Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oorsmeer

Oorsmeer wordt ook wel oorwas of cerumen genoemd. Je vindt oorsmeer in de oren, waar het gemaakt wordt in 2000 oorsmeerklieren. Oorsmeer wordt in deze oorsmeerklieren gevormd uit talg, haartjes en keratine en of je nat of droog oorsmeer hebt wordt door een gen bepaald. Je vindt oorsmeer alleen in het buitenste deel van de gehoorgang, die vlakbij de uitgang van de gehoorgang zit. Hier wordt het oorsmeer gemaakt en opgeslagen.

De functies van oorsmeer

Oorsmeer wordt niet voor niets gemaakt door de oorsmeerklieren. Zo heeft oorsmeer verschillende functies voor de oren en is het onmisbaar voor het goed functioneren van de oren. Ten eerste zorgt oorsmeer er namelijk voor dat de oren beschermd worden tegen vocht, waarbij oorsmeer waterafstotend werkt. Daarnaast beschermt oorsmeer tevens de kwetsbare gehoorganghuid tegen uitdroging, waarbij oorsmeer er tevens voor zorgt dat kleine onrechtmatigheden uit de gehoorgang verdwijnen, zoals stof, vuil en insecten. Ook zorgt oorsmeer ervoor dat er een afweersysteem ontstaat tegen ziekmakende bacteriën en schimmels, die het oor eventueel binnen kunnen dringen en hier schade aan kunnen brengen. De laatste belangrijke functie van het oor is het aanzuren van het leefmilieu voor goede bacteriën.

Problemen met oorsmeer

Helaas kunnen er ook problemen met oorsmeer ontstaan. Deze problemen worden veroorzaakt door een verstoord evenwicht in het aanmaken van nieuw oorsmeer en het afvoeren van oud oorsmeer. Wordt dit evenwicht verstoord, dan kan er geen goed oorsmeer meer aangemaakt worden of wordt oud oorsmeer niet meer afgevoerd.

Een verstoring in het evenwicht van het aanmaken en afvoeren van oorsmeer, kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Dit betreft de volgende oorzaken:

  • Ouder worden, waarbij oorsmeer sneller indikt, hard, brokkelig en scherp wordt.
  • Het manipuleren in de gehoorgang, waardoor de oorsmeerklieren ontstoken kunnen raken.
  • Het terugduwen van oorsmeer, bijvoorbeeld bij het schoonmaken van de oren of een gehoorapparaat.
  • Een afwijkende bouw van de gehoorgang, met bijvoorbeeld een te nauwe gehoorgang en afwijkende botvormingen.
  • Een overmatige haargroei in de gehoorgang, waardoor oud en nieuw oorsmeer niet goed afgevoerd kan worden.
  • Ziekten, zoals suikerziekte en eczeem.

Om ervoor te zorgen dat problemen met oorsmeer opgelost worden, wordt altijd aangeraden om naar een dokter te gaan. Een doker kan namelijk achterhalen wat het probleem precies is, hoe het probleem veroorzaakt wordt en hoe het probleem opgelost kan worden. Zeker bij langdurige klachten en een groot ongemak is een bezoek aan de dokter gewenst.

Het zelf schoonmaken van de oren

Hoewel veel mensen wattenstaafjes gebruiken om de oren schoon te maken, is dit eigenlijk niet nodig. Zo is het mechanisme van de oren zo opgebouwd, dat deze zichzelf helemaal schoon kan maken. In feite heeft je oor dus geen hulp nodig om schoon te blijven, terwijl wel veel mensen deze hulp toch bieden. Over het algemeen wordt dan ook afgeraden om het oor schoon te maken, omdat het ten eerste niet nodig is en omdat het ten tweede schade kan aanbrengen aan het oor. Zeker als men oorsmeer te lomp of te vaak verwijdert, kan er schade aan het oor ontstaan door het verwijderen van oorsmeer.