Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zweetvoeten

Het is normaal dat we dagelijks een halve liter vocht per dag verliezen aan zweet. Alleen soms kunnen we overmatig gaan zweten. Dit kan ontstaan op verschillende plekken van het lichaam. Eén van de plekken waar we overmatig kunnen gaan zweten zijn onze voeten. Vooral na het sporten of het dragen van bepaalde schoenen kunnen we last krijgen van zweetvoeten. Vaak is dit geen ernstige aandoening, maar schamen veel mensen zich ervoor of geeft het overlast voor de omgeving als je op je zweetvoeten komt binnenlopen. Vaak ontstaan zweetvoeten overigens voor het eerst in de puberteit tot die tijd hebben mensen normaal gesproken nog geen last van de zweetvoeten.

Oorzaken zweetvoeten

Het is heel normaal dat onze voeten zweten. Alleen als dit overmatig gebeurt of als er een stinkend geurtje aangekoppeld wordt dan kan dit vervelend worden. De geur ontstaat vaak als zweet in aanraking komt met bacteriën op de voeten. Dit kan betekenen dat er onvoldoende hygiëne is, maar dit hoeft absoluut niet de oorzaak te zijn van de zweetvoeten. Bacteriën komen namelijk standaard voor op onze voeten en ze vermenigvuldigen zich graag in een vochtige omgeving dus in zweet. Als je overmatig gaat zweten dan kan één van de oorzaken stress of een slechte conditie zijn. Slecht ventilerende schoenen kunnen ook een oorzaak zijn. Daarom kan je in sommige schoenen nergens last van hebben en in andere juist weer wel. Als schoenen niet goed passen dan kan je ook last krijgen van zweetvoeten.

Symptomen zweetvoeten

  • Natte voeten vanwege overmatig zweet.
  • Vaak koude voeten.
  • Soms worden voeten zelfs rimpelig vanwege het overmatige zweet.
  • Typische zweetvoeten geur.

Behandelen zweetvoeten

Gelukkig is er veel te doen aan zweetvoeten en kan je ze prima zelf behandelen. Als eerste zijn een goed paar schoenen ontzettend belangrijk. Zorg er niet alleen voor dat ze goed passen, maar ook dat ze goed ventileren. Als je bijna met alle schoenen last hebt dan zou je andere sokken kunnen overwegen of schoenen die speciaal gemaakt zijn voor zweetvoeten. Deze schoenen ventileren de voet extra, waardoor je eigenlijk bijna geen last meer kan hebben van zweetvoeten. Mocht dit en andere sokken niet werken dan kan je proberen om met blote voeten in schoenen te gaan. Vaak wordt er gedacht dat er dan juist zweetvoeten ontstaan, maar als je goed ventilerende schoenen hebt dan kan dit een zweetvoetenlucht doen voorkomen. Wissel ook regelmatig je schoenen af en draag niet het hele jaar door dezelfde schoenen. Je kan zo ook zweetvoeten voorkomen!

Een goede hygiëne is belangrijk als je zweetvoeten wil voorkomen. Was daarom dagelijks je voeten met water en zeep. Eventueel kan je speciaal middel bij de drogist krijgen tegen zweetvoeten. Het zou fijn zijn als je de voeten wast in bacteriën dodend middel om het beste effect te krijgen. Vaak zijn de middeltjes gewoon zonder recept verkrijgbaar bij de drogist en kan je zo direct je voeten goed verzorgen. Naast een dagelijks voetbad kan je eventueel ook nog een speciale deodorant gebruiken voor je voeten. Je beschermt je voeten zo extra tegen eventuele geuroverlast.

Een handige tip tegen zweetvoeten is je voeten zo droog mogelijk te houden. Dit is natuurlijk lastig tijdens een warme zomer en dichte schoenen. Eventueel kan je speciale poeder tegen zweetvoeten gebruiken. Deze poeder smeer je op je voeten om ze vervolgens kurkdroog te houden. Je voeten blijven zelfs tijdens een warme zomerdag droog. Als je een speciale poeder best prijzig vindt, dan kan je ook gewone talkpoeder proberen te gebruiken. Er bestaan overigens ook talkpoeders die bacteriedodend zijn. Deze poeder is natuurlijk nog beter tegen zweetvoeten, maar een gewone talkpoeder kan ook prima functioneren om je voeten droog te houden.