Er zijn natuurlijk verschillende soorten zenuwletsels. Sommige zijn eenvoudig weg bijna niet te voorkomen. Het kan dus vrij lastig zijn om advies te geven om zenuwletsels te voorkomen. Soms is er sprake van overbelasting en dit is natuurlijk wel te voorkomen. Maar het kan ook zo zijn dat zenuwletsel ontstaat door een trauma. Denk hierbij aan botbreuken of een scherpe snijwond. Dit soort trauma’s kan je natuurlijk vrijwel niet voorkomen. Natuurlijk kunnen we je wel een aantal tips geven, maar het is lang niet altijd even simpel om een zenuwletsel te voorkomen.
Sporten in een veilige omgeving
Zenuwletsel voorkomen betekend dat het handig is als je gaat sporten in een veilige omgeving. Hiermee bedoelen we dat je niet in de buurt van scherpe voorwerpen gaat sporten. Een open botbreuk of een diepe wond kan een aantal zenuwen doorsnijden. Door het doorsnijden van zenuwen ontstaat er een zenuwletsel dat alleen operatief hersteld kan worden. Soms komen we hier vrij laat achter, waardoor we pas wat gaan doen als er littekenweefsel ontstaan is. Littekenweefsel zorgt weer voor extra zenuwletsel en dit willen we natuurlijk niet hebben. Soms is het weghalen van littekenweefsel al voldoende om het zenuwletsel weg te halen. Maar toch kan je dit soort ingrijpende operaties beter voorkomen.
Fairplay
Fairplay is het allerbelangrijkste als het gaat om sportblessures voorkomen. Door je te houden aan de regels die binnen de sport zijn vastgesteld kan je een blessure proberen te voorkomen. Ga bijvoorbeeld niet expres op iemand intrappen of daag een ander niet uit tot een gevecht buiten de ring. Dit soort dingen kunnen ervoor zorgen dat je een risico loopt op botbreuken en kneuzingen. Botbreuken vormen weer een groot risico op zenuwletsel. Het is dus belangrijk om de regels en de andere spelers te respecteren. Respecteer uiteraard ook je tegenstanders om ongelukken te voorkomen.
Je dagelijks werkplek
Een carpaal tunnel syndroom is o.a. een sportblessure, maar soms kan je last krijgen van een beknelde zenuw door een verkeerde werkplek. Kijk dus verder dan alleen je sport als je zenuwletsel wil voorkomen. Eventueel kan je een Arbo deskundige inschakelen om je te helpen bij de inrichting van je werkplek. Langdurig werken met gebogen polsen kan bijdragen aan problemen binnen de sport en een carpaal tunnel syndroom. Denk hier dus eens goed over na hoe jij overdag aan het werk gaat buiten het sporten om.
Je houding tijdens het sporten
Een carpaal tunnel syndroom is eigenlijk een beknelde zenuw. Dit kan bij bepaalde sporten ineens gebeuren. Bijvoorbeeld bij golf als je net de bal ver weg wil slaan. Het is belangrijk om eens te kijken naar je houding. Hoe heb je bijvoorbeeld de golfstick vast? Zijn je polsen iets gebogen? Vangen je polsen de meeste klappen op? Dan is er een kans dat je last kan krijgen van een carpaal tunnel syndroom. Neem eventueel contact op met een fysiotherapeut en laat hem meekijken naar je houding om zenuwletsel te voorkomen.
Zorg voor rustpauzes tijdens het sporten voor het voorkomen van een Zenuwletsel
Langdurig sporten kan ervoor zorgen dat je zenuwen overbelast raken. Doordat je zenuwen overbelast raken kan je last krijgen van een carpaal tunnelsyndroom. Het is dus belangrijk om regelmatig even je rust te pakken. Neem even een andere houding aan en beweeg even goed je polsen en vingers. Geef vooral s’nachts je polsen voldoende rust door bijvoorbeeld een spalk of zwachtel aan te brengen. Hierdoor krijgen je polsen extra rust tijdens het slapen en voorkom je zenuwletsels.
Wanneer loop je het grootste risico op een Carpaal tunnelsyndroom?
- Door een polsbreuk.
- Als je lang achter elkaar in dezelfde houding aan het sporten bent.
- Als je weinig afwisseling hebt tijdens het sporten.
- Bij bewegingen waarbij veel kracht met de hand wordt gezet tijdens het sporten.