Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Rode hond

Rode hond is een zeldzame ziekte die gelukkig niet veel voorkomt. Deze aandoening staat ook wel bekend als de vlekjes ziekte en wordt veroorzaakt door het Rubellavirus. De ziekte is over het algemeen ongevaarlijk, de kans op een ernstig verloop is nihil. Wat zijn de symptomen van Rode hond? Dat zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken.

Wat zijn de symptomen?

Vaak treden er weinig tot geen symptomen op bij rode hond. Bij de helft van de patiënten treden zelfs helemaal geen symptomen op. Dit zorgt ervoor dat de aandoening moeilijk te herkennen is. De symptomen zijn over het algemeen zo mild dat ze over het hoofdgezien worden. De symptomen van rode hond houden over het algemeen 3 dagen aan. Hieronder een lijst met symptomen van rode hond.

De symptomen van Rode hond zijn:

  1. Rode vlekkerige uitslag
  2. Lichte koorts
  3. Verstopte neus en keelpijn
  4. Pijn in de gewrichten

Rode vlekkerige uitslag

Het meest kenmerkende symptoom van deze ziekte is de vlekkerige uitslag. Vaak is deze uitslag roze of rood van kleur. De vlekjes ontstaan als eerste in het gezicht en in de nek, maar zullen zich in rap tempo over de rest van het lichaam verspreiden. Soms zijn de rode vlekjes in grote aantallen aanwezig, waardoor het lijkt alsof de huid compleet roodgekleurd is. De rode vlekjes komen voor bij de helft van de patiënten.

Lichte koorts

Vaak gaat deze rode uitslag gepaard met (milde) koorts. Hoewel de verhoogde lichaamstemperatuur niet extreem is, kan het wel voor beroert gevoel zorgen. Zolang er sprake is van koorts, is het verstandig om in bed te blijven liggen. De koorts zal na een paar dagen weer weg trekken.

Verstopte neus en keelpijn

Ook kunnen er verkoudheidssymptomen optreden. Denk hierbij aan een verstopte neus en keelpijn. Daarnaast kunnen de klieren achter de oren en in de hals opgezet zijn. Zorg vooral dat je goed gehydrateerd blijft!

Pijn in de gewrichten

In extreme gevallen kan ook gewrichtspijn ontstaan, maar over het algemeen blijft het bij eerdergenoemde symptomen.

Behandeling

Het is absoluut niet aan te raden om zelf te experimenteren met medicijnen. Er is geen medicijn tegen rode hond. Wel is het belangrijk om genoeg te drinken en voldoende rust te nemen. Een paracetamol tegen de pijn kan natuurlijk wel. De symptomen zullen maximaal drie dagen duren. Ondervind je erge pijn of duurt het langer dan drie dagen? Neem dan contact op met de huisarts.