Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Symptomen van wintertenen of winterhanden

Olivier
4 min read

Om te weten wat de symptomen van wintertenen en winterhanden zijn is het heel goed om in eerste instantie te weten wat wintertenen en winterhanden eigenlijk zijn. Wintertenen en winterhanden heten in medische terminologie ook wel perniones. Ze zijn een natuurlijke reactie van je lichaam die zich uit in de bloedvaten van je handen en voeten in reactie op temperatuurverschillen. Winterhanden en wintertenen komen voor bij personen waarbij de kleine bloedvaatjes in hun vingers en tenen niet snel genoeg kunnen reageren op temperatuurveranderingen.

Wat zijn de uiterlijke kenmerken van wintertenen of winterhanden

Wanneer de weersomstandigheden koud en nat zijn krijg je last van een rode huid, van gezwollen handen en voeten, maar ook van een pijnlijk gevoel en van een jeukerig gevoel. De kleinste bloedvaten worden doorgaans smaller bij kou. Bij mensen met aanleg voor winterhanden en wintertenen is dit niet het geval. Bij hun vernauwen juist de grote bloedvaten bij kou. De kleine bloedvaatjes gaan daardoor juist maximaal open staan. Gevolg is dat het bloed zich zal gaan ophopen in de bloedvaten bij kou waardoor zwellingen zullen ontstaan.

Wie lopen het risico op winterhanden en wintertenen

Het is een heel veel voorkomende aandoening waar een groot deel van de bevolking – zo’n tien procent – wel eens last van heeft gehad. Het is een aandoening die voornamelijk voorkomt bij jongere mensen, aangezien die bij koude nog het meeste naar buiten zullen gaan, maar de aandoening kan ook voorkomen bij ouderen.

Zijn wintertenen en winterhanden geen verouderde kwaal

De begrippen wintertenen en winterhanden hoor je eigenlijk niet zo vaak meer als vroeger. Dit komt omdat ze steeds minder vaak voorkomen doordat we onze kleding steeds beter kunnen aanpassen op de kou en ook doordat huizen en gebouwen tegenwoordig veel betere verwarmingsinstallaties hebben. Je zou ook verwachten dat wintertenen en winterhanden veel vaker voorkomen in echt koude en droge streken zoals Scandinavië en Siberië. Dit is echter niet zo.

Horen wintertenen en winterhanden alleen bij koud weer

Hoewel je het wel zou vermoeden bij het horen van de naam komen wintertenen en winterhanden niet alleen voor bij koud weer. Kou is wel de factor die de allergrootste rol speelt bij het ontstaan van winterhanden en wintertenen. Maar het is dan niet zozeer de temperatuur die doorslaggevend is maar de vochtigheidsgraad van koude lucht. Koude wordt immers beter geleid in een vochtige omgeving dan in een omgeving waar het droog is. Dat is waarom wintertenen en winterhanden in koude en droge landen nauwelijks voorkomen.

Rode tenen en vingers; zijn dat wintertenen

Je kan dus last krijgen van winterhanden en wintertenen wanneer het weer buiten koud en nat is. Na een verblijf in de vochtige kou kunnen er rode en paarse plekken komen op je handen en tenen. Dit zijn plekken die heel erg jeuken en pijnlijk zijn. De plekken worden gevoeliger en de plekken worden intensiever wanneer je daarna in een warmere omgeving komt. Alleen de aanwezigheid van rode tenen en rode tintelende vingers kan dus ook een gewone reactie zijn op koude en het daarna weer opwarmen van je huid. Dit hoeft niet specifiek te wijzen op wintertenen en winterhanden al voelt het heel vervelend.

Winterhanden en wintertenen; wie zijn de risicogroepen

Er zijn een aantal groepen mensen met een medische achtergrond die risicogroepen zijn voor winterhanden en wintertenen in een extreme vorm. Je mag dan denken aan:

  • Mensen die al lijden aan een aandoening aan de bloedvaten zoals aderverkalking. 
  • Mensen die zogeheten bètablokkers gebruiken. Bètablokkers zijn geneesmiddelen die je onder andere mag gebruiken bij een hoge bloeddruk.
  • Mensen die lijden aan een flink ondergewicht of juist overgewicht.

Winterhanden en wintertenen; hoe ernstig zijn ze en wat doe je er tegen

Het mag duidelijk zijn dat het heel erg vervelend is wanneer je last hebt van wintertenen en winterhanden. Het zijn echter klachten die in principe redelijk  onschuldig zijn. De overlast van winterhanden en wintertenen zal binnen twee tot vijf weken wel verdwijnen, maar bij de meeste mensen die al eens last van winterhanden en wintertenen hebben gehad zullen de klachten het jaar erop weer terugkeren. Het is echter wel zo dat de klachten het jaar erop minder ernstig zullen zijn, en na een jaar of tien zal je geen klachten meer hebben. Ouderen daarentegen kunnen last van winterhanden en wintertenen blijven houden. Hun klachten kunnen zelfs met de jaren verergeren. Los van wisselbaden en een voorzichtige massage is er weinig wat je kan doen om de bloedsomloop weer goed op gang te krijgen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…