Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Longontsteking

Wanneer je een longontsteking hebt zijn je longblaasjes en het weefsel daaromheen ontstoken. Dit wordt ook wel pneumonie genoemd.

Verhoogd risico op longontsteking

Er zijn een aantal mensen die een verhoogd risico hebben om een longontsteking op te lopen. Dit zijn jonge kinderen (onder de 12 maanden), ouderen (boven de 60 jaar) maar ook longpatiënten, diabetes patiënten, rokers en alcoholisten. Er zijn tevens een aantal medicijnen en ziektes waardoor de weerstand en het immuunsysteem (tijdelijk) verzwakt zijn, dit lijdt ook tot een verhoogd risico op pneumonie.

Wanneer je tot een risico groep hoort is het dus nog belangrijker om snel naar een arts te gaan wanneer je denkt een longontsteking te hebben. Het herstel kan namelijk ook langer duren en moeilijker zijn voor een al verzwakt lichaam.

Wat is pnuemonie?

Pneumonie is een ontsteking van je longblaasjes en het omringende weefsel. Vaak wordt dit veroorzaakt door een infectie. We spreken van een dubbele of bilaterale longontsteking indien beide longen ontstoken zijn.

Hoe ontstaat een longontsteking?

Een longontsteking of Pneumonie kan veroorzaakt worden door zowel een virus, een bacterie of een schimmel. Deze ziekteverwekkers kunnen in sommige gevallen weinig of geen kwaad, echter veroorzaken deze soms een infectie in de longen. Het griepvirus, maar ook het waterpokken virus en SARS virussen zijn vaak de oorzaak van longontsteking. Maar in de meeste gevallen in de ‘streptococcus pneumoniae’ de bacterie die de patiënten ziek maakt.

Ook Q-koorts kan, in sommige gevallen, een longontsteking veroorzaken. Tevens kan ook Legionella, ook wel de veteranenziekte genoemd, de oorzaak zijn.

Omdat er veel mogelijke oorzaken zijn is het niet mogelijk om longontsteking helemaal te voorkomen. Wel is het mogelijk de kans erop te verkleinen door niet te roken, niet te veel alcohol te drinken en zo gezond mogelijk te leven qua voedsel en beweging om je weerstand te behouden. Met een vaccin tegen de streptococcus pneumoniae bacterie kun je de kans ook flink verkleinen.

Wat zijn de symptomen van longontsteking?

In het begin kan longontsteking op een zware verkoudheid lijken of op het begin van de griep. Zo zijn koorts, keel- en hoofdpijn en vermoeidheid symptomen die vaak voorkomen. Hiernaast krijg je vaak ook pijn tijdens het ademhalen, ook gaat deze vaak sneller op oppervlakkig. Pijn op de borst en slijm ophoesten (eventueel met bloed) zijn ook indicaties van een mogelijke longontsteking. Jonge kinderen hebben vaak moeite om genoeg lucht binnen te krijgen en je ziet dan ook in veel gevallen de neusvleugels extra ver open gaan. Het is dus niet altijd makkelijk om een zware verkoudheid of een griepje te onderscheiden van een longontsteking.

Heb je één of meerdere van deze symptomen en verdenk je een longontsteking? Ga dan langs je huisarts om je te laten onderzoeken, hoe sneller je erbij bent hoe beter. Ook wanneer je ziek wordt vlak na dat iemand in je omgeving longontsteking heeft gehad is het verstand je te laten onderzoeken.

De behandeling van een longontsteking

Wanneer je een longontsteking denkt te hebben ga dan zo snel mogelijk naar een arts. Indien je longpatiënt bent ga je het beste naar je specialist of behandelend arts.

Zelf-medicatie is geen optie, een longontsteking moet namelijk goed behandeld worden en door de verschillende oorzaken is de behandeling niet altijd hetzelfde. Genoeg rust nemen en wat pijnstillers zal de longontsteking dus alleen maar meer tijd geven om je nog zieker te maken.

Ook is het belangrijk om de longen genoeg rust te geven tijdens de behandeling. Roken en zware inspanning kun je dus beter zo veel mogelijk vermijden. Volg het advies van je arts en neem rust als dit je verteld wordt.

In de meeste gevallen zal een arts je antibiotica voorschrijven. Echter kan het zijn dat in zware gevallen een opname in het ziekenhuis nodig is. Hier wordt de patiënt goed in de gaten gehouden en krijgt medicijnen toegediend. Mensen die complicaties of een andere (long)ziekte hebben, hebben een grote kans om opgenomen te worden voor de behandeling.

Om sneller te herstellen is het aangeraden om genoeg water te drinken en gezond te eten. Dit betekent veel groenten en fruit maar ook eiwitten. Hierdoor krijgt het lichaam weer energie en wordt je weerstand verbeterd waardoor het beter kan vechten tegen de ziekteverwekkers.