Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Blaasirritatie

Je normale patroon van urineren kan verstoord raken door een aantal uiteenlopende factoren. Je kunt onder andere te maken krijgen met:

  • pijn bij het urineren ervaren,
  • moeilijk de urinestraal op gang kunnen brengen,
  • na het urineren toch aandrang blijven ervaren,
  • meerdere keren per nacht op moeten staan om te urineren.

Problemen met het urineren, kunnen een behoorlijk weerslag hebben op de kwaliteit van je leven. Wanneer je last hebt van een geïrriteerde urineblaas dan is een bezoek aan je huisarts ook zeker aan te bevelen.

Doordat er urine in je blaas op wordt geslagen, wordt ons voortdurend urineverlies bespaard en hoeven we slechts een aantal keren per dag naar het toilet om te plassen. Als je gezond bent en genoeg drinkt dan zul je ongeveer zes tot acht keer op een dag je urineblaas moeten legen.

Wat is je urineblaas?

Onder in je buikholte, achter je schaambeen, ligt je urineblaas: een bolvormig orgaan waarin aan beide zijden urineleiders uitmonden. Door deze urineleiders wordt de geproduceerde urine van je nieren naar de urineblaas getransporteerd. Je urineblaas dient dus als opslagplaats voor de aangemaakte urine. Hoewel een lege, schone urineblaas relatief klein is, kan een vol exemplaar toch 400 milliliter urine bevatten. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, kan urine niet van je blaas terugvloeien naar je nieren. Aan de onderzijde van je urineblaas bevindt zich je urinebuis die de urine naar buiten zal leiden.

Je urineblaas is rijkelijk voorzien van bloedvaten en zenuwen waardoor ook na een klein ongeval nog prima werk geleverd kan worden. Er bevinden zich zelfs een aantal zenuwcellen in je urineblaas die het orgaan plaatselijk kunnen regelen. Door de spierlaag in de blaaswand kan deze zich zowel spannen als ontspannen. De sluitspier van je urineblaas zorgt ervoor dat er geen urine naar buiten loopt op momenten dat dit niet gewenst is.

Wat is blaasirritatie?

Blaasirritatie, ofwel urge-incontinentie, wil zeggen dat je een dwingende aandrang voelt om te gaan plassen. Deze aandrang wordt gevolgd door het onwillekeurig verliezen van urine. Normaal gesproken ben je in staat om urine voor een bepaalde tijd op te houden nadat je aandrang tot plassen hebt gevoeld. Mensen die echter last hebben van blaasirritatie dienen echter direct een toilet op te zoeken om hun blaas te ledigen. Bij een vrouw kan er blaasirritatie ontstaan, al dan niet, samen met een zogenaamde stressincontinentie. Er kan dan worden gesproken van mixed-incontinentie. De mate van blaasirritatie en stressincontinentie kan van persoon tot persoon verschillen.

Oorzaken van blaasirritatie

Een blaasirritatie kan door verschillende oorzaken ontstaan. De oorzaak die het meest frequent, en vaak plotseling, ontstaat is een infectie van de urinewegen. Toch wordt blaasirritatie, zonder dat er een infectie aan te pas komt, de meest voorkomende incontinentievorm bij mensen op leeftijd. Deze vorm van blaasirritatie ontstaat vaak zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor aan te wijzen is. Mogelijke oorzaken van blaasirritatie bij senioren zijn:

  • een overactieve urineblaas,
  • neurologische aandoeningen, zoals
    • een beroerte,
    • dementie.

Deze aandoeningen zorgen ervoor dat de hersenen niet meer in staat zijn om de werking van de blaas onder controle te houden.

Symptomen die horen bij blaasirritatie

Het feit dat veel mensen, die lijden aan blaasirritatie, te kampen hebben met incontinentie is het voornamelijk een probleem als je, bijvoorbeeld door een letsel of ziekte, niet gauw een toilet weet te bereiken. Indien je te maken krijgt met pijn in je urineblaas, zonder voorheen aandoeningen aan je blaas of prostaat (bij mannen) te hebben gehad, dan kun je het beste een beetje ochtendurine door je huisarts laten controleren op mogelijke oorzaken.

Behandelen van blaasirritatie

Indien een infectie van je urineblaas behandeld of uitgesloten is dan kun je blaasirritatie vaak een stapje voor blijven door regelmatig naar het toilet te gaan, nog voordat je aandrang voelt om te plassen. Ook het trainen van je urineblaas met behulp van speciale oefeningen voor je bekkenbodemspieren is in de regel erg nuttig

Geneesmiddelen bij blaasirritatie

Een andere manier om blaasirritatie op een gunstige manier te beïnvloeden is het gebruiken van speciale medicijnen die ontspannend werken op je urineblaas. Een medicinale behandeling van blaasirritatie dient echter wel altijd goed in de gaten gehouden worden en bovendien op de persoonlijke behoeften af worden gestemd.