Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nekaandoeningen

De nek is een kwetsbaar deel van het lichaam. Dat komt omdat de nek vele belangrijke zenuwen bevat, die het functioneren van het lichaam mogelijk maken. En omdat je je nek voor veel bewegingen gebruikt, is het belangrijk dat de nek goed functioneert. Toch zijn er enkele nekaandoeningen aan te wijzen die het functioneren van de nek kunnen verslechteren. Deze nekaandoeningen worden op deze pagina beschreven.

Nekaandoeningen door een halsrib

Een halsrib is een abnormale, zwevende rib of meerdere abnormale, zwevende ribben bij de onderste halfwervel. Door deze zwevende rib of zwevende ribben kun je last krijgen van druk op je zenuwen en slagaders, waardoor je te maken kunt krijgen met nekklachten.

Nekaandoeningen door artritis in de halswervels

Voornamelijk mensen van middelbare leeftijd kunnen te maken krijgen met artritis in de halswervels. Dat betekent dat het kraakbeen van de nek slijt, waardoor er ontstekingen optreden in de delen rond de gewrichten. Hierdoor heb je last van pijn, een stijve nek en overgevoeligheid. Artritis komt meestal voor bij mensen van middelbare leeftijd, maar kan ook voorkomen bij jongere mensen door een trauma.

Nekaandoeningen door spondylose aan de nekwervels

Spondylose is de medische term voor slijtage aan de nekwervels. Door deze slijtage kan er beschadiging aan de zenuwen ontstaan, waardoor patiënten last krijgen van pijn, spastische gang, verzwakte armspieren, hoofdpijn en uitstralende pijn vanuit de nek.

Nekaandoeningen door een dikke nek

Een dikke nek kan veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen, zoals een tumor, een bloeding of een allergie. Ook een ontsteking in de nek kan ervoor zorgen dat de nek dikker wordt. Een dikke nek is gevaarlijk, omdat een dikke nek de ademhaling kan belemmeren. Hierdoor kunnen patiënten te maken krijgen met kortademigheid en duizeligheid. Daarnaast kan het lastiger zijn om te slikken met een dikke nek, omdat er minder slikruimte is door de verdikking in de nek.

Nekaandoeningen door een scheve hals

Een scheve hals komt niet vaak voor. Dit komt omdat een scheve hals veroorzaakt wordt door een spierbeschadiging, een whiplash, een oogaandoening en een verkorting van de huid van de hals, bijvoorbeeld door littekenvorming. Wat de scheve hals zo vervelend maakt, is het feit dat er door de scheve hals een afwijking ontstaat in de houding van het hoofd.

Nekaandoeningen door een whiplash

Een whiplash kan veroorzaakt worden door een groot ongeluk, bijvoorbeeld met de auto. De whiplash ontstaat door een plotselinge buiging van de nek, gevolgd door een spiersamentrekking die de nek in tegenovergestelde richting beweegt. Hierdoor kunnen de gewrichtsbanden tussen de wervels scheuren of verrekken, waardoor je langdurig nekkproblemen krijgt en zelfs invalide kan worden.

Nekaandoeningen door stress

Naast enkele aandoeningen die nekproblemen veroorzaken, kun je ook te maken krijgen met nekaandoeningen door stress. Als je veel stress hebt, merk je al snel dat de spieren in je nek en schouders hard worden en dat het soms zelfs lastig wordt om je nek goed te bewegen. In dit geval is het verstandig om bij de masseur langs te gaan en de nek weer te ontspannen, om meer nekproblemen te voorkomen. Ga je niet bij de masseur langs en blijf je voor langere tijd met nekpijn rondlopen, dan kan dit uiteindelijk leiden tot ernstige nekaandoeningen.