Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe kun je vriesletsels voorkomen?

Olivier
4 min read

Vriesletsels kunnen verschrikkelijk zijn en zelfs de amputatie tot gevolg hebben. Vaak doet het ontstaan van een letsel door bevriezing ontzettend pijn. Helaas is het allemaal zo onnodig, maar spelen mannen en vrouwen graag met het lot van de natuur. Eén van de beste manieren om het te voorkomen is de weersverwachting.

Ga gewoon niet buiten sporten als de temperaturen te laag zakken. Een speciaal schema laat je weten wanneer je het beste wel of niet kan sporten. Soms is het wel mogelijk om buiten te sporten, maar wordt het aangeraden om je training wat korter te houden. Alle tips om vriesletsels te voorkomen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Trainen op basis van gevoelstemperatuur

Vaak wordt er gedacht dat je alleen vriesletsel kan krijgen door de buitentemperatuur. Maar ook de gevoelstemperaturen spelen zeker mee. Als het -10 is en de gevoelstemperatuur -20 dan heeft je lichaam nog sneller last van bevriezingsverschijnselen. Laat je dus goed informeren over de temperatuur en gevoelstemperatuur. Als het heel koud is buiten dan heb je na 30 minuten sporten last van bevriezingsverschijnselen. We raden dan ook aan om het op maximaal 25 minuten te houden of gewoon een keertje over te slaan tot de temperaturen wat beter zijn.

Laagjes kleding

  • Laag 1 bestaat uit de binnenste laag van je sportoutfit. Draag als eerste laag licht gewicht polyester. Het vocht van zweten kan dan goed afgevoerd worden.
  • Laag 2 bestaat uit polyester fleece of wol. Dit zorgt voor de isolatie tussen laag 1 en laag 3.
  • Laag 3 de buitenste laag moet ervoor zorgen dat wind en regen worden tegengehouden. Het is dus belangrijk om voor bijvoorbeeld een vochtwerende jas te kiezen. Aan de andere kant moet het vocht zoals zweet wel weer naar buiten kunnen. Een speciale sportjas is hiervoor perfect gemaakt.

Laagjes kleding houden je lichaam beter warm dan één warme trui. Bij de opbouw van laagjes kan je lichaam beschermen tegen de kou. Maar zorg je er tegelijkertijd voor dat je het niet te warm krijgt en je last krijgt van oververhitting. Het is wel een kwestie van het kiezen van de juiste materialen en durven te investeren in een goede sportuitrusting.

Het kleden van lichaamsuiteinden

Lichaamsuiteinden hebben het tijdens het sporten vaak het zwaarst. Denk hierbij aan de oren, neus, handen en wangen. Je voelt deze lichaamsdelen altijd als eerste branden als je bij een koude dag buiten loopt of aan het sporten bent. Schenk tijdens het samenstellen van je outfit hier aandacht aan om je lichaam goed te kleden. Trek wanten aan en draag een muts en/of oorbeschermers om je oren en gezicht te beschermen tegen de kou. Een handige tip is dat wanten je vingers beter beschermen dan handschoenen. De warmte van je eigen lichaam hoeft zich zo niet over al je vingers te verspreiden.

Laatste tips

Er zijn nog een aantal handige tips waarmee je bevriezing of vriesletsel kan voorkomen. Als eerste is het belangrijk dat je altijd in beweging blijft. Ga dus niet even stoppen om een praatje te maken, maar blijf stevig door bewegen om bevriezing te voorkomen. Gebruik geen huid crèmes of vaseline want dit soort crèmes zorgen ervoor dat de huid sneller bevriest. Drink geen alcohol want dit koelt je lichaam sneller af zonder dat je het zelf doorhebt. Dit maakt vriesletsel nog gevaarlijker dan het al was.

Raak verder absoluut geen bevroren materialen aan met je blote handen of vooral met natte handen door zweet. Er bestaat een kans dat je huid vastvriest aan de materialen. Vooral met metalen zoals een ijzeren hek loop je een groot risico om last te krijgen van vriesletsels.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…