Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Welke behandeling bestaat er als je tand door je lip zit?

Dominique Kaizen
4 min read

Bij een tand door de lip is een eerste hulp behandeling vaak voldoende. Het is wel belangrijk dat er gecontroleerd wordt op ander letsel. Soms gaat een tand door de lip gepaard met ander letsel zoals tandletsel en heel zelden kaakletsel. Als er hier sprake van is dan dient er een andere behandeling te worden toegepast. In de meeste situaties kan je jezelf gewoon aan het EHBO stappenplan houden. Vaak kan een slachtoffer zichzelf behandelen als het om een simpele tand door de lip gaat. Soms is er hulp nodig van een ervaren ehbo’er vooral als er veel pijn en bloedverlies is.

De stappen van een ervaren EHBO’er

  • Controleer in de mond of er geen tanden los zitten
  • Controleer of het wondje niet groter is dan 1 cm
  • Controleer eventueel of de tand niet door de kin heen gegaan is.
  • Pak een steriel gaasje en druk dit tegen het wondje aan.
  • Stelpt het bloed niet? Gebruik dan eventueel wat ijs.
  • Je kan ook een ijsklontje gebruiken tegen de pijn.
  • Controleer of er geen kaakletsel is of een vreemde stand van de kaken.
  • Is er niets geks aan de hand dan geneest de wond vanzelf.

Het wondje is groter dan 1 cm

Als het wondje groter is dan 1 cm dan is de lip waarschijnlijk gescheurd. Doordat ons hoofd flink doorbloed is kan je hierdoor veel bloed verliezen. Het is ook lastig om het wondje te stelpen en deze kan even later weer opengaan. Heel soms is het wondje misschien niet groter dan 1 cm, maar is de tand oor de lip heen gegaan. Het gaat dan om een vrij diep wondje. In beide situaties is het noodzaak om een arts op te zoeken. Een arts kan het wondje stelpen en vervolgens een hechting aanbrengen. De hechting zorgt ervoor dat het bloed gestelpt wordt en de lip weer netjes aan elkaar groeit.

Er is een tand los

Een losse tand kan verholpen worden mits er snel gehandeld wordt. Laat een EHBO’er direct een noodtandarts bellen of het noodnummer van je eigen tandarts. Ondertussen moet je proberen om de tas in je mond op zijn plek te houden. Lukt dit niet door pijn en het bloedverlies? Doe dan wat speeksel in een zakje en doe hier je tand in. Eventueel kan een bakje met water ook helpen en ga binnen een half uur naar de tandarts. Als je binnen een half uur naar de tandarts gaat dan is er een grote kans dat de tand niet is afgestorven.

Dit heeft als resultaat dat je tand gewoon weer terug gezet kan worden. Je hoeft dus geen kunst tand en je eigen tand blijft behouden. Laat naast het terugzetten van je losse tand ook even de rest van je gebit nakijken. De rest van je gebit kan ook schade hebben ondervonden door een losse tand. Soms is er van een andere tand een stukje af wat je zelf nog niet had gezien. De tandarts kan dit vaak eenvoudig weer restaureren.

Gebroken kaak

Heel zelden ontstaat er kaakletsel door een tand door de lip. Door de klap zijn je kaken op elkaar geklapt en is er een breuk ontstaan. Vaak is dit direct zichtbaar want de kaak heeft een vreemde stand. Praten is erg pijnlijk en het slachtoffer heeft veel pijn. Meestal is er ook een duidelijke zwelling en/of bloeduitstorting. Het is slim om het slachtoffer te laten proberen de kaken op elkaar te houden zover dit mogelijk is. Ondersteun vervolgens de kaken met een verband. Lukt dit niet? Laat dan het slachtoffer met de handen de kaken ondersteunen. Ga hierna direct naar het ziekenhuis voor spoedeisende hulp.

Zwemmen met een tand door je lip?

Uiteraard raden we aan om pas te zwemmen eens de wonde zo goed mogelijk genezen is. Het zwembad bevat, ondanks het vele chloor, toch wat bacteriëen die ontstekingen kunnen veroorzaken. Indien de wonde goed toegegroeid is, vormt het uiteraard geen enkel probleem. Het beste ga je ten rade bij je huisarts. Hij kan je kind eventueel een briefje meegeven waarin staat dat je zoon of dochter gedurende een bepaalde tijd niet mag zwemmen. Ook water in de zee is niet altijd even hygiënisch. De nodige voorzichtigheid is dus belangrijk.

Door Dominique Kaizen

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…