Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tand door lip

Na een val of een klap in het gezicht tijdens het sporten kan een tand door lip al snel ontstaan. Het wondje dat door de tand door de lip ontstaat kan flink gaan bloeden. Dat heeft er alles mee te maken dat er een goede bloedvoorziening in het gezicht is. Het komt dus niet doordat het een grote of gevaarlijke wond is. Meestal is een tand door lip geen ernstig letsel en kan dit simpel worden opgelost met wat EHBO hulp. Heel soms is er wel ernstiger letsel aan de hand. Er is dan zelfs medische hulp nodig en EHBO is vaak niet voldoende. Het is dus slim om te letten op eventuele andere symptomen bij een tand door de lip.

Symptomen tand door lip

  • Bloed uit de mond
  • Pijn in mond en/of lip
  • Een duidelijk zichtbaar wondje in de lip
  • Soms los zittende tanden
  • Soms schade aan de kaak of het kaakgewricht.
  • Soms tandletsel.

Eerste hulp bij tand door lip

Het is belangrijk om eerst te controleren of het alleen om een tand door de lip gaat. Of is er nog ander letsel aanwezig. Losse tanden kunnen ontstaan door de klap, maar zijn soms ook een teken van schade aan de kaak. Wees hier dus heel voorzichtig mee. Als het alleen om een tand door de lip gaat dan is het belangrijk om het bloeden te stelpen. Met een steriel gaasje kan het wondje worden dichtgedrukt. Eventueel kan je het ook stelpen met wat ijs dit werkt overigens ook kalmerend tegen de pijn. Is de tand zelfs door de kin heen gegaan of is het wondje groter dan 1 centimeter? Dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Het slachtoffer moet dan gehecht worden en het bloeden stopt vaak niet vanzelf. Vaak kan je dat pas goed zien als je het bloed een beetje hebt weggehaald.

Losse tand

Door de impact van de klap kan de tand losbreken. Als je snel weet te handelen dan hoeft dit nog niet het einde van je tand te zijn. Bewaar de tand in een zakje met water of in de mond zelf als dit mogelijk is. Doe er eventueel wat speeksel bij als je de tand in een zakje bewaard. Het is nu noodzakelijk om zo snel mogelijk een tandarts op te zoeken. Het is slim om je binnen een half uur te laten behandelen door een tandarts. Bel alvast de spoed hulplijn van de tandarts terwijl je onderweg bent. Als je binnen een half uur bij de tandarts aankomt dan kan je gebit vaak nog gered worden. Laat tevens alles even goed nakijken want soms is er nog meer tandletsel dat eigenlijk met het eerste oog niet goed zichtbaar was. Neem bijvoorbeeld het afbreken van een klein stukje tand.

Tand door lip voorkomen

Een ongeluk zit in een klein hoekje en daarom kan je een tand door lip natuurlijk nooit helemaal voorkomen. Vooral bij risicosporten als vechtsporten is het bijna onmogelijk om een tand door de lip helemaal te voorkomen. Bij sporten als hockey en voetbal komt de blessure ook regelmatig voor. Bij voetbal kan je bijvoorbeeld een bal tegen je kin aan krijgen waardoor je tanden op elkaar klappen of door je lip heengaan. Je kan een tand door lip zeker weten voorkomen door goede mondbescherming te dragen. Hierbij worden bij een klap de tanden opgevangen. Dit voorkomt een tand door de lip en ook letsel aan de tanden of kaken. Bij voetbal is het nog niet heel gewoon om er één te dragen toch kan het wel zeker sportblessures voorkomen. Naast het voorkomen van sportblessures kan je ook voorkomen dat tanden uit je mond vallen door de impact van een bal of hockeystick.