Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Snel herstellen van longontsteking

Camille
4 min read

Bij longontsteking praten we over de ontsteking van de longblaasjes en het weefsel daar omheen. Dit zorgt voor verschillende symptomen die vaak erg lastig zijn en die snel behandeld moeten worden.

Wie kan longontsteking krijgen?

Iedereen kan longontsteking krijgen, alleen zijn sommige mensen er vatbaarder voor. De oorzaken zijn namelijk veelvuldig; virussen, bacteriën maar ook schimmels kunnen de boosdoener zijn.

In de meeste gevallen is de ‘streptococcus pneumoniae’ bacterie hetgeen waardoor mensen een longontsteking krijgen. Hier bestaan een vaccin tegen. Maar aangezien ook het griep of bijvoorbeeld een SARS virus de oorzaak kan zijn bestaat de kans dat je ziek wordt altijd, ook al ben je ingeënt tegen de streptococcus pneumoniae bacterie.

Baby’s en ouderen lopen een verhoogd risico op longontsteking omdat hun immuunsysteem zwakker is dan dat van een gezonde volwassene. Ook long- en diabetes patiënten hebben een hoger risico om ziek te worden. Kortom, er bestaat een verhoogd risico zodra de weerstand van een persoon (tijdelijk) verminderd is, dit kan dus ook zijn wanneer iemand rookt, alcoholist is of bepaalde medicijnen neemt.

Hoe herken je een longontsteking?

Een longontsteking kan lijken op een (zware) verkoudheid of griep. Het is hierdoor niet altijd makkelijk om te besluiten om naar een dokter te gaan of om thuis uit te zieken. De volgende symptomen  kunnen duiden op longontsteking:

  • Hoesten
  • Koorts
  • Keel- en hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Pijnlijke ademhaling
  • Oppervlakkige ademhaling
  • Pijn op de borst
  • Slijm op hoesten (met of zonder bloed)

Bij jonge kinderen kun je vaak aan de neusvleugels zien dat ze moeite hebben om genoeg lucht binnen te krijgen, deze gaan dan extra ver open.

Als je één of meerdere van deze symptomen hebt, of het gevoel hebt dat je verkoudheid of griep anders is dan normaal, kun je het beste voor de zekerheid bij een arts langsgaan. Ook wanneer je maar blijft hoesten ook al ben je net genezen van je verkoudheid of griep kan het zijn dat je een longontsteking hebt, wacht dus niet en ga naar de dokter.

Hoe herstel je van een longontsteking?

Ten eerste is het zeer belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen wanneer je een longontsteking vermoedt. Zorg je voor kleine kinderen, ouderen of zieke mensen? Dan is het ook zeer verstandig om bij twijfel een arts in te schakelijk. Deze kan je vertellen of jij of de persoon in kwestie ziek is.

Hoe eerder een longontsteking gevonden wordt hoe beter de behandeling en genezing zal verlopen. Vaak is een antibiotica kuur genoeg, vooral wanneer er geen complicaties zijn. Maar wanneer je je longontsteking verwaarloost omdat je bijvoorbeeld denkt dat het vanzelf over zal gaan loop je kans op complicaties. Het wordt dan moeilijker om goed te herstellen en in sommige gevallen moet je zelfs opgenomen worden in het ziekenhuis.

Om snel te herstellen van een longontsteking is de eerste stap dus naar de dokter gaan. Hierna moet je netjes je medicijnen innemen zoals voorgeschreven; ook wanneer je symptomen zijn verdwenen moet je je antibiotica kuur afmaken, dit is erg belangrijk. Blijf genoeg water drinken, rust zo veel mogelijk en eet veel groenten, fruit en eiwit om je lichaam te voorzien van energie, vitaminen en mineralen. Het belangrijkste is om het advies van je arts te volgen en geen zelf medicatie te proberen.

Indien je rookt of alcoholist bent is het ten zeerste aangeraden om te stoppen met roken en/of drinken. Aangezien dit natuurlijk erg moeilijk is kun je dit het beste onder begeleiding van een arts doen. Je longen en je algehele gezondheid worden namelijk aangetast door het roken en het drinken van alcohol waardoor je minder snel zal herstellen van je longontsteking.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…