlek. Dit kun je gemakkelijk herkennen, omdat deze moedervlek onregelmatiger is in vorm en pigmentatie. Daarnaast is er vaak sprake van een roodachtige verkleuring van de moedervlek, wat erop wijst dat deze moedervlek niet langer een goedaardige moedervlek is, maar een onrustige. De volgende stap in de verandering van de moedervlek is dat de moedervlek verandert van onrustige moedervlek naar kwaadaardige moedervlek. Daarom is het erg belangrijk om deze moedervlek goed in de gaten te houden. Bovendien wordt het aangeraden om regelmatig de huid te controleren op veranderingen in de moedervlekken, zodat je er snel bij bent als een goedaardige moedervlek verandert naar een onrustige moedervlek.

Bij het controleren van de huid, let je voornamelijk op de eigenschappen van een onrustige moedervlek. Je herkent een onrustige moedervlek aan de volgende eigenschappen:

  • De moedervlek is groter geworden.
  • De moedervlek is van kleur veranderd of veranderd in kleurensamenstelling.
  • De moedervlek is van vorm veranderd.
  • De moedervlek jeukt, steekt of doet pijn.
  • De moedervlek bevat een korstje.
  • De moedervlek bloedt.

Heb jij een moedervlek die aan één of enkele van bovenstaande eigenschappen voldoet? Neem dan contact op met je huisarts om deze moedervlek te laten onderzoeken. Mogelijk heb je namelijk te maken met een onrustige of kwaadaardige moedervlek.