Veel mensen vragen zich af of een longontsteking besmettelijk is. Om hier op te antwoorden is het eerst belangrijk om te begrijpen wat een longontsteking is en wat de mogelijke oorzaken hiervan zijn.
Wat is een longontsteking, ook wel pneumonie genoemd?
Pneumonie is de ontsteking van de longblaasjes en het omliggende weefsel. Iedereen kan longontsteking krijgen, al zijn sommige personen er vatbaarder voor dan anderen; hier komen we later op terug.
Longontsteking kan erg gevaarlijk zijn en voor complicaties zorgen, vooral bij mensen die al verzwakt zijn door bijvoorbeeld een andere ziekte. Ook wanneer je de longontsteking verwaarloosd, en dus niet behandelt bestaat de kans op complicaties en dus op een opname in het ziekenhuis. Het is mogelijk aan een longontsteking te overlijden, echter is de kans op complete genezing groot wanneer je je op tijd laat behandelen.
Wat zijn de symptomen van een longontsteking?
Om er zeker van de zijn dat je een longontsteking hebt moet je naar een arts gaan. Er zijn namelijk veel symptomen die vaak genegeerd worden, of waarvan wordt gedacht dat het om een verkoudheid of griep gaat.
De volgende symptomen kunnen op een longontsteking duiden:
- Hoesten
- Slijm op hoesten (mogelijk met bloed)
- Moeite met ademhalen (pijnlijk gevoel en/of te weinig lucht binnen krijgen)
- Koorts (mogelijk met rillingen en/of zweten)
- Hoofd- en keelpijn
- Vermoeidheid
- Pijn op de borst
Wanneer je het gevoel hebt dat je verkoudheid zwaarder of bijvoorbeeld pijnlijker is dan normaal kan het verstandig zijn om voor de zekerheid een arts te raadplegen. Ook wanneer je na het genezen van een verkoudheid of griep toch blijft hoesten of één of meerdere van de bovenstaande symptomen houdt of krijgt, bestaat de kans dat je een longontsteking hebt.
Wat zijn de mogelijke oorzaken van een longontsteking?
Een longontsteking kan door verschillende ziekteverwekkers veroorzaakt worden; virussen, schimmels en in de meeste gevallen de pneumokok bacterie. Een griepvirus kan dus ook een longontsteking veroorzaken, het is daarom niet altijd makkelijk om het verschil te merken aan de eerste symptomen.
Is een longontsteking besmettelijk?
Een longontsteking kan besmettelijk zijn, dit hangt af van de ziekteverwekker. Wanneer iemand in je buurt ziek is geworden door een virus is het dan ook aan te raden om indien mogelijk bij deze persoon uit de buurt te blijven. Wanneer een griepvirus de boosdoener is, is de kans erg groot dat de persoon met een longontsteking personen om zich heen besmet, vooral wanneer deze wat minder weerstand hebben.
Wanneer je tot één van de risico groepen behoort is het risico nog groter dat je besmet raakt met het virus (of een andere ziekteverwekker) in kwestie. Wanneer je toch in aanraking bent gekomen met de persoon, met deze samen woont of voor de patiënt moet zorgen (bijvoorbeeld je kinderen of ouders) is het slim je meteen te laten onderzoeken door een arts indien je symptomen krijgt.
Personen met een hoger risico:
- Baby’s
- Ouderen
- Longpatiënten
- Diabetespatiënten
- Rokers
- Alcoholisten
- Mensen met een (tijdelijk) verzwakt immuunsysteem door medicatie en/of ziekte
Personen die tot een risico groep behoren hebben ook een grotere kans op complicaties en dus om opgenomen te worden in het ziekenhuis voor behandeling.
Het behandelen en herstellen van een longontsteking
In de meeste gevallen gaat een longontsteking over met een antibiotica kuur. Maar wanneer er complicaties optreden of in zware gevallen bestaat de kans dat je moet worden opgenomen in het ziekenhuis voor behandeling. Om zo goed mogelijk te herstellen is het belangrijk om veel water te drinken maar ook om gezond te eten. Ook is de kans kleiner dat je besmet raakt met longontsteking wanneer je een gezond en sterk immuunsysteem hebt.