Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe kun je een tand door lip voorkomen?

Camille
4 min read

Een tand door lip lijkt niet heel ernstig. Van alle sportblessures is het misschien zelfs wel de minst erge blessure ondanks dat het wel flink pijn kan doen. Vaak wordt er dan ook niet over nagedacht dat het kan gebeuren. Toch kan het wel slim zijn om na te denken over een simpele sportblessure als een tand door de lip. Naast wat bloed en veel pijn kan een simpele tand door lip veel meer schade aanrichten. Zo kan je last krijgen van tandletsel en los zittende tanden. Door de impact van de tanden op de kaak kan deze zelfs breken wat maanden aan revalidatie kan opleveren. Dit allemaal gebeurd gewoon door een simpele tand door lip. De vraag die nu dus nog rest is hoe kan je een tand door lip voorkomen?

Gebruik een goede gebitsbeschermer

Het gebruik van een gebitsbeschermer is zo ontzettend belangrijk. Binnen de hockeywereld zien we gelukkig steeds meer hockeyers met een gebitsbescherming. Helaas is het niet verplicht en blijft de keuze nog steeds voor de hockeyer zelf. Wij raden het aan om in iedere leeftijdscategorie een goede gebitsbeschermer te dragen. Een ongelukje als een te hoge hockeystick of een bal tegen het hoofd gebeurd sneller dan je denkt. Binnen de voetbalwereld is het vaak ook nog een beetje taboe. Toch wordt het wel aangeraden om ook daarbij een gebitsbeschermer te dragen.

Tot nu toe is het vaak de keeper die er één draagt, maar ook in het veld kan je gerust een tand door de lip krijgen. Losse tanden binnen de voetbalwereld komen zelfs vaker voor dan je zou denken. Voorkom dit soort problemen want je hebt tenslotte slechts één gebit. Wees dus niet stoer en draag gewoon een gebitsbeschermer. Zo voorkom je ongelukken en je voorkomt zeker weten een tand door de lip.

Verschillende soorten gebitsbeschermers

  • Standaard voorgevormde gebitsbeschermer.
  • Thermoplastische gebitsbeschermer
  • Maatwerk gebitsbeschermer

Standaard voorgevormde gebitsbeschermer

Wij raden iedere sporter aan om minimaal een standaard voorgevormde gebitsbeschermer te dragen. Dit is een beschermer die je al voor € 5 in de winkel kan kopen. Uiteraard biedt het wel de minimale bescherming, maar met voetbal kan het voldoende zijn om een tand door de lip te voorkomen. Vaak zijn er drie maten waar je uit kan kiezen. Het nadeel hiervan is dat ieder gebit anders is en een gebitsbeschermer dus nooit als gegoten zit. Dit kan onprettig zijn tijdens het sporten, waardoor je hem sneller uit doet. Mocht je dit zo ervaren en je toch meer bescherming willen dan kan je eventueel een ander soort gebitsbeschermer overwegen.

Thermoplastische gebitsbeschermer

Deze gebitsbeschermer wordt ook wel de hap en kook gebitsbeschermer genoemd. De beschermer is van speciaal materiaal gemaakt dat vervormt met warm water. Als je het gebit even in het water dompelt dan vervormd deze automatisch. Doe het gebit nu in je mond en hap erin om het de juiste vorm te geven. Eventueel kan je met je kaken en vingers de vorm netjes aanpassen. Dit soort mondbescherming is iets duurder dan de standaard, maar werkt een stuk effectiever tegen een tand door lip. Het enige nadeel aan de gebitsbeschermer is dat deze groot aanvoelt in de mond en daardoor wat onprettig zit.

Maatwerk gebitsbeschermer

De beste bescherming voor je gebit is natuurlijk een maatwerk gebitsbeschermer. Als je regelmatig sport of gewoon zuinig op je gebit wil zijn dan is dit een slimme oplossing. Het is een stuk duurder dan bijvoorbeeld een thermoplastische gebitsbeschermer, maar daar krijg je dan wel comfort en extra bescherming voor terug. Je kan gewoon je sport beoefenen zonder gehinderd te worden door een gebitsbeschermer. Hierdoor dragen sporters dit soort preventie liever dan een standaard gebitsbeschermer.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…