Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wintertenen – en vingers

Wintertenen en wintervingers is een aandoening die vaak al snel optreed bij een weersveranderingen. Het is eigenlijk een vertraagde reactie op de bloedvaten in de handen en voeten. De handen worden hierdoor rood en pijnlijk net alsof je een lange tijd buiten in de kou hebt gelopen. De aandoening komt meestal vooral voor bij jonge mensen, maar soms ook bij ouderen. Ongeveer tien procent van de Belgen heeft wel een keer last gehad van wintertenen of wintervingers. Sommige Belgen hebben er jaarlijks last van zodra het weer omslaat het is bij hun vooral een chronische aandoening.

Oorzaak van wintertenen en wintervingers

Kou en nattigheid is vooral een oorzaak van wintertenen en wintervingers. Vaak beginnen de klachten op het moment dat het weer ineens omslaat. De plekken worden pijnlijk en beginnen te jeuken. De oorzaak ligt vooral dat de bloedvaten in onze handen of tenen iets te laat reageren op de verandering in tempratuur. Normaal gesproken gaan bij koud weer de bloedvaten automatisch uitzetten zodat er meer ruimte is voor bloedtoevoer om de handen en tenen warm te houden. Bij wintertenen en wintervingers gebeurd dit niet, waardoor het extra bloed dat wordt aangemaakt niet goed kan doorstromen. Vaak raken bloedvaten hierdoor beschadigd, waardoor je last krijgt van wintertenen en wintervingers. Als je last hebt van aderverkalking of een hoge bloeddruk dan heb je vaak al van jezelf uit een groter risico op wintertenen en wintervingers. Overigens loop je ook een groter risico als je overgewicht of juist ondergewicht hebt.

Symptomen wintertenen of wintervingers

  • Paarse plekken op vingers of tenen.
  • Jeuk op de plekken.
  • Pijnlijke tenen of vingers.
  • Zwelling
  • Soms beperkt de handfunctie door de wintertenen of wintervingers.
  • Zweren en/of blaren.
  • Er kunnen soms wondjes ontstaan.
  • Heel soms ontstaat er een infectie.
  • De huid voelt voor andere ijskoud aan, maar voor jezelf gloeit de huid.
  • Verdoofd gevoel in tenen of vingers.
  • Blauwe handen of voeten.
  • Als je er eenmaal last van hebt dan keren deze symptomen vaak ieder jaar weer terug.

Behandelen van wintertenen en wintervingers

Als je last krijgt van wintertenen of wintervingers dan heb je vaak de neiging om snel je handen en tenen op te warmen. Soms is het slimmer om langzaam aan je vingers en tenen op te warmen. Door dit langzaam te doen zal je merken dat de klachten wat afnemen en niet meer zo heftig zijn als dat je handen of voeten direct opwarmt.

Een wisselbad wil ook weleens helpen tegen de symptomen van wintertenen en wintervingers. De wisselbaden geven meestal verlichting, maar helaas niet bij alle patiënten met symptomen van wintertenen en wintervingers. De baden kunnen namelijk de bloedsomloop stimuleren, waardoor de klachten verminderen. Overigens is dit op basis van ervaring en is er geen wetenschappelijk bewijs dat de wisselbaden helpen.

Zalf, er is een speciale zalf op de markt die helpt om de symptomen van wintertenen en wintervingers te verminderen. De zalf helpt vooral tegen de jeuk die op de aangedane plekken ontstaat. De zalf is vaak zonder recept verkrijgbaar bij een lokale apotheek of drogisterij. Soms is het wel verstandig om eerst even te overleggen met de huisarts voor je gebruik gaat maken van de zalf.

Soms wordt er door een huisarts geadviseerd om gebruik te maken van lichttherapie. Dit kan je lichaam helpen tegen de overgang van zomer naar winter. De klachten kunnen hierdoor een stuk minder worden. Een arts kan in overleg bepalen hoeveel lichttherapie hij adviseert.

Als je echt veel last hebt van de klachten bij wintertenen of wintervingers dan kan een arts vaatverwijdende medicijnen voorschrijven. Dit wordt vooral gedaan bij patiënten die blijvend last hebben van de wintertenen of wintervingers.