Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe kan ik Vriesletsels Snel Behandelen?

Olivier
4 min read

Het is belangrijk om bij de eerste symptomen van vriesletsels direct in te grijpen. Ga dus niet afwachten wat er nu gaat gebeuren maar grijp direct in. Schakel eventueel de hulp in van omstanders en zoek een warme omgeving. Het kan nodig zijn dat je hulp nodig hebt van de hulpdiensten. Bijvoorbeeld als je alleen op straat bent en je huis nog ver weg is. Bel gerust 112 als je last hebt van vriesletsels. Neem ook contact op met het noodnummer als blijkt dat je geen gevoel meer terug krijgt in je huid of ledematen ondanks je eigen pogingen. Het is voor de rest vooral heel erg belangrijk dat vriesletsels snel behandeld worden.

Warme locatie zoeken

Het is belangrijk om als eerste een warme locatie te zoeken. Het liefste een locatie waar ook een kraan aanwezig is met warm water. Het mooiste zou zijn als je tijdens het sporten nog dichtbij huis bent. Je kan dan direct terug naar huis waar je bij de verwarming kan zitten. Maar helaas is bij vriesletsel alleen verwarming niet voldoende. Het is belangrijk dat je bij thuiskomst direct een aantal kledingstukken aantrekt. Vouw eventueel warme doeken of handdoeken om de handen of plekken heen waar je last hebt van vriesletsel.

Warm stromend water

Het is nu belangrijk dat het slachtoffer toegang krijgt tot warm stromend water. Ga absoluut geen water koken want dit brengt juist meer schade toe. Een tempratuur van 40 graden dus iets warmer dan de eigen huidtempratuur is voldoende. Hele hete tempraturen kan er juist voor zorgen dat het lichaam in een shock beland. Ga de huid overigens niet warm wrijven met sneeuw. Dit is al jaren helaas een fabeltje dat opgaat en zorgt juist voor meer schade in plaats van herstel van de bevriezing.

Het water mag je net zo lang op de lichaamsdelen laten lopen tot er weer gevoel is in de handen. Mits dit voorhanden is kan je eventueel een warm bad laten vollopen. Er moet alleen wel constant iemand bij het slachtoffer blijven. In een hele erge situatie kan het slachtoffer bewusteloos raken. Naast het verlies van bewustzijn kan het slachtoffer ook verdrinken doordat er geen gevoel meer is in ledematen.

Brandblaren en wonden

Door de kou en de bevriezing kunnen er brandblaren en/of wonden ontstaan. Soms gaat dit zelfs zo erg dat het derdegraads brandwonden zijn en de huid zelfs afsterft. Het is belangrijk dat je eventuele brandblaren niet gaat doorprikken. Een brandblaar mag je als één van de weinige blaren nooit behandelen door deze door te prikken. Het is wel belangrijk om de brandwond af te dekken en eventueel voorzichtig te ontsmetten. Leg uiteraard een verband aan dat niet aan de brandwond gaat plakken. Het kan namelijk erg pijnlijk zijn om op een later moment het verband af te halen.

Een arts inschakelen

In sommige situaties is het gelukkig niet nodig om een arts in te schakelen. In andere situaties is het helaas wel nodig en kan je niet zonder een arts verder. Het is belangrijk om op tijd in te schatten wanneer een arts nodig is. Zo is een arts nodig als ondanks het warme water en de warme omgeving het gevoel in de handen niet terugkeert. Een arts is ook altijd nodig bij brandblaren en vooral als het om een derdegraads verbranding door bevriezing is. Eventueel bij een dreigende shock kan je 112 bellen om vriesletsel te melden.

Stappenplan EHBO bij vriesletsel

  • Zoek een warme ruimte op.
  • Bedek de bevroren lichaamsdelen met dekens.
  • Laat warm water stromen op ongeveer 40 graden en laat dit over de bevroren delen gieten.
  • Vul eventueel indien mogelijk ondertussen een warm bad.
  • Blijf altijd bij het slachtoffer tot er weer gevoel is in de ledematen of huid.
  • Bel een arts als het gevoel niet terugkeert.
  • Behandel eventueel na afloop de brandblaren met een verband.
  • Prik een eventuele blaar niet door.
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…