Zenuwletsels kunnen ontstaan door een flinke klap of stoot. Bijvoorbeeld bij het beoefenen van vechtsporten of als je een flinke valpartij meemaakt. Soms kan een zenuw volledig beschadigd raken door het beoefenen van een sport. Zenuwletsel kan ook ontstaan door overbelasting van de zenuwen. Een snijverwonding kan vaak een perifere zenuwletsel veroorzaken. Je hebt dan te maken met een beschadiging van één of meerdere zenuwen. Meestal wordt dit veroorzaakt doordat met een mes of andere verwonding een aantal zenuwen is doorgesneden.
Dat soort verwondingen kom je gelukkig niet veel tegen binnen de sport. Je komt dit meestal tegen bij een ongeval of overval. Het behandelen van zenuwletsels is alleen heel complex en dit maakt het allemaal een stuk lastiger. Soms kan ook door het sporten zenuwletsel ontstaan.
Symptomen Carpaal Tunnel syndroom
- Tintelingen in de vingers behalve in de duim.
- Verdoofd gevoel in de handpalm.
- Het idee dat de hand wat gezwollen is.
- Uitstralende pijn naar de onderarm, schouder of elleboog.
- Soms laat je ineens wat uit je handen vallen door krachtverlies.
- Nachtelijke pijn die de patiënt wakker kan maken.
- Soms overdag komen de tintelingen ook voor.
- Soms verspreid de pijn zich door de hele arm.
Het carpaal tunnel syndroom is een zenuwletsel dat soms kan ontstaan door het beoefenen van bepaalde sporten. Het beoefenen van een sport als roeien, golf, boogschieten, tennis en skiën kan ervoor zorgen dat je last krijgt van het carpaal tunnel syndroom. Het is een soort overbelasting van de zenuwen waarbij een zenuw bekneld raakt.
Symptomen zenuwletsel door verwonding
- Verlammingsverschijnselen in de spieren.
- Het idee dat er een stoornis is.
- Gevoelsstoornis.
- Soms een afwijkende stand van ledematen.
- Krachtverlies
- Tintelingen in de ledematen.
- Een dof gevoel op de plek van de zenuwen.
- Pijn
Verwondingen kunnen natuurlijk altijd ontstaan tijdens het sporten. Bijvoorbeeld door een valpartij of een verwonding met een scherp voorwerp. Hierdoor kunnen zenuwen gedeeltelijk of helemaal doorgesneden worden. Soms gebeurd het ook dat door een open botbreuk de zenuwen worden doorgesneden. Het kan dus zeker weten een nare sportblessure zijn waarbij chirurgisch wordt ingegrepen.
Behandeling zenuwletsel
Vaak is bij zowel een carpaal tunnel syndroom als een zenuwletsel door verwonding een operatie de beste keuze. Bij zenuwletsel wordt er littekenweefsel weggehaald en wordt geprobeerd om de zenuwen weer aan elkaar te verbinden. De buitenzijde van een zenuw kunnen namelijk aan elkaar gehecht worden. Soms is het niet meer mogelijk om een zenuw te hechten. Vaak wordt dan een minder belangrijke zenuw uit het lichaam weggehaald en als transplantaat gebruikt voor een andere zenuw.
Bij een carpaal tunnel syndroom wordt de beklemde zenuw vrij gemaakt door de polsband door te snijden. Dit is een relatief kleine ingreep waarbij je op dagbehandeling behandeld wordt. Na afloop krijg je pijnstillers mee en mag je alweer naar huis.
Carpaal tunnelsyndroom voorkomen
Een carpaal tunnelsyndroom is vaak prima te voorkomen, maar vaak weten we zelf helemaal niets van het risico. Als we lang dezelfde houding aannemen doordat we bijvoorbeeld veel sporten dan kan de zenuw beklemd raken. Het is belangrijk om regelmatig van houding te wisselen en te bewegen. S’nachts kan je eventueel de zenuwen extra rust te geven door na het sporten je handen te zwachtelen. Dit soort simpele tips kunnen je helpen om een carpaal tunnelsyndroom te voorkomen. Vooral als je hier erg gevoelig voor bent bijvoorbeeld doordat je al eerder een zenuwbeknelling gehad hebt.
Zenuwletsel door verwonding voorkomen
Het is natuurlijk bijna onmogelijk om zenuwletsel door verwonding te voorkomen. Het enige wat je kan doen is goede beschermende sportkleding dragen. Daarnaast kan je het beste uit de buurt van scherpe voorwerpen sporten om zenuwletsel te voorkomen. Letsel kan je tenslotte beter voorkomen dan genezen vooral als het gaat om zenuwletsel.