Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wintertenen of winterhanden? Hoe dit voorkomen en meteen behandelen?

Olivier
4 min read

De hele zomer loop je het liefste op open schoeisel rond. Het geeft lucht aan je voeten, en het beperkt dat je voeten zullen gaan zweten in je schoenen. In België is het helaas nou eenmaal niet zo dat je met een geleidelijke weersovergang te maken hebt. Het wordt niet geleidelijk aan kouder in de aanloop naar de herfst en de winter. Doorgaans zal je van de ene op de andere dag je slippers in de kast mogen opbergen en je dikke dichte winterschoenen weer voor de dag mogen halen. Het is weer voorbij die mooie zomer.

Het zomerse gevoel nog even vasthouden

Veel mensen geven daar gewillig aan toe; zij lopen niet graag rond met koude voeten. Anderen zullen het liefste dat zomerse gevoel nog zo lang mogelijk vasthouden door nog zo lang mogelijk op zomers schoeisel te blijven rondlopen. Deze tweede categorie mensen zal helaas ook het snelste te maken krijgen met een heel pijnlijk verschijnsel; wintertenen. Je kent het wel. Dat tintelende gevoel in je tenen nadat je een dag buiten bent geweest en daarna je voeten opwarmt aan de warme kachel. 

Kleed je naar het seizoen, maar overdrijf niet

Het is dus heel belangrijk dat je je kleding aanpast aan het seizoen, maar vooral aan het weerbeeld. Bij winters weer zal je dus warme kleding maar ook warme schoenen moeten dragen. Hierbij zal je natuurlijk ook in de gaten moeten houden dat je echt niet vanaf de eerste dag dat het wat frisser buiten wordt je dikke gevoerde snowboots zal hoeven aan te trekken. Uggs mogen dan nog zo modieus zijn; het is echt niet goed om direct je allerwarmste schoeisel aan te trekken.

Handschoenen, geen overbodige luxe

Denk er ook aan wanneer je op de fiets of lopend naar buiten gaat dat je handschoenen aantrekt. Die heb je ook in verschillende diktes, en ook hier geldt; overdaad schaadt. Je zou in eerste instantie wanneer het weer buiten wat fris aanvoelt kunnen kijken of vingerloze handschoenen de eerste kou kunnen opvangen, want de echte wintersporthandschoenen zijn pas nodig wanneer het natuurlijk een paar graden vriest.

De wintergarderobe mag weer uit de kast

Warme kleding zal ook zeker bijdragen tot een lichamelijk welzijn. De korte broeken en korte jurkjes mogen in de kast. Wanneer het weer afkoelt is het weer tijd voor de lange broek en voor de warme trui. Ook hier geldt natuurlijk; overdrijven is niet goed. Van te dikke kleding zal je gaan zweten wat ook weer heel onfris aanvoelt.

Het is te laat; mijn tenen tintelen en mijn handen willen ook niet meer

Wanneer het koude weer jou heeft verrast kan het zomaar zijn dat je bij thuiskomst met tintelende tenen en rode tintelende opgezwollen handen zit. In dat geval zit er nog maar één ding op; het beperken van de schade. Je zal aan de slag moeten om zo snel mogelijk  van dit akelige gevoel af te komen. We geven een paar bruikbare tips.

Wisselbaden

Je zou de bloedsomloop in je handen en voeten weer kunnen stimuleren door een wisselbad. Hiervoor heb je slechts de kraan of twee bakken water nodig. Een wisselbad werkt als volgt:

  • Maak een bak warm water en houd daar je handen of je voeten twee tot drie minuten in.
  • Neem de bak met koud water – of zet de kraan op de koude stand – en houd je handen of voeten twee tot drie seconden in koud water.
  • Houd de handen of voeten weer twee tot drie minuten in warm water.
  • Deze volgorde zou je zes tot acht keer kunnen herhalen, net zolang totdat de bloedsdoorstroming weer goed op gang is gekomen en je voeten en handen weer normaal aanvoelen.

Massage

Een andere manier om de bloedsomloop weer goed op gang te krijgen is natuurlijk een heerlijke hand- of voetmassage. Daarbij moet je er alleen wel aan denken dat je huid op dat moment al heel kwetsbaar is, en je dus een verhoogde kant op wondjes hebt wanneer je gaat masseren. Vermijd dat je aan je handen of voeten gaat krabben, want dan beschadig je de huid en dan ben je alleen nog maar verder van huis.

Kruip niet in de kachel

Het lijkt zo heerlijk; bij thuiskomst of bij aankomst op de plek van bestemming je voeten op de warme kachel leggen of er zo dicht mogelijk tegenaan gaan zitten om je op te warmen. Dit is echter af te raden. Een zodanige overdaad aan warmte zal de bloedsomloop alleen maar verder van streek brengen. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…