Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vriesletsels

Bloodstelling aan lage tempraturen of een scherpe wind kan ervoor zorgen dat je last krijgt van vriesletsels. Cellen en bloedvaten kunnen door de kou namelijk beschadigd raken. Je kan last krijgen van onderkoelingsverschijnselen of vriesletsels. Bij vriesletsels loop je het risico dat lichaamsdelen afsterven. Afhankelijk van de kou kan vriesletsel al ontstaan na dertig minuten sporten in de kou. Het is dan ook belangrijk om jezelf goed voor te bereiden op een koude sportdag of misschien te overwegen om een keertje over te slaan. Soms is het te koud om te trainen of te gaan sporten waardoor vriesletsel onvermijdelijk is.

Symptomen vriesletsels

  • De huid begint rood te verkleuren.
  • Het ontstaan van brandwonden door de koud.
  • In zeer ernstige gevallen kan de huid zwart worden en afsterven.
  • Een lichaamsdeel van een sporter kan vastvriezen aan een voorwerp.
  • Lichaamsdelen beginnen te tintelen van de kou.
  • Uiteindelijk ontstaat er een branderig gevoel dat overgaat in pijn.
  • Op een gegeven moment voelt de sporter niets meer in het bevroren lichaamsdeel.

Eerste hulp bij vriesletsels

Het is belangrijk om bij de symptomen van vriesletsels zo snel mogelijk een warme ruimte op te zoeken. De bevroren huid of lichaamsdelen moeten in kleren of kleden gewikkeld worden. Ga nooit de lichaamsdelen warm wrijven met sneeuw want dit is gevaarlijk en een fabeltje. Het kan de schade alleen nog maar groter maken. Eventueel kan je wat warm water over de bevroren huid of lichaamsdelen gieten. Het is belangrijk dat het warm water is en dus niet gloeiend heet. Dat brengt vaak meer schade toe dan de werkelijke kou. Doe dit net zo lang tot het slachtoffer weer gevoel heeft in de vingers of ledematen.

Verzorging door professionele artsen

Lukt het niet om het gevoel terug te krijgen in de ledematen. Bel dan altijd 112 en schakel professionele hulp in. Een arts kan met een speciale vloeistof de lichaamsdelen weer opwarmen. Lukt dit niet? In heel zeldzame gevallen wordt dan amputatie overwogen. Dat gebeurt overigens alleen als de delen niet levensvatbaar meer zijn. Een arts gaat niet zomaar lichaamsdelen amputeren als er nog een kans is dat ze het gaan redden. Wees dus niet bang dat als er een arts gebeld wordt dat er meteen lichaamsdelen geamputeerd worden. Artsen zullen er in eerste instantie alles aan gaan doen om de gewonde lichaamsdelen te redden.

Vriesletsels voorkomen

Vriesletsels zijn absoluut te voorkomen en het is belangrijk dat je altijd alle voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Natuurlijk wil je niet dat door een simpele sportblessure je hand geamputeerd moet worden of je derdegraads brandwonden krijgt. De voorzorgsmaatregelen zijn uiteraard alleen van toepassing op buitensporters. Binnen sporters hebben uiteraard geen last van de koude weersomstandigheden. Als eerste wordt het afgeraden om in hele koude tempraturen te gaan sporten. Dit is niet alleen de standaard buitentempratuur, maar ook de gevoelstempratuur.

Verkort daarnaast je activiteiten als je toch buiten gaat sporten. Afhankelijk van de tempratuur kan je na een half uur buitensporten last krijgen van bevriezingsverschijnselen. Verkort bij extreem koude tempraturen je training tot twintig minuten om bevriezing te voorkomen.

Geschikte Kleding tegen bevriezing

De tijden van sporten voorkomen kan helpen bij het voorkomen van bevriezing, maar ook het dragen van de juiste kleding draagt hieraan bij. De perfecte sportkleding tegen koud weer houd je goed warm, maar zorgt er niet voor dat je oververhit raakt en extra gaat zweten. Zweet kan namelijk weer voor onderkoeling en bevriezing zorgen tijdens koude tempraturen. Draag daarnaast altijd handschoenen om je handen tijdens het sporten te beschermen. Werk tijdens het sporten met laagjes en draag minimaal drie lagen met kleding voor de beste isolatie. Gebruik ook een muts om bijvoorbeeld je oren te beschermen tegen de kou.