Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oren kuisen: hoe ga je te werk?

@nick
6 min read

Veel mensen reinigen hun oren met wattenstaafjes. Dat lijkt een goede manier om de oren te kuisen, maar zijn wattenstaafjes wel echt zo geschikt voor het reinigen van de oren? Dat lees je in dit artikel. Zo beschrijven we op deze pagina hoe je jouw oren het beste kunt reinigen.

Oren schoonmaken of niet?

In feite reinigt de gehoorgang zichzelf. Vers oorsmeer droogt namelijk vanzelf in en wordt korrelig. Dat oorsmeer wordt door de gehoorgang zelf naar buiten geduwd, waardoor het oor schoon wordt en schoon blijft. Toch is het voor sommige mensen wel verstandig om hun oren te kuisen. Maak je van nature veel oorsmeer aan? Dan kun je de gehoorgang ondersteunen door dit oorsmeer te verwijderen. Dat doe je door je oren zelf te kuisen. 

Heb jij regelmatig zichtbaar oorsmeer in je oren zitten? Dan maak je van nature meer oorsmeer aan dan andere mensen. In dat geval kan het goed zijn om je oren regelmatig te kuisen. Niet alleen om te voorkomen dat het overtollige oorsmeer zich gaat ophopen in een grote prop, maar ook om er wat verzorgder uit te zien.

De functie van oorsmeer

Oorsmeer heeft meerdere belangrijke functies:

 • Oorsmeer beschermt tegen vocht
 • Het beschermt tegen infecties en bacteriën
 • Het vormt een natuurlijke afweer tegen schimmels
 • Oorsmeer vangt stof, vuil en insecten op
 • Het beschermt de kwetsbare huid van de gehoorgang tegen uitdroging

Je oren moeten dus niet geheel vrij van oorsmeer zijn, omdat deze belangrijke functies dan wegvallen en je oren onvoldoende beschermd zijn;

Je oren met wattenstaafjes uitkuisen

Zoals al eerder vermeld, gebruiken veel mensen met oorsmeer wattenstaafjes om het oorsmeer te verwijderen. Als je een wattenstaafje in je oor doet, blijft hier inderdaad oorsmeer op achter. Daardoor denken veel mensen dat deze methode goed werkt bij het reinigen van de oren. Dat is echter niet het geval!

Wattenstaafjes veroorzaken een oorprop

Sterker nog, het gebruik van wattenstaafjes kan voor een vervelend probleem zorgen. Gebruik je wattenstaafjes om oorsmeer te verwijderen, dan duw je het oorsmeer in feite verder de gehoorgang in. Hierdoor ontstaat er een grote prop oorsmeer, ook wel een oorprop genoemd. Overigens kan die niet alleen ontstaan door het gebruik van wattenstaafjes, maar ook door andere voorwerpen in het oor. Duw je je oorsmeer terug met een ander voorwerp, zoals een pen, dan kan er ook een oorprop ontstaan.

Een oorprop kan de weg naar het trommelvlies in je oor uiteindelijk volledig afsluiten. Is dat inderdaad het geval, dan wordt het horen bemoeilijkt. Je hoort omgevingsgeluiden heel anders en je eigen stem klinkt ook heel anders dan je gewend bent. Ook heb je moeite mensen te verstaan.

Wattenstaafjes veroorzaken schade aan het trommelvlies of ontsteking van de gehoorgang

Er zijn nog andere redenen waarom artsen het afraden om met wattenstaafjes je oren te kuisen. Je kan namelijk je oren ernstig beschadigen. Vaak voorkomende schade is bijvoorbeeld:

 • Een deuk in het trommelvlies
  Dit is niet ernstig, maar kan wel vervelend zijn en pijn doen.
   
 • Gaatje in het trommelvlies of trommelvliesperforatie
  In de meeste gevallen is een gaatje in het trommelvlies onschuldig en groeit het na verloop van tijd vanzelf weer dicht. Het wordt echter wel een probleem wanneer ook het gehoorbeentje beschadigd wordt, wat gehoorverlies met zich kan meebrengen.
   
 • Ontsteking van de gehoorgang
  Een gehoorgangontsteking kan ook het gevolg zijn van je oren te kuisen met een wattenstaafje. Zoals hierboven vermeld, beschermt oorsmeer tegen infecties. Als er dus te weinig oorsmeer in de gehoorgang is, kunnen infecties ontstaan. Te propere oren zijn dus geen goed idee.

Hoe moet je je oren dan wél reinigen?

Het gebruik van een wattenstaafje is dus niet aan te raden. Er zijn gelukkig vele andere manieren om je oren te reinigen, die wel als veilig worden beschouwd.

Onder de douche

Ten eerste kun je je oren schoonmaken onder de douche, gewoon met water. In de meeste gevallen is dat voldoende. Doe wat water in je oor tijdens het douchen en dit water neemt het korrelige oorsmeer dat je gehoorgang zelf naar buiten heeft gewerkt, vanzelf mee. Overdrijf hier zeker niet mee.

Met een oorspray

Een andere methode om je oren schoon te maken, is door een oorreiniger te gebruiken. Denk hierbij aan een oorspray, die je in je oor spuit om het overtollige oorsmeer te verwijderen. Ook kun je oordruppels gebruiken om je oren goed te reinigen.

Je oren laten uitspuiten

En maak je een grote hoeveelheid oorsmeer aan die leidt tot een oorprop? Dan kan het noodzakelijk zijn om je oren uit te laten spuiten. Dat doe je niet zelf, maar laat je door een professional doen. Bij het uitspuiten van je oren verdwijnt het overtollige oorsmeer, waardoor je beter kunt horen. Wil je je oren een keer goed reinigen, dan is het zeker niet onverstandig om de huisarts daarover te raadplegen.

Bescherm je oren: leg die wattenstaafjes weg

Wil je je oren op de juiste manier kuisen? Leg die wattenstaafjes dan weg. Je hebt misschien het idee dat je je oren goed schoonmaakt met deze staafjes, maar in feite beschadig je je oren juist door wattenstaafjes te gebruiken. Het is prima om je oren zelf te kuisen, maar doe dit dan wel op de juiste manier. Dat betekent dat je wattenstaafjes links laat liggen en je oren wast onder de douche, met een oorreiniger of bij de dokter.

banner Calmaspray

Meer info over Calmaspray

Door @nick

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…