Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De beste tips tegen zweetvoeten en zweethanden

Olivier
4 min read

Zweten is een natuurlijke reactie van je lichaam. Ieder mens verliest namelijk lichaamsvocht om zijn of haar lichaamstemperatuur op peil te houden. Zweetklieren komen bovendien overal voor in je huid. Voornaamste plekken zijn de handen, voeten en oksels. Overmatig zweten is erg vervelend. Zo kunnen zweetvoeten en zweethanden voor nare geurtjes en ongemakkelijke sociale situaties zorgen.

Wat kun je het beste doen tegen zweetvoeten en zweethanden?

Je lichaamshuid bevat honderden zweetklieren. Op sommige plekken, zoals in je handpalm, zijn het er wel honderden. Op je rug bevinden zich er slechts 50. Zweetklieren bevinden zich in de onderhuid, ook wel bekend als ‘lederhuid’. Ze vervullen een belangrijke functie in je lichaam. Zweetklieren produceren namelijk een speciale afscheiding die ‘eccriene secretie’ wordt genoemd. Dit ontstaat door het feit dat speciale spieren tussen zweetcellen samentrekken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij zware inspanning, sporten en heet weer. Zweten zorgt ervoor dat je lichaam goed op temperatuur blijft. Ook bij lagere temperaturen zweten mensen. Gemiddeld zweet je 100 tot 500 ml per dag, maar bij hete temperaturen loopt deze hoeveelheid sterk op.

Zweetvoeten

Zweten is een normaal proces, en belangrijk voor je gezondheid. De zweetklieren houden de lichaamstemperatuur namelijk op orde. Desondanks is het niet altijd fijn om te zweten. Zo hebben veel Belgen last van zweetvoeten, een aandoening die in de medische wereld bekend staat als ‘hyperhidrosis pedis’. Niet verwonderlijk, aangezien er zich bij de voeten maar liefst 500 zweetklieren bevinden. Bij warm weer ontstaan er al snel onaangename geurtjes. Dit komt onder andere door de aanwezigheid van voetschimmels en bacteriën. Ook kun je bij voetschimmel last krijgen van jeuk, kloofjes en blaasjes tussen de tenen.

Zweethanden

Minstens zo vervelend als zweetvoeten zijn zweethanden. Ook in de handpalmen bevinden zich namelijk tientallen zweetklieren. Sommige mensen hebben er bijvoorbeeld last van wanneer ze nerveus zijn. Een belangrijke ontmoeting of gesprek doet ze letterlijk en figuurlijk zweten. Bij sociale situaties is het echter niet fijn om last te hebben van zweethanden. Andere mensen beschouwen het vaak als onhygiënisch. Bij ernstige zweethanden kunnen er zelfs rimpelingen ontstaan. Dit is ongeveer vergelijkbaar met je rimpelige handen na lang in bad te hebben gezeten. Bovendien is de kans groot dat je door het zweten iets uit je laat glippen.

Tips tegen zweetvoeten en zweethanden

Om vervelende geurtjes te voorkomen kun je een aantal tips tegen zweetvoeten en zweethanden toepassen. Dit voorkomt ongemakkelijke sociale situaties, en voorkomt veel stress. Enkele tips zijn als volgt:

  • Zweetvoeten kun je voorkomen door open schoenen te dragen. Kies bij dichte schoenen voor goede kwaliteit met materiaal dat ventileert.
  • Draag wollen of katoenen sokken. Deze voorkomen zweetvoeten.
  • Loop zoveel mogelijk op blote schoenen, en probeer je voeten zo koel mogelijk te houden.
  • Probeer om zweethanden te voorkomen stressvolle situaties te vermijden.
  • Vermijd pikant voedsel, koffie, tabak en alcohol. Deze producten zorgen sneller voor zweethanden.
  • Gebruik in het geval van zweethanden speciale hygiënische doekjes om ze snel af te vegen.

Anti-transparantcrème

Sommige personen zweten meer dan andere. Bij overmatig zweten is het aan te raden om de huisarts op te zoeken. Hij of zij weet vaak middeltjes die je klachten kunnen verminderen. Zo heeft de apotheek verschillende anti-transparantmiddelen verkrijgbaar. Een aanrader is bijvoorbeeld anti-transparantcrème met aluminiumzout. Dankzij aluminium worden je zweetklieren namelijk grotendeels geblokkeerd. Bij sommige personen verminderd het zweten met wel 20 procent. Eventueel kun je ook terecht bij de drogisterij. Een van de middeltjes tegen zweten is bijvoorbeeld syNeo 5. Breng deze crème voor het slapen gaan op gedeeltes waar je veel zweet. Daarmee verdwijnen onaangename geurtjes hopelijk als sneeuw voor de zon.

Elektrotherapie

Helaas werken crèmes niet altijd tegen overmatig zweten op de handen en voeten. In dat geval zou je een operatie of elektrotherapie kunnen overwegen. Een andere naam voor deze behandeling is ‘iontophorese’. Elektrotherapie bestaat uit een serie verschillende behandelingen die de zweetkanalen tijdelijk afsluiten. Deze behandelingen zijn bij uitstek geschikt voor de handen en voeten. Tijdens de therapie dompel je handen of voeten in een speciale waterbak waar lichte stroom op staat. Ongeveer 10 elektrobehandelingen zouden voldoende moeten zijn. Voor optimaal resultaat dien je de therapie voort te zetten met ongeveer een behandeling per week.

Operatie

Aan elektrotherapie ben je redelijk veel tijd kwijt. Om zweetvoeten en zweethanden te voorkomen zul je regelmatig een behandeling moeten ondergaan. Nog ingrijpender dan elektrotherapie is een operatie. Hierbij worden enkele zenuwknooppunten die zweten veroorzaken vernietigd. Gemiddeld heeft zo’n 60 tot 80 procent van de patiënten na afloop geen last meer van zweethanden en zweetvoeten.

Door Olivier

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…