Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zenuwletsels moet je meteen behandelen

Olivier
4 min read

Het is vooral belangrijk om te achterhalen wat voor zenuwletsel je hebt opgelopen. Als zenuwletsel je dagelijkse leven flink benadeeld dan is het slim om dit zo snel mogelijk te behandelen. Bij sommige letsels wordt altijd direct een operatie ingepland. Er zijn verschillende methodes waarop een zenuwletsel behandeld kan worden. Het is belangrijk om met een arts te bespreken wat de beste behandeling is voor jouw letsel. Afhankelijk van het soort letsel dat je hebt opgelopen wordt besloten welke behandeling nodig is.

Wat moet je doen als iemand last heeft van zenuwletsel?

  • Geef een sporter het advies om voorlopig niet meer te gaan sporten.
  • Adviseer de sporter om naar een arts te gaan.
  • Is er een fysiotherapeut binnen de vereniging? Stuur de sporter hier eerst naartoe

Fysiotherapie Carpaal tunnelsyndroom

Als een arts een vermoeden heeft van een carpaal tunnelsyndroom dan wordt een patiënt vaak doorgestuurd naar een fysiotherapeut. Een carpaal tunnelsyndroom is een soort van overbelasting en kan dus vanzelf weer overgaan. Met behulp van een fysiotherapeut kan je de pols ondersteunen en oefeningen doen om de zenuw vanzelf weer te laten losschieten. Het is hierbij heel belangrijk dat je de polsen niet verder gaat belasten door weer gewoon te sporten. Neem vooral je rust want door lange periodes dezelfde houding met sporten aan te nemen is het Carpaal tunnelsyndroom ontstaan. Uiteraard kan het ook zijn ontstaan doordat je veel kracht moest uitoefenen tijdens het sporten met je pols. Na enkele weken verdwijnt het carpaal tunnelsyndroom vanzelf met wat hulp van de fysiotherapeut.

Nachtspalk bij een carpaal tunnelsyndroom

Soms wordt je doorgestuurd naar een neuroloog als de klachten vanzelf niet verdwijnen. Een neuroloog kan eventueel een nachtspalk voorschrijven tegen de klachten van een carpaal tunnelsyndroom. De spalk hoeft alleen s’nachts gedragen te worden om de polsen extra rust te geven. Uiteraard is het wel belangrijk dat je tijdens deze periode niet meer gaat sporten en je de oefeningen van de fysiotherapeut blijft uitvoeren. Eventueel mag de spalk wel overdag gedragen worden, maar door de spalk is het onmogelijk om de hand nog te gebruiken.

Het is eventueel wel slim om de spalk te dragen als je voor de televisie zit en je in principe niets hoeft te doen. Binnen vier weken moet er een verbetering optreden van je klachten. Bij zes op de tien sporters werkt een nachtspalk. Werkt dit niet? Dan moet het carpaal tunnelsyndroom op een andere manier behandeld worden.

Injectie als behandeling

Soms wordt er gekozen voor een pijnstillende manier om een carpaal tunnelsyndroom te behandelen. Er wordt een injectie in de pols aangebracht met pijnstilling en ontstekingsremmers. De pijn kan soms compleet verdwijnen, waardoor je weer vrij kan bewegen. Doordat je weer op een andere manier kan bewegen kan de blokkade in je zenuwen er ineens uitschieten. Dit is vaak een effectieve manier om een carpaal tunnelsyndroom te behandelen.

Operatie bij een carpaal tunnelsyndroom

Als er sprake is van een zeer ernstige vorm van een carpaal tunnelsyndroom dan is een operatie noodzakelijk. Hierbij wordt de carpale tunnel opengemaakt om de beknelde zenuw te bevrijden. Vaak worden dit soort operaties uitgevoerd door een neurochirurg. Na de operatie kan je een aantal weken de hand niet gebruiken. Heb je in beide polsen last? Dan wordt de operatie nooit in twee handen tegelijk gedaan om zo te voorkomen dat je niets meer kan.

Zenuwletsel behandelen

Als je last hebt van zenuwletsel doordat de zenuwen zijn doorgesneden door een trauma of botbreuk dan is eigenlijk altijd een operatie noodzakelijk. De dokters zullen de gebroken zenuw gaan opsporen en aan elkaar verbinden. Helaas kunnen alleen de uiteinden van een zenuw gehecht worden. Is dit niet meer mogelijk? Dan wordt er uit een ander stuk van je lichaam een overbodige zenuw gehaald en die als donor gebruikt.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…