Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Rode hond (Rubella): Vlekjesziekte bij Kinderen

Jaro Broeklander
3 min read

Rode hond is een ziekte die over het algemeen niet langer dan drie dagen duurt. De ziekte staat ook wel bekend als ‘Rubella’ en komt veel voor bij zwangere vrouwen en kinderen. Over het algemeen heeft deze ziekte geen gevolgen voor het (ongeboren) kind. In zeldzame gevallen, wanneer de ziekte toeslaat tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap, kan dit wel ernstige gevolgen hebben voor het kind. Zo kan deze ziekte leiden tot baby’s die geboren worden met beperkingen. Denk hierbij aan oogafwijkingen, hartafwijkingen, doofheid, groeiachterstand, botafwijkingen of afwijkingen aan de urinewegen. In het ernstigste geval kan Rode hond zelfs leiden tot een miskraam.

Wat is de oorzaak van rode hond?

Rode hond is een zeer besmettelijke ziekte, die veroorzaakt wordt door het Rubellavirus. Besmetting kan plaatsvinden door bijvoorbeeld speeksel wat verspreid wordt door hoesten en niezen. Gemiddeld besmet iemand met Rubellatussen de 7 en 8 andere personen. Ook kan een zwangere vrouw haar ongeboren kind – via de placenta – met het virus besmetten. De incubatietijd van dit virus is gemiddeld 12 tot 23 dagen. Hierna zullen de eerste kenmerken van de ziekte zichtbaar worden. Rubella komt in België nauwelijks voor. Jaarlijks zijn de infecties op een hand te tellen.

Wat zijn de symptomen van rode hond?

Het lastige van Rubella is dat de symptomen vaak zeer mild zijn. Ze worden vaak over het hoofd gezien en hierdoor blijft de ziekte onbehandeld. In principe zijn de meeste symptomen vergelijkbaar met die van een verkoudheid. In het geval dat er symptomen optreden zullen deze maximaal 3 dagen aanhouden. De symptomen van Rubella hebben we hieronder voor jullie op een rijtje gezet:

  • Hoofdpijn
  • Verhoogde lichaamstemperatuur (koorts)
  • Verstopte neus
  • Pijn in de gewrichten.
  • Opgezette klieren in de nek en/of oren
  • Vlekkerige uitslag. Vaak rood of roze van kleur.

Wanneer contact met de dokter opnemen?

Als je het vermoeden hebt dat je kind last van rode hond heeft, dan raden we aan om direct contact met de huisarts op te nemen. Zoals we hierboven al aangaven is rode hond zéér besmettelijk. Het is daarom ook belangrijk dat de school of indien van toepassing het kinderdagverblijf ingelicht wordt. Ook als je zwanger bent en een vermoeden hebt dat je getroffen bent door rode hond, is het verstandig om contact op te nemen met de dokter.

De behandeling van rode hond

Er zijn (helaas) geen medicijnen tegen rode hond. Wel kan je de patiënt pijnstillers geven, welke ervoor kunnen zorgen dat de klachten afnemen. Ook is het erg belangrijk om genoeg te drinken, om uitdroging te voorkomen. Meestal gaat rode hond na enkele dagen weer over. Houden de symptomen langer aan? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. In zeldzame gevallen kunnen er andere symptomen optreden zoals gewrichtsontstekingen in de vingers, polsen en knieën. In dit geval geldt ook: Naar de dokter!

Vaccin

Er is een effectief vaccin tegen rode hond aanwezig. Sinds 1974 is de vaccinatie tegen rode hond opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Sindsdien komt de ziekte bijna niet meer voor. Deze zogeheten BMR-vaccinatie heeft bijna geen bijwerkingen. Indien er toch bijwerkingen optreden zijn deze over het algemeen zeer mild en van korte duur. Het kan gaan om klachten als hoofdpijn, koorts en huiduitslag. Meestal duren deze klachten niet langer dan twee dagen.

Door Jaro Broeklander

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…