Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dermatologen trekken aan de alarmbel: “Blijf ook tijdens de coronacrisis je geboortevlekken controleren!”

Birte Govarts
3 min read

Door de coronacrisis aarzelen veel mensen om naar de dokter te gaan of stellen ze niet-essentiële onderzoeken uit. Euromelanoma, het netwerk van Europese dermatologen, trekt aan de alarmbel. “We merken dat heel wat huidkankers lang onopgemerkt blijven”, aldus Euromelanoma-voorzitter Thomas Maselis. “En daardoor stijgt het risico op een slecht ziekteverloop.”

Om ziektes en huidkanker te voorkomen of op tijd te ontdekken, raden dermatologen aan om minstens één keer per maand je huid te controleren. Ga op zoek naar verdachte en veranderende geboortevlekken. Doe dat over heel je lichaam, dus check ook je rug en moeilijker te onderzoeken plaatsen. Concentreer je daarbij vooral op de plekken die blootgesteld worden aan de zon, zoals je schouders. Houd tijdens zo’n onderzoek rekening met deze zeven stappen:

1. Kijk naar je gezicht en let speciaal op je neus, lippen, mond, op en achter je oren.

2. Controleer je hoofdhuid, en scheid met de kam je haar in laagjes. Als je niet veel haar hebt, moet je je hele hoofdhuid zeer grondig controleren.

3. Controleer de binnen- en buitenkant van je handen. Kijk ook tussen je vingers.

4. Bekijk je nek, borst en bovenlichaam. Dames, kijk ook zeker onder en tussen je borsten. Bekijk je benen.

5. Buig je elleboog om je armen en oksels te bekijken

6. Gebruik de handspiegel om je rug te controleren. Begin bij de nek en de schouders en ga verder naar je onderrug.

7. Controleer je billen/zitvlak en de achterkant van je benen tot aan de voetzolen en kijk tussen de tenen.

Personen met een blanke huid die gemakkelijk verbranden, hebben een hoger risico op huidkanker. Ook wanneer je veel tijd hebt doorgebracht in de zon, af en toe naar de zonnebank gaat, ouder bent dan vijftig en veel pigmentvlekken hebt of als je een orgaantransplantatie onderging, controleer je best wat vaker. Bepaalde medicijnen, zoals hydrochlorothiazide (plaspillen), verhogen ook het risico op huidkanker.

Maar waar moest je nu weer juist op letten? Hou je moedervlekjes goed in de gaten. Wanneer ze veranderen van vorm, kleur of grootte of er anders uitzien als de rest, neem je best contact op met je dermatoloog. Kwaadaardige vlekjes hebben ook een asymmetrische vorm en de boorden zijn onregelmatig, soms jeuken of bloeden ze en scheiden ze vocht af. Als je twee of meerdere van deze waarschuwingstekens zit, maak je best een afspraak bij de dermatoloog.

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…