Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wormen bij mensen

Verschillende soorten wormen en parasieten kunnen voorkomen bij mensen. Vaak leven ze in de darmen of weefsels van mensen. Er zijn verschillende wormen die in diverse stadiums voorkomen in ons lichaam. Ze beginnen allemaal als een eitje om later van een larve te veranderen in een complete worm. Vaak ontstaan de eitjes in ons lichaam door een infectie of aanraking met andere wormen. Afhankelijk van het soort worm in ons lichaam kunnen ze gerust 1 tot 20 centimeter lang worden. In ons land komen verschillende soorten worminfecties bij mensen voor. De meest voorkomende wormen bij mensen zijn lintwormen, spoelwormen, zweepwormen en aarsmaden.

Oorzaken van vormen bij mensen

Wormen bij mensen ontstaan vaak door een besmetting. Een besmetting kan op verschillende manieren. Je kan bijvoorbeeld besmet worden van mens op dier, dier op dier, dier op mens of mens op mens. Vaak loop je een besmetting op als er eitjes aan je handen zitten en deze via je handen in je mond terecht komen. Via je mond komen de eitjes in je darmen terecht waar ze verder ontwikkelen tot wormen bij mensen. Volwassen wormen leggen weer nieuwe eitjes die vervolgens weer andere mensen of dieren kunnen besmetten. Soms kan je ook last krijgen van wormen bij mensen door eten niet goed te verhitten. Varkensvlees bevat soms nog weleens eitjes die je kunnen besmetten als het vlees niet goed verhit is. Verschillende soorten groente en fruit kunnen ook ongezien vol zitten met eitjes en zo in je lichaam terecht komen.

Symptomen wormen bij mensen

De symptomen van wormen bij mensen zijn heel erg afhankelijk van het soort worm waar je mee te maken hebt. Sommige wormen bij mensen geven veel meer klachten dan andere wormen. Er zijn ook wormen die helemaal geen klachten geven, maar wel zichtbaar zijn in de ontlasting. Soms kan je ook al jaren last hebben van wormen zonder dat je er ooit één gezien hebt of last hebt gehad van de symptomen van wormen. Dit is heel erg per persoon afhankelijk.

Behandeling van wormen bij mensen

Ieder soort worm geeft weer andere complicaties en zorgt weer voor andere symptomen. Sommige wormen zijn wel zichtbaar in de ontlasting en andere weer totaal niet. Dit maakt het soms erg lastig om te bepalen wat voor soort worm je last van hebt. Gelukkig is de behandeling bij vrijwel alle wormen identiek. Je hoeft dus niet zeker te weten of het om een ringworm of lintworm gaat.

Voor de behandeling van wormen bij mensen wordt er gebruik gemaakt van een antiwormen middel. Dit anti wormenmiddel behandelt alle eitjes, larven en wormen die in je lichaam kunnen voorkomen. Je hoeft dus niet zeker te weten welke worm je hebt. Zonder recept kan je overigens bij de apotheek een anti-wormen middel krijgen. Veel mensen schamen zich voor het feit dat ze wormen hebben. Ze zijn zo niet verplicht om naar de huisarts te gaan met het vermoeden dat ze wormen hebben. Het gebruik van het middel en de inname hoeveelheid staat gewoon aangegeven op de verpakking. Twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts die gewoon kan aangeven hoeveel je nodig hebt van het anti-wormen middel.

Naast het anti-wormen middel is het belangrijk om een goede hygiëne tijdens het gebruik van het middel toe te passen. Was altijd direct nadat je naar de wc gaat je handen en gebruik een apart washandje voor je onderlichaam. Maak niet alleen je toiletbril regelmatig schoon, maar ook de deurknop. Hou je nagels verder kort zodat hier geen bacteriën onder gaan zitten en trek dagelijks schoon ondergoed aan.